God morgen! Det er tirsdag 8. mars, valgdag i flere delstater, og Morgenkaffen er servert.

«All right, get him out of here. Get out of here! Looks like a nice, little guy, actually. Go home to mommy. Go home. Bye! Go home to mommy! Go home to mommy! Tell her to tuck you in bed. Ah, he’s such a nice guy. Nasty, little guy. I’ll tell you, nasty people. Man! Are you sure we’re in North Carolina? He’s a nasty guy! Nah, he’ll go home to mom now.»

Det ble nok engang stygt på et Trump-folkemøte, da en demonstrant avbrøt ham midt i en tale. Trump svarte demonstranten med nedsettende kommentarer.

NYHETER

Høyesterettsavgjørelse til fordel for LHBT-personer. USAs Høyesterett avsa mandag en dom som styrker adopsjonsrettighetene til LHBT-par. Høyesterett kom til et annet resultat enn delstaten Alabamas øverste domstol, som nektet å anerkjenne foreldreretten den ene parten hadde fått i delstaten Georgia. Høyesterett uttalte blant annet: «A state may not disregard the judgment of a sister state because it disagrees with the reasoning underlying the judgment or deems it to be wrong on the merits.» Les mer.

#2016SIRKUSET

Tidligere New York-borgermester stiller ikke som presidenkandidat. I løpet av høsten og vinteren har tidligere New York-borgermester, Michael Bloomberg, flørtet med et eventuelt presidentkandidatur. I går kveld kunngjorde han imidlertid at han ikke kommer til å stille. Les mer.

Trump og Clinton leder i Michigan. Den siste målingen i delstaten fra Monmouth University utgitt på mandag, viser at Donald Trump (R) og Hillary Clinton (D) holder en komfortabel ledelse ned til de andre kandidatene. Begge kandidatene holder faktisk på en 13 prosentpoengs ledelse ned til andreplassen. På republikansk side oppnår Trump 36 prosent, mens det tilsynelatende kriges om andreplassen mellom Texas-senator Ted Cruz og Ohio-guvernør John Kasich, som får henholdsvis 23 og 21 prosents oppslutning. Marco Rubio (R-Florida) ligger imidlertid dårligere an, og oppnår kun 13 prosents oppslutning på målingen. I Michigan må man over 15 prosent for å kvalifisere til å få delegater. På demokratisk side får Clinton 55 prosent, mens Bernie Sanders (I-Vermont) får 43 prosents oppslutning. Les mer.

AmerikanskPolitikk.no dekker selvsagt valgene natt til onsdag utførlig. For de som vil lese seg opp på forhånd har vi egne poster om hva som står på spill i Mississippi og de tre andre statene. Vi vil også dekke resultatene onsdag morgen.

Rubio hakk i hæl på Trump i Florida. Det er ingen tvil om at Rubio må vinne hjemstaten Florida 15. mars. Dersom den unge senatoren skulle gå på et tap her, må nok Rubio-kampanjen belage seg på å kaste inn håndkleet; ja det er til og med uenighet internt i hans kampanje om man bør gjøre det før Florida. På mandag kom det imidlertid en liten gladnyhet for Rubio fra Monmouth University, som viser at Trump minsker ledelsen i «The Sunshine State». I følge målingen får Trump 38 prosents støtte, mens Rubio får 30 prosent. Til tross for at Trump har en solid ledelse er dette fortsatt bedre enn forrige måneds tall, som gav Trump en 20 prosentpoengs ledelse over Rubio. Satt opp mot hverandre vises i tillegg et dødt løp, hvor Trump får 47 prosent mot Rubios 45 prosent. Man må imidlertid ikke avskrive Ted Cruz, som planlegger en storoffensiv i delstaten frem mot valget. Primærvalget i Florida ligger an til å bli ekte valgthriller! Les mer.

Kasich slår tilbake. De siste ukene har flere i det republikanske etablissementet uttrykt ønske om at John Kasich skal kaste inn håndkleet, slik at Rubio kan seire over Trump. Kasich vil imidlertid ikke være med på dette premisset. En selvsikker Ohio-guvernør sa blant annet at «We’re going to head to Ohio, I’m going to win Ohio, and we’re going to campaign all across the country». I likhet med Florida, stemmes det i Ohio 15. mars. Dette er en stat Kasich må vinne. Les mer.

NRA med Sanders-støtte på Twitter. Under søndagens TV-debatt argumenterte Bernie Sanders for at man ikke kunne holde våpenprodusenten Remington erstatningsansvarlig for Sandy Hook-drapene, da dette i følge Sanders ville bety undergangen til amerikansk våpenproduksjon. Mandag tok NRA til Twitter for støtte seg til Sanders’ argumentasjon. Dette var selvfølgelig svært populært i Clinton-leiren, som på sosiale medier forsøkte å kapitalisere på NRA-støtten. Les mer.

Ny TV-reklame fremhever Trumps vokabular. Super PACen «American Future Fund Political Action», som har som mål å stanse Trumps fremgang i Florida, gav mandag ut en TV-reklame som fremhever Trumps bruk av banneord. Snuttet på 30 sekunder viser en TV-skjerm som henger i det som skal forestille Det hvite hus, mens den viser Trump anvende alt annet enn ord verdig en statsleder. Du kan se reklamen nedenfor.

https://www.youtube.com/watch?v=Thw6k1XNRtc

ARTIKLER

«The Real Cause of the Flint Crisis» av Jacob S. Hacker og Paul Pierson (TheAtlantic): «The shocking crisis in Flint—where state cost-cutting mandates led to lead-tainted water that has poisoned thousands of children—has become a metaphor for American political dysfunction. Yet it should also be a reminder of how much Americans’ health and well-being depend on effective public policies.»

«Her ser du hvorfor #NeverTrump folket håper på Kasich i Ohio og Rubio i Florida» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk): «Den 15. mars er det duket for en ny supertirsdag, med valg i blant annet Florida (99 delegater) og Ohio (66 delegater). Never Trump/Stop Trump-bevegelsen fester sin lit til at Florida-senator Marco Rubio og Ohio-guvernør John Kasich vinner hjemstatene.»

«Donald Trump Would Be Easy To Stop Under Democratic Rules» av Nate Silver (FiveThirtyEight): «If the Republican nomination were contested under Democratic delegate rules instead, Trump would find it almost impossible to get a majority of delegates, and a floor fight in Cleveland would already be all but inevitable. If every state awarded its delegates winner-take-all, conversely, Trump would be much further ahead, although the bigger swings these rules enable would give his opponents a chance to catch up later on. In the rest of this article, I’ll run the numbers on how many delegates Trump, Ted Cruz and Marco Rubio would have won so far under three alternate sets of rules, including the two I just mentioned.»