Fylkesmuseet i Hailey, Idaho har en fin samling med alskens valgkampmateriell. (Privat foto)

I natt er det igjen duket for nominasjonsvalg i USA. Begge partier velger delegater fra Michigan og Mississippi, i tillegg velger republikanerne fra Hawaii og Idaho.

Jeg behandler presidentnominasjonen i Mississippi sammen med de to kongressnominasjonene i delstaten i en separat artikkel. Som alltid har demokratene en 15% sperregrense på sine valg, mens republikanernes regler varierer vilt. For demokratenes del er det nesten 4% av delegatene som står på spill tirsdag, mens for republikanerne er det ca. 6%.

HAWAII

Republikanerne avholder valgmøter på øygruppen for å binde 19 delegater til landsmøtet. Av disse velges 6 fra de 2 kongressdistriktene (3 fra hvert distrikt) og 13 utfra stemmene for hele Hawaii. Delegatene fordeles proporsjonalt innen hver enhet. Valgmøtene foregår mellom kl. 05:00 og kl. 07:00 onsdag morgen, norsk tid.

President Marco Rubio2
Tar Rubio Hawaii?

Hawaii er blant de minst målte delstatene i alle valgsykluser, så her må vi basere analysen på god, gammeldags gjetning. Staten ble vunnet av Mitt Romney i 2012, hvilket skulle tilsi at Marco Rubio har et visst publikum her. Delstatens republikanere er ikke av de mest sosialt konservative, men Ted Cruz kan nok i det minste ta delegater her.

Som alltid er Donald Trump den store usikkerhetsfaktoren. Hvite utgjør kun rundt 25% av velgerne, men en betydelig større andel av republikanernes primærvalgsdeltagere. På den ene side er en disproporsjonal andel av dem knyttet til militæranleggene på øya, men på den andre siden er de relativt få ‘fastboende’ republikanerne stort sett velutdannede og velstående.

Mitt beste tips er at Rubio tar seieren i natt, men Cruz har medvind og kan ikke utelukkes.

IDAHO

Der Hawaii er en av de mest demokratiske delstatene, er Idaho blant de mest republikanske. Her avholdes det faktisk et primærvalg, men demokratene har valgt å velge sine delegater i partimøter 22. mars. Alle de 32 republikanske delegatene fordeles proporsjonalt mellom de som tar over 20% av stemmene i hele delstaten, men hvis en kandidat tar over 50% får vedkommende alle delegatene. De fleste valglokalene stenger kl. 04:00 onsdag morgen, norsk tid, men noen lengst vest stenger kl. 05:00.

President Ted Cruz
Ted Cruz bør vinne Idaho.

Idaho er en bunnkonservativ delstat, men som i Montana og Wyoming er det en viss libertariansk betoning over konservatismen. Ved forrige valg tok Romney over 60% her, mens Rick Santorum og Ron Paul tok nesten 20% hver.

Idaho har en stor andel mormonere, større enn i Nevada, og dette er et primærvalg der kun registrerte republikanere får delta. Støtteerklæringene spriker; av statens to kongressmenn støtter Raul Labrador Cruz, mens Butch Otter støtter John Kasich. Senator Jim Risch støtter Rubio.

Erfaringene fra Nevada var at mormonerne støttet Cruz mer enn Rubio, Dette peker retning av at Cruz bør gjøre det bra i natt. På den annen side er Idaho en relativt fattig delstat, med lavt utdanningsnivå. Det peker i retning Trump.

Det fines null målinger her og jeg kan bare basere meg på de andre faktorene. Jeg tror Cruz tar denne staten.

MICHIGAN

Michigan sender 59 delegater til republikanernes landsmøte. De velges proporsjonalt utfra resultatet i hele delstaten og det er en 15% sperregrense. Dersom en kandidat tar over 50%, vinner han alle delegatene. Valglokalene stenger kl. 02:00, norsk tid i mesteparten av Michigan, men en liten del stenger kl. 03:00.

President Donald Trump
Tar Donald Trump en YUUUUGE seier i Michigan?

Michigan er en av de mest populistisk anlagte delstatene og Santorum kom inn rett bak Romney i 2012. Trump leder klart på målingene, men er godt under 50%. Både Cruz, Kasich og Rubio har vaket rundt 15%-grensen, og for Kasich, som har lagt mye prestisje i å gjøre det bra i denne nabostaten til Ohio, blir det et stort nederlag om han ikke får delegater her.

Noen målinger, samt rykter fra mine republikanske kilder i staten tilsier imidlertid at både Kasich og Cruz trekker stemmer fra Rubio nå i sluttfasen og at Kasich har en reell mulighet til å ta andreplassen. Rubio har ellers støtte fra tre kongressrepresentanter; Cruz fra en og Kasich en.

Jeg spår seier for Trump, men det skal bli spennende å se marginen ned til de andre.


Demokratene i Michigan binder 130 delegater i nattens valg; 85 velges fra de 14 kongressdistriktene (5-9 pr. distrikt) og 45 fra hele delstaten. Som vanlig er det en 15% sperregrense.

President Hillary Clinton
Clinton kommer til å vinne Michigan klart.

Michigans demokrater er mye industri- eller tidligere industriarbeidere, men det finnes også lommer med universitetsfolk. Delstaten har ca 13% svarte, rett ved landsgjennomsnittet – hvilket betyr at de utgjør en større andel av demokratenes primærvelgere.

Både de økonomiske forholdene og de svarte velgerne skal tilsi seier til Hillary Clinton, mens Bernie Sanders nok må ta til takke med 45% eller mindre. Av støtteerklæringer har ellers Clinton begge senatorer og alle 5 kongressmedlemmer i lomma.

OPPSUMMERING

På republikansk side vil Trump befeste lederposisjonen, men fortsatt være langt unna et flertall av stemmene og av delegatene. Tar han ikke storeslem i Florida og Ohio neste uke, øker sjansene for et vidåpent landsmøte i juli.

På demokratisk side har Clinton rykket litt fra Sanders med nattens resultater, og er på stø kurs til en trygg nominasjon.