Lørdagens valg ble en spennende affære, med rekordhøy valgdeltagelse, skiftende ledelser og flørting med sperregrensen. Ted Cruz har all grunn til å smile.

Flesteparten av valgene gikk omtrent som spådd fredag, men et par overraskelser ble det også.

Kansas

Det hele startet med Kansas (40 delegater), hvor det på forhånd var spådd jevnt løp. Selv trodde jeg mest på Ted Cruz, men et sterkt nærvær for Marco Rubio i delstaten de siste dagene gjorde at jeg ikke ville utelukke ham.

Fasiten var en massiv Cruz-seier på 48% og 24 delegater, med Donald Trump på 23% og 9 delegater. Rubio? 17% og seks delegater – et meget svakt resultat når du har brukt så mye tid og krefter i en stat. John Kasich kom såvidt over sperregrensen, med 11% og 1 delegat.

Maine

Deretter begynte det å komme ubekreftede meldinger om at Cruz gjorde det meget bra i Maine (23 delegater), en delstat der jeg trodde det skulle stå mellom Trump og John Kasich, siden begge hadde gjort det bra i nabostatene New Hampshire og Vermont. Med nesten halvparten av stemmene lå det an til 42% for Cruz, 34% for Trump og 14% for Kasich. Rubio lå under sperregrensen med drøye 8%.

Etterhvert kom de bekreftede resultatene fra Associated Press, med Cruz som seierherre med 46% og 12 delegater, foran Trump med 33% og 9 delegater.

Kasich fikk bare 12% og 2 delegater, mens Rubio led den ydmykelse å komme inn under sperregrensen, med 8% (0 delegater).

Kentucky

Så kom Kentucky (46 delegater), som hadde vært ekstremt trege med å offentliggjøre resultater. Jeg spådde at Trump ville ta flest stemmer, slik han gjorde i nabostaten Tennessee. Han gjorde det skarpt i kullbeltet øst i staten og langs sørgrensen mot nettopp Tennessee og en stund så det ut til at han ville komme nær 50%. Etterhvert som de vestlige delene av staten kom inn sank andelen, fordi Cruz gjorde det skarpt der. John Kasich tok relativt mange stemmer i nord, mot grensen til hans hjemstat Ohio og han og Rubio delte byene og forstedene med Cruz.

Sluttresultatet ble 36% og 16 delegater til Trump, foran 32% og 14 delegater til Cruz. Rubio med 16% og 7 delegater og Kasich med 14% og 6 delegater kom langt bak.

Louisiana

Siste stat ut var Louisiana (46 delegater), der Trump tok en tidlig ledelse med forhåndsstemmene, som ble offentliggjort først og han ble av mediene utropt til vinner etter en halvtime, med nesten halvparten av stemmene. Cruz lå da på noen og tyve prosent, mens Rubio vaket rett rundt sperregrensen på 20%. Etterhvert seg han under og ble der sammen med Kasich resten av natten.

Men – forhåndsstemmene viste seg å være drastisk forskjellige fra valgdagsstemmene.

Etterhvert som man telte sank Trump som en stein, mens Cruz gjorde det meget sterkt. Flere kommentatorer i USA krevde at mediene skulle trekke tllbake sin meget tidlige spådom om seier for Trump.

Fasiten ble en knapp seier til Trump, med 31% og 15 delegater, mot 28% og 14 delegater til Cruz. Tallene inkluderer ikke beregninger for de 6 kongressdistriktene, ei heller for de ubundne delegatene som skal velges og formelt bindes på delstatsmøtet neste lørdag (ca 20% av de 28 som velges på delstatsnivå = 5-6 delegater).

Konklusjon

Med nattens resultater kan det se ut som om Cruz og ikke Rubio er i ferd med å tre frem som ‘ikke-Trump’ kandidaten.

På sett og vis er det en forståelig utvikling; Cruz er mot det etablerte, akkurat som Trump, men uten sistnevntes vulgære fakter og en lang rekke innbyrdes motstridende meninger. Han har helt tydelig spist av både Trumps og Rubios velgere, hvilket ga ham seieren i Kansas og Maine, og meget sterke andreplasser i Kentucky og i Louisiana.

Marco Rubios fremste salgsargument er at han er den som ligger best an mot Clinton; nesten alle målinger viser det. Det er noe han må terpe på i kommende uke; republikanerne har tross alt hatt for vane å plukke den med best vinnersjanser og det er hans desidert sterkeste kort.

Taper han hjemstaten Florida om en drøy uke er det vanskelig å se at han kan gjøre noe comeback. Det beste han kan håpe på er trolig en visepresidentnominasjon, hvis han vil ha den.

Trump hadde en relativt dårlig kveld; han hadde to litt fjerne andreplasser og to farlig svake seire i stater som var ansett som skreddersydde for ham. Resultatene viser at han forsatt er sårbar. Delegatgevinsten var i minste laget om han har tenkt til å unnå en fight på landsmøtet. De viser også at Cruz er iferd med både å konsolidere anti-Trump stemmene, og at han spiser litt av anti-establishentstemmene hans.

2016-sirkuset ruller videre. Du finner en oversikt over kommende stoppesteder her.

Les også:

Når Ted Cruz framstår som det fornuftige alternativet til Donald Trump

Bernie vant 2-1 på lørdag, men han tapte delegatkampen

Coverfoto: Gage Skidmore.