Mer

  Morgenkaffen fredag 4. mars: Romney angrep, Trump haltet igjennom debatten

  God morgen! Det er fredag 4. mars, republikanernes 11. tv-debatt er unnagjort, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «He referred to my hands – if they’re small, something else must be small … Let me tell you, I guarantee you there’s no problem.»

  Donald Trump (…), sitert av Fox News.

  NYHETER

  Joe Biden forsvarer tale i Høyesterett fra 1992 i kampen om Høyesterettsnominasjonen. Kampen om hvem som skal nomineres til Høyesterett etter Antonin Scalias død fortsetter, og en tale Joe Biden holdt for Høyesterett er blitt brukt av republikanerne til å støtte deres veto av Obamas nominasjon. Biden forklarer at han selv deltok i 9 nominasjoner til Høyesterett, «more than anyone else alive today», og at han har stor respekt for denne konstitusjonelle prosessen. Han understreker at Senatet har en viktig rolle i amerikansk lovgivning, og at det er katastrofalt å la Kongressens «gridlock» smitte over til Senatet slik det gjør når de republikanske senatorene nekter å vurdere en kandidat nominert av Obama. Les mer.

  #2016SIRKUSET

  Romney til angrep på Trump. Mitt Romney, vinneren av den republikanske presidentnominasjonen i 2012, angrep Donald Trump i en tale torsdag morgen. Det var en spiss, velformulert og effektiv angrepstale. Han kunngjorde ikke noen støtteerklæring til de andre kandidatene, men understreket hvor viktig det er å stoppe Trump. Romney sa blant annet at Trump er en juksemaker, eller en ”phony, a fraud.» Han fortsatte: «His promises are as worthless as a degree from Trump University”. Trump støttet Mitt Romney og kampanjen hans i 2012, men sa torsdag morgen via telefon til MSNBC’s ”Morning Joe” at Romney er en katastrofe som «didn’t have the capability to do the job, and he certainly hasn’t gotten any better.»

  Cruz og Kasich kom best ut av debatten, men Trump stjeler overskriftene. Gårsdagens debatt i Detroit, Michigan startet med at Donald Trump erklærte at han tar avstand fra Ku Klux Klan og David Duke. Han forsikret deretter velgerne om at han ikke har problemer nedentil (!). Senator Marco Rubio (R-Florida) og Trump fortsatte deretter kranglingen fra forrige debatt, der nok en gang Rubio bet best fra seg. Trump ble igjen og igjen presset for å komme med detaljer fra både Rubio, Cruz og moderatorene, men leverte ikke. Uten at det kommer til å skade ham. Han ble tidvis avkledd av motkandidatene – særlig Ted Cruz – mens også Fox News-moderatorene fikk fram at Trump har endret mening i en rekke saker i løpet av valgkampen, samtidig som de økonomiske forslagene hans ikke holder vann. Trump svarte som vanlig, blant annet med å omtale Rubio som «little Marco» og Cruz som «lyin’ Cruz.» Debatten, der John Kasich framstod som den voksne og mest seriøse på scenen, endte med at Rubio, Cruz og Kasich sa at de kom til å støtte Trump dersom han vant nominasjonen. Trump, som blant annet uttalte at militæret kommer til å gjøre som han sier, uansett hva det måtte være, sa selv at han ikke kommer til å stille som uavhengig kandidat dersom han ikke vinner nominasjonen. Les mer.

  Debatten kan også oppsummeres slik:

  Marco Rubios meeeeget smale vei til nominasjonen. Det er nesten umulig for Marco Rubio (R-Florida) å kunne vinne den republikanske nominasjonen via en majoritet blant delegatene, og han må nå bytte til plan b. Rubio har så langt vunnet mellom 110-115 delegater, og i følge en POLITICO-analyse må han få circa 2/3 av de gjenværende delegatene for å vinne den republikanske nominasjonen (det kreves 1237 delegater). Rubio har bare vunnet en stat hittil (Minnesota) og det er ikke spådd flere seire for Rubio før hjemstaten Florida 15. mars (som også blir tøft). Som nevnt i forrige fredags utgave av Morgenkaffen, vil Rubios beste sjanse være en «contested Republican Convention», der ingen av kandidatene har en klar majoritet. Les mer.

  Republikanske velgere liker egentlig ikke kandidatene de må velge blant. Valgdagsmålinger så langt i 2016-sirkuset viser at det er lav oppslutning for hvor mange som er positive til at Donald Trump, senator Marco Rubio (R-Florida) eller senator Ted Cruz (R-Texas) blir den republikanske presidentkandidaten. 49% ville vært fornøyd med Trump, og 53% med Rubio mot 51% med Cruz. Dette er, i følge Nate Silver, uvanlig lave tall for presidentkandidater, og er til og med lavere enn tapere fra tidligere valg. Les mer.

  DAGENS ARTIKLER

  Jon Henrik Gilhuus (AmerikanskPolitikk.no) har laget en oversikt for helgens valgmøter og primærvalg, som involverer 10 nominasjonskamper i 5 delstater og 1 territorium. Grei helgelektyre for de som er lei av snø og kulde!

  «From Whitewater to Benghazi: A Clinton-Scandal Primer» av David A. Graham (The Atlantic): «Obviously this is not good news for Clinton. The question is just how bad it is.Clinton is effectively fighting a two-front war. On one side, she’s running a political campaign for president. On the other, she’s working to defend herself against charges of wrongdoing in the email investigation, since criminal charges could effectively doom her campaign.» Les mer.


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

  Johanne Skeie
  Johanne Skeie
  Bachelorstudent ved Sciences Po Paris på utveksling til King's College London. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.

  Les også