God morgen! Det er torsdag 3. mars, Ben Carson deltar ikke i republikanernes 11. tv-debatt, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I have decided not to attend the Fox News GOP Presidential Debate tomorrow night in Detroit. Even though I will not be in my hometown of Detroit on Thursday, I remain deeply committed to my home nation, America. I do not see a political path forward in light of last evening’s Super Tuesday primary results. However, this grassroots movement on behalf of ‘We the People’ will continue. Along with millions of patriots who have supported my campaign for President.»

Den republikanske presidentkandidaten Ben Carson kom med en pressemelding onsdag ettermiddag.

NYHETER

Høyesterett vil vurdere en abortsak for første gang på over ti år. Høyesterett vil denne uken vurdere en abortsak som setter krav til abortklinikker på delstatsnivå i USA. De som støtter kravene mener at dette vil sørge for bedre sikkerhet for kvinnene som velger å ta abort, mens kritikerne mener at kravene er helt hinsides og mener at saken er et dårlig skjult forsøk på å redusere muligheten for å ta abort. Denne saken er prinsipielt viktig og kan potensielt ramme millioner av kvinner. Den konservative og nå avdøde høyesterettsdommeren Antonin Scalia ville sannsynligvis stemt for kravene og sørget for at de ble gjennomført, men nå er det forventet uavgjort, 4-4 med de gjenværende dommerne. En eventuell 4-4 kjennelse vil bli avgjort ved at kjennelsen fra lavere rettsinstans blir stående, noe som vil kunne føre til en reduksjon i antall abortklinikker i Texas fra 40 til rundt 10. Les mer.

#2016SIRKUSET

Ben Carson gir seg, eller gjør han egentlig det? Den pensjonerte nevrokirurgen og republikanske presidentkandidaten Ben Carson, som også ledet på meningsmålingene i en periode, fortalte sine tilhengere onsdag ettermiddag at han ikke ser noen «political path forward». Han vil dermed ikke delta på kveldens republikanske tv-debatt i Detroit. Det er det første steget mot å kaste inn håndkleet. Han holder en tale på fredag under Conservative Political Action Conference i Maryland (CPAC) hvor han vil snakke om veien videre. Les mer.

Ted Cruz hadde en super «Super Tuesday». Senator Ted Cruz (R-Texas) har hatt en tøff februar måned etter den lovende starten i Iowa. Etter supertirsdag kan det nå se ut som at den canadisk-fødte senatoren er den eneste kandidaten som har en reell mulighet til å stoppe Trump. Cruz vant både hjemstaten Texas (med 17 prosentpoeng), Oklahoma og Alaska. Trump vant fire flere stater enn Cruz, men delegatene ble fordelt proporsjonalt. Trump vant dermed kun 39 flere delegater enn Cruz:

Les mer.

Marco Rubio har enda til gode å leve opp til forventningene. Til tross for at den unge senatoren fra Florida vant valgmøtene i Minnesota så tapte han Virginia, et uttalt mål fra Rubio-kampanjen. Rubio har nå vunnet 1 av 15 valg. Før supertirsdag var optimismen noe større i Rubio-kampanjen og det var snakk om at han hadde en reell mulighet til å vinne både Arkansas og Oklahoma. Han havnet på tredjeplass i begge disse statene. Han må nå vinne i hjemstaten Florida den 15. mars. Hvis ikke er det over og ut. Les mer.

Er det for sent å stoppe Donald Trump? Washington Posts Dan Balz mener at vinduet er i ferd med å lukke seg og at nominasjonskampen i realiteten er over. Begrunnelsen går på at anti-Trump bevegelsen ikke er samlet og han tviler på at de kan bli enige om en strategi som kan ta ned “The Donald” i tide. De har snaut to uker på seg, slik Balz vurderer det. Les mer.

Demokratiske velgere bes om å avslutte sin flørt med Sanders og slå seg til ro med Clinton. Til tross for at senator Bernie Sanders (I-Vermont) hadde en bedre supertirsdag enn forventet, så er nominasjonskampen i realiteten over. Det mener i hvert fall prominente deler av Det demokratiske partiet, som støtter Clinton. De mener at flørten med Sanders nå bør ta slutt og at Sanders-velgerne burde vende seg mot Clinton for å stoppe trusselen i november (Donald Trump). Clinton har allerede begynt å fokusere på Trump. Her fra tirsdagens valgvake: “We don’t need to make America great again, it’s always been great, we need to make America whole again”. Les mer.

«Donald Drumpf» slår både Marco Rubio og Ted Cruz. Den britiske komikeren og programlederen John Oliver viet søndagens Last Week Tonight til en tirade mot Donald Trump. Oliver kom med forslaget om at vi skal begynne å omtale Trump med familiens opprinnelige etternavn: Drumpf. Resultatet? «Donald Drumpf» ligger nå rett bak «Donald Trump» i Googles søkestatistikk, foran både «Marco Rubio» og «Ted Cruz». Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Minority Voters Push Hillary Clinton to Victories» av Patrick Healy og Amy Chozick (New York Times) “Based on results from Democratic primaries and caucuses in 11 states, Mrs. Clinton succeeded in containing Mr. Sanders to states he was expected to win, like Vermont and Oklahoma, and overpowering him in predominantly black and Hispanic areas that were rich in delegates needed for the Democratic nomination.”

«Ryan and McConnell’s plan for Donald Trump» av Jake Sherman (Politico) In the era of Donald Trump, they see themselves as the steadfast guardians of the Republican creed. House Speaker Paul Ryan and Senate Majority Leader Mitch McConnell have an almost impossible political task as the real estate mogul steamrolls to the nomination: strategically distancing themselves from the Republican standard-bearer, keeping a close watch on their party’s brand — all the while trying to keep Congress in GOP hands in November.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Bachelorstudent i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.