God morgen! Det er onsdag 2. mars, Hillary Clinton og Donald Trump holder stø kurs fram mot landsmøtene i juli etter Super Tuesday, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Because this country belongs to all of us, not just those at the top. Not just the people who look one way, worship one way, or even think one way. America prospers when we all prosper. America is strong when we’re all strong. And we know we’ve got work to do. But, that work, that is not to make America great again. America never stopped being great. We have to make America whole. We have to fill in what’s been hollowed out.»

Hillary Clinton med indirekte kritikk av Donald Trump i sin seierstale tirsdag kveld. Se hele talen her.

NYHETER

Obama inviterer til samarbeid om utnevnelse til Høyesterett. Tirsdag møtte president Barack Obama topper fra både Det demokratiske og Det republikanske partiet for å diskuterte den ledige plassen i Høyesterett. Det er fortsatt stor avstand mellom de to partiene, og møtet ble kort. Harry Reid (D-Nevada), som er minoritetsleder i Senatet, fortalte følgende: ”We killed a lot of time talking about basketball and other stuff.” President Obama inviterte senatorene fra de to partiene til Det hvite hus for å ha en høring rundt den tomme plassen, og spurte de to republikanske deltakerne om de hadde forslag til en kandidat. Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) og Chuck Grassley (R-Iowa) ville ikke komme med forslag, og holdt fast ved at de ikke vil godkjenne noen kandidat som utnevnes av presidenten. Les mer.

#2016SIRKUSET

Vi starter med republikanernes supertirsdag…:

gop-st

Trumps super-dag. Super-tirsdag ble Donald Trumps dag, der kan sanket flest delegater i det han vant de republikanske nominasjonsvalgene i Alabama (43%), Arkansas (33% med 95% av stemmene opptalt), Georgia (39%), Massachusetts (49% med 79% av stemmende opptalt), Tennessee (39% med 99% av stemmene opptalt), Virginia (35%) og Vermont (33% med 97% av stemmende opptalt). Han dominerer altså fremdeles over de andre republikanske kandidatene, og ligger foran skjemaet med tanke på å vinne nominasjonen:

Det særegne med Trumps seire er at han har klart å få støtte fra velgere med ulik bakgrunn og dermed vinne i stater som er svært forskjellige fra hverandre. Han har vunnet i sør, i vest og i nordøst. Motstandere av Trump innen Det republikanske partiet ergret seg over tirsdagens utfall. Flere pengedonorer avholdt tirsdag kveld en telefonkonferanse for å diskutere fremgangsmåte for kommende valg. Les mer.

Ted Cruz sanker delegater. Senator Ted Cruz fikk en etterlengtet seier i sin hjemstat Texas med 44% av stemmene (92% av stemmene opptalt). Dermed fikk han bevist at han fremdeles er en kandidat som kan utfordre Trump. Cruz kom også først i nabodelstaten Oklahoma, med 34% foran Trumps 28%. I tillegg kom han på andreplass i Alabama, Arkansas, Minnesota og Tennessee. I det dette skrives leder han også i Alaska.

Disse sterke plasseringene er viktige for å vise velgere, donorer og potensielle støttespillere at han faktisk kan konkurrere mot Trump. Kampanjen hans argumenterer for at han er den eneste kandidaten med muliget til å slå Trump. Til og med Lindsay Grayham (R-South Carolina), som tidligere har kommet med knusende Cruz-kritikk, sa at det kan være tid for at Trump-motstandere nå går sammen om å støtte Cruz. Les mer.

Rubio henger fortsatt med. Florida-senator Marco Rubio ble den nye favoritten til etablissementet i Det Republikanske partiet etter at Jeb Bush (R-Florida) endte sin kampanje. Resultatene fra tirsdagens valg ga ikke stort håp for at han vil kunne slå lederkandidaten Donald Trump, selv om han vant caucusvalget i Minnesota (37% med 92% av stemmene opptalt). Han kom også på andreplass i Georgia og Virginia. Etter et heller skuffende, men ikke dødelig utfall tirsdag, begynte kampanjen hans straks å forsikre sponsorer om at fremtiden vil se lysere ut. Slaget om hjemstaten Florida den 15. mars blir helt avgjørende.

Verre er det for kandidatene Ben Carson og John Kasich (R-Ohio). Kasich kom best ut av de to, med andreplasser i Vermont og Massachusetts, og sikter seg nå fram mot Michigan 8. mars og hjemstaten Ohio 15. mars. Les mer.

Og hva med demokratenes supertirsdag…?

dems-st

Clinton gjør det serkt i sørstatene. Hillary Clinton vant tirsdag de demoratiske nominasjonsvalgene i Alabama (78%), Arkansas (66% med 95% av stemmende opptalt), Georgia (71%), Tennessee (66% med 99% av stemmene opptalt), Texas (65% med 94% av stemmene opptalt), Virginia (64%) og Massachusetts (50% med 97% av stemmende opptalt). Hun er populær blant minoritetsvelgere, hvilket utgjør en av hovedårsakene til at hun gjør det bra i så mange sørstater. Mange av disse har en stor afroamerikansk velgermasse, mens for eksempel latino-velgere har vært viktige i Texas. Etter tirsdagens valg ligger hun foran skjemaet med tanke på delegatene hun trenger for å vinne presidentnominasjonen:

Clintons motkandidat, Vermont-senator Bernie Sanders har på ingen måte gitt opp kampen, men hennes seire tirsdag gjør det vanskeligere for ham å ta igjen delegatforspranget. Les mer.

Sanders med storseier i hjemstaten. Som forventet vant Vermont-senator Bernie Sanders en stor seier i hjemstaten (86% med 97% av stemmende opptalt). Han vant også demokratenes primærvalg i Colorado (59% med 96% av stemmene opptalt), Minnesota (60% med 92% av stemmene opptalt) og Oklahoma (52%). Sanders gjør det best i delstater med stor andel hvite velgere, som da han vant i New Hampshire og kom veldig jevnt med Clinton i Iowa. Fremdeles ligger senatoren langt bak Clinton når det gjelder antall delegater (delvis takket være de såkalte superdelegatene som foretrekker Clinton), selv om han samler inn mer penger enn den tidligere utenriksministeren om dagen. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Trumps Super Tuesday» av David A. Graham (The Atlantic): «They call it Super Tuesday, but for everyone other that Hillary Clinton and Donald Trump, March 1st wasn’t a great night. The Democratic and Republican frontrunners racked up wins Tuesday, along with delegates, as each consolidated a lead.»

«As Donald Trump Rolls Up Victories, the G.O.P Split Wides to a Chasm» av Jonathan Martin og Michael Barbaro (New York Times): «Even as he rolled up commanding victories in seven states on Tuesday, Mr. Trump contronted a loud and persisten refusal to rally around him as leading figures in his own party denounced his slow disavowal of white supremacists, elected officials boldly discouraged constituents from backing him, and lifelong Republicans declared that they would boycott the election if he is their nominee.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Mathilde Kaupang
Studerer internasjonale relasjoner ved Blanquerna School of Communications and International Relations i Barcelona. Våren 2016 er jeg på utveksling ved American University i Washington, D.C. og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no.