Replika av Det ovale kontor i George W. Bush Presidential Library i Dallas, Texas.

Primærvalgsesongen 2016 starter for alvor med nominasjonsvalget i Texas (og Alabama og Arkansas) i natt. Valglokalene stenger kl. 02:00 norsk tid (området rundt El Paso – kongressdistrikt 16 – stenger en time senere) og du kan følge opptellingen hos Associated Press. Merk at dersom ingen oppnår over 50% i det respektive valgdistriktet, går det hele til en runde #2 den 24. mai, mellom de to med flest stemmer.

PRESIDENT

President Hillary Clinton
Lone Star State of Mind: Hillary Clinton

Demokratene sender 222 bundne delegater fra Texas til landsmøtet. 145 delegater velges fra delstatens 31 distrikt for delstatssenatorer (!), mens 77 velges fra hele delstaten. Dette er en delstat med mange hispanjoler, og selv om Hillary Clinton ikke står like sterkt i denne gruppen som hun gjør blant svarte, bør hun vinne her.

I snittet for målingene tatt opp i februar, leder hun med nesten 30% på Bernie Sanders. Det er seks demokrater til på stemmeseddelen, men ingen av dem skal kunne erobre noen delegater.

dont_mess_with_texas_xlarge
Faktisk en kampanje mot forsøpling.

Republikanerne sender 155 delegater; 108 fra de 36 kongressdistriktene (3 fra hvert) og 47 fra hele delstaten. Om en kandidat tar over 50% i et distrikt vinner han alle 3, ellers tar vinneren 2 delegater og andremann 1.

Dersom noen tar over 50% i hele delstaten, tar han alle 47; i motsatt fall fordeles de proporsjonalt blant kandidatene med over 20%.

TX sen1 Ted Cruz
Siste sjanse: Ted Cruz

Texas er hjemstaten til Ted Cruz, og derfor en stat han bare må vinne. Cruz har satset alt på gode valg i sørstatene og uten dem går luften ut av ballongen. Han har ledet på alle målingene i februar, men det har vært stort sprik i marginene og i noen av de siste er både Donald Trump og Marco Rubio farlig nær ham.

President Donald Trump
Vinner han Texas er det YUGE: Donald Trump

Et tap for en av disse, eller (o skjebne!) for begge, vil trolig være så alvorlig at Cruz trekker seg fra den videre valgkampen. Om han velger å støtte noen av de andre kandidatene er selvsagt et åpent spørsmål, men hvis han peker på Rubio, har partiet endelig en kandidat som kan beseire Trump.

I tillegg står ti navn + ‘Ubundet’ som alternativer på den republikanske stemmeseddelen, men ingen av dem skal gjøre det bra nok til å få noen delegater.

REPRESENTANTER

texas-redistricting-cartoon-300x211
Texas: Av 36 seter i Kongressen er det kun ETT vippesete.

Texas har hele 36 kongressdistrikt og det er primærvalg i 25 av dem. I distrikt 15 og 19 skal det velges helt nye representanter og begge er av en slik natur at primærvalget trolig vil avgjøre hvem som drar til Washington. Dertil er det reell kamp om nominasjonen i flere, f.eks. TX-1 og TX-29.

Det faktum at både Trump, som har kullkastet alle etablerte sannheter om politikk og Cruz, som heller ikke er blant etablissementets venner, gjør det så skarpt her, betyr at vi kan komme til å se noen pussige resultater på kongressnivå i natt.


TX01 Louie Gohmert
Klovn eller konservativ?: Louie Gohmert

Distrikt 1 ligger i grenseområdene mot Louisiana og representeres av republikaneren Louie Gohmert (f.1953), som regnes for et av Husets mest konservative medlemmer. I tillegg er han av mange (full disclosure: også undertegnede) betraktet som en av kammerets mindre oppvakte. Han utfordres internt av bonde Simon Winston og tidligere bankmann Anthony Culler.

TX01 Simon Winston
Ingen klovn: Simon Winston

Winston har lånt sin egen kampanje over 300.000 dollar, og har derfor hatt mer penger enn Gohmert de to siste månedene av valgkampen. Det er ikke mye som skiller de to politisk, men Winston lover å ikke «skjemme ut Texas og det republikanske partiet», samtidig som han kategoriserer Gohmert som «klovn».

Gohmert har alltid vunnet greit i dette distriktet og Winston må regnes som underdog, men dersom velgerne er lei klovnestrekene kan det gå mot en aldri så liten bombe her.


TX03 Sam Johnson
Tøffere enn toget: Sam Johnson

Distrikt 3 omfatter nordlige og nordøstlige forsteder til Dallas. Kongressmann Sam Johnson (f.1930) har en lang militær karriere bak seg og halter fortsatt etter en gammel krigsskade. Barskingen Johnson skjøt ned russiske kampfly over Korea og satt nesten syv år i et vietnamesisk fangehull.

Han får intern motstand fra regnskapsfører Dave Cornette og forretningsmennene Keith Thurgood og John Slavens. Johnson, som var en Tea Party-republikaner før de fleste av dagens Tea Party-aktivister var født, tok rundt 80% mot indre motstandere i 2014 og skal være trygg.

For demokratene stiller eiendomsmegler Adam Bell og forretningsmann Michael Filak. Denne nominasjonen er helt uinteressant.


TX04 John Ratcliffe
Just about a mile from Texarkana: John Ratcliffe

Distrikt 4 omfatter det nordøstlige hjørnet av staten, også kjent som Texarkana. Den føderale anklageren John Ratcliffe (f.1965) slo ut en republikansk kongressmann i primærvalget og hadde ingen motstandere i 2014. Han utfordres internt i år av Ray Hall og bildelforhandler Lou Gigliotti. Sistnevnte har lånt sin egen kampanje over $100.000, men synes ikke å ha fått mye støtte utenfor egen husholdning.

Ratcliffe bør få grei renominasjon.


Distrikt 6 inneholder forsteder til Dallas og Fort Worth, inkludert mesteparten av Arlington og områder sør for Dallas. Her får kongressmann Joe Barton (f.1949) intern motstand fra bilfirmadirektør Collin Baker og veteran Steven Fowler, men skal være trygg.

Også demokratene har et nominasjonsvalg mellom Jeffrey Roseman, lærer og pastor Ruby Woolridge og forretningsmann Don Jaquess. Igjen, zzzzzz.


TX07 John Culberson
Usynlig: John Culberson

Distrikt 7 omfatter noen av de mest velstående deler av det vestlige Houston, samt forsteder. Republikaner John Cul­berson (f.1956) utfordres internt av advokat og tidligere rådgiver for president George W. Bush, James Loyd og aktivist Maria Espinoza.

Lloyd har samlet inn en del cash og har fått støtte fra noen lokale politikere, samt av lokalavisen Houston Chronicle. Kritikken er lite ideologisk motivert og går mer på at Culberson har vært lite synlig i Huset i de 15 årene han har sittet der. Normalt skulle dette være grei skuring, men den anonyme Culberson er akkurat den typen politiker som kan bli pælmet ut med Trump-bølgen.

Culberson er fortsatt favoritt, men vær obs på dette setet i natt!


TX08 Kevin Brady
Konge på haugen: Kevin Brady

Distrikt 8 omfatter et område nord for Houston, inkludert de nordligste forstedene av byen. Det holdes i dag av republikaneren Kevin Brady (f.1955), som tok over ledervervet i den meget viktige finanskomiteen da Paul Ryan ble Speaker.

Brady utfordres av tidligere delstatsrepresentant Steve Toth og veteranene Craig McMichael og Andre Dean. Toth har en viss støtte i Tea Party-kretser, men har ikke samlet inn særlig med cash og selv texanske primærvelgere er neppe selvdestruktive nok til å kaste lederen for Husets pengebinge. Renominasjon.


TX10 Tawana Cadien
Et pent smil holder ikke: Tawana Cadien

Det 10. distriktet omfatter de nordvestligste forsteder av Houston og strekker seg til de nordlige deler av delstatshovedstaden Austin. Det er trygt for republikaneren Mike McCaul (f.1962), som tok 61% i 2014 mot sykepleier Tawana Cadien, som stiller igjen sammen med aktivist Scot Gallaher i det demokratiske primærvalget. Her er resultatet helt uinteressant, men det gir i det minste en anledning til å poste et pent bilde.


Distrikt 14 omfatter det sørøstlige hjørnet av staten, fra delstatsgrensen mot Louisiana og videre sørvestover langs kysten. Randy Weber (f.1953) tok det omtegnede setet fra en demokrat i 2012, og ble valgt i 2014 med nesten 82%. Han utfordres internt av regnskapsfører Keith Casey, men er trygg.


TX15 Ruben Hinojosa
Tyve år er nok: Ruben Hinojosa

I det 15. distrikt, som er langt og tynt og går fra grensen mot Mexico i sør til de nordøstlige forstedene til San Antonio i nord, avtrer demokraten Ruben Hinojosa etter ti perioder. Både demokratene og republikanerne har interessante primærvalg her, men setet skal være såpass demokratisk at republikanerne har små sjanser i et presidentvalgår. Distriktet er ellers et av USAs fattigste.

For demokratene stiller tidligere borgermester og fylkesråd Joel Quintanilla, eiendomsmegler og ex-fylkespartileder Dolly Elizondo, advokat Vicente Gonzalez, advokat og skolestyremedlem Juan Sonny Palacios, student og veteran Ruben Ramirez og regnskapsfører Randy Sweeten.

TX15 Dolly Elizondo, Vicente Gonzalez, Juan “Sonny” Palacios
Tre håpefulle: Dolly Elizondo, Vicente Gonzalez og Juan “Sonny” Palacios

Elizondo har støtte fra EMILY’s List, en organisasjon som jobber for å velge inn demokratiske kvinner. Deres støtteerklæring ventes å mobilisere noen velgere, men de har ikke brukt penger i distriktet.

Gonzalez har lånt sin kampanje over 1 million dollar av egen lomme, og er dermed den suverent best finansierte kandidaten. Palacios er fra en kjent familie med flere politiske verv i området. Quintanilla er også litt kjent i distriktet og kan dra noen stemmer på det.

Det er overveiende sannsynlig at dette går til en avgjørende runde i mai.

TX15 Ruben Villarreal
Republikaner i fåreklær: Ruben Villarreal
TX15 Xavier Salinas
Mer konservativ: Xavier Salinas

For republikanerne stiller pastor Tim Westley, tidligere borgermester og forretningsmann Ruben Villarreal og skolestyremedlem Xavier Salinas.

Villarreal styrte den svært demokratiske byen Rio Grande City, men kom egentlig ut som republikaner først etter at han var blitt valgt, så det er usikkert hvor mye drag han har på demokratiske velgere. Han kjemper med den mer åpent konservative Salinas om nominasjonen. Om republikanerne skal ha den minste sjanse her velger de Villarreal, men det er mulig dette går til mai før det er avgjort.


Distrikt 16 ligger i statens vestlige hjørne, og omfatter El Paso med omland. Beto O’Rourke (f.1972) slo ut en sittende demokrat i primærvalget i 2012 og tok drøye 67% i 2014. Han får intern konkurranse av pensjonist Ben Mendoza, men er trygg på renominasjon.


TX17 Bill Flores
Trygg: Bill Flores

Distrikt 17 ligger i det østlige Texas og inkluderer Waco og de nordligste forstedene til Austin. Bill Flores (f.1954) ble valgt første gang i 2010, da han slo ut en sittende demokrat. Han tok nesten 65% i 2014, men får intern motstand fra fylkespartileder og forretningsmann Ralph Patterson og forretningsmann Kaleb Sims.

Patterson har pumpet inn over 200.000 av egne midler, men fått tilnærmet null i penger og støtte fra andre. Flores skal være trygg.


I det 18. distrikt, som omfatter mesteparten av det sentrale Houston, sitter demokraten Sheila Jackson-Lee (f.1950). Fire republikanere kjemper om å få tape med tosifrede tall i november: Forretningskonsulent Lori Bartley, pensjonistene Reggie Gonzales og Sharon Fisher og frisør Ava Pate. Ingen av dem har samlet inn særlig med penger eller støtteerklæringer, og trolig går dette til en ny runde i mai.


TX19 Randy Neugebauer
Fjorten år er nok for noen: Randy Neugebauer

I TX-19, som ligger i det nordvestlige Texas og inkluderer byene Lubbock og Abilene, avstår Randy Neugebauer (f.1949) fra gjenvalg. En skokk republikanere kjemper om nominasjonen til dette meget konservative distriktet: Tidligere assisterende universitetsrektor og Bush-rådgiver Jodey Arrington, forretningsmann Jason Corley, bankpresident Glenn Garrett, kirurg Donald May, veterinær John Key, oljearbeider og bonde Don Parrish, borgermester Glen Robertson, veteran Michael Bob Starr og sykepleier DeRenda Warren.

TX19 Jodey Arrington
Samlet inn mest: Jodey Arrington
TX19 Glen Robertson
Lånt seg selv mest: Glen Robertson

Arrington har gode politiske kontakter, som han har brukt til å samle inn penger, mens Robertson har lånt sin kampanje store summer og har et kjent navn i området. De to er imidlertid begge fra Lubbock, noe som kan føre til at de splitter stemmene herfra.

Det gir en viss åpning for Starr, som har samlet inn noe penger og er fra det andre befolkningssentrumet i distriktet, Abilene. Garrett og May kan i noen grad bruke egne penger i innspurten, men skal ikke være konkurransedyktige.

Dette valget går trolig til en avgjørende runde i mai.


TX21 Lamar Smith
Utrygg: Lamar Smith

Distrikt 21 løper fra de nordlige delene av San Antonio til de sørlige delene av Austin, pluss et stort område nordvest for San Antonio. Det holdes av republikaneren Lamar Smith (f.1947), som får konkurranse fra forretningsmennene Matt McCall og Todd Phelps og ingeniør John Murphy.

McCall tok 34% mot Smith i 2014 og har både samlet inn litt penger og lånt seg selv 50.000 i år. Her kan det også bli sære utslag av kampen om presidentnominasjonen og selv om Smith er favoritt, skal vi ikke se bort fra at McCall tar dette.

For demokratene stiller forretningsmann Tejas Vakil og hospiceeier Tom Wakely.


Distrikt 22 omfatter områdene sør og sørvest for Houston, og besittes av Pete Olson (f.1962). To demokrater slåss om æren av å bli moset i november: Eiendomsmegler Ahmed Hassan og forretningsmann Mark Gibson.


TX23 Gallego & Hurd
Selve slaget står i november: Pete Gallego og Will Hurd

Distrikt 23 er det eneste vippesetet i hele delstaten og omfatter mesteparten av det sørvestlige Texas, fra El Paso i vest til San Antonios forsteder i øst.

Tidligere CIA-agent Will Hurd (f.1977) er den eneste afroamerikanske mann av de 247 republikanerne som ble valgt inn i Huset i 2014 og ganske sikkert den eneste av dem som snakker urdu.

Han tok distriktet fra demokraten Pete Gallego (f.1961) i 2014 med under 50% av stemmene og Gallego, som selv tok setet fra en republikaner i 2012, vil ha omkamp. Her er det minimal spenning knyttet til nominasjonene; Gallego utfordres internt av lege Lee Keenen, mens Hurd utfordres av naturmedisiner Hart Peterson.


Distrikt 26 omfatter ytre, nordlige forsteder til Dallas og Fort Worth. Michael Bur­gess (f.1950) vant et overlappende distrikt første gang i 2002, og tok nesten 83% i 2012. Han utfordres internt av eiendomsmegler Micah Beebe og softwareutvikler Joel Krause, men skal ikke være truet.


TX27 Blake Farenthold
Slesk: Blake Farenthold

Distrikt 27 dekker de sentrale kyststrøkene, inkludert Corpus Christi, med en avstikker opp til Austins sørøstlige forsteder. Her sitter republikaneren Blake Farenthold, (f.1961), en av de mer småsleske medlemmene av Huset. Han ble saksøkt for seksuell trakassering, men inngikk forlik i retten og han er frikjent av Husets etikkomite.

Farenthold har pådratt seg intern konkurranse fra veteran Gregg Deeb, men dessverre tyder lite på at han kan gi Farenthold seriøs konkurranse.

For demokratene stiller Paul Barrera, tidligere dommer Ray Madrigal og lærer Wayne Raasch.


Distrikt 28 løper fra grensen mot Mexico i sør og opp til de vestlige forsteder til San Antonio i nord. Den moderate demokraten Henry Cuellar (f.1955) ble første gang valgt i 2004 og tok 82% i 2014. Han får intern konkurranse fra strutsefarmer William Hayward, som var republikanernes kandidat i 2014. Det blir nok trygg renominasjon for ‘favorittdemokraten’ til president Bush.


TX29 gene green
Gammel sheriff: Jurist Gene Green
TX29 adrian garcia
Ny sheriff: Tidligere fylkessheriff Adrian Garcia

TX-29 omfatter de ytre, østlige deler av Houston, med forsteder. Jurist og demokrat Gene Green (f.1947) ble første gang valgt til Huset så langt tilbake som i 1992 og tok nesten 90% i 2014.

Green får en intern utfordring fra tidligere fylkessheriff og borgermesterkandidat i Houston, Adrian Garcia (f.1960).

Distriktet er ca 2/3 latinsk, og gringoen Green kan få problemer med å holde det, men Garcia kommer just fra en lite imponerende tredjeplass i Houston, og noen lite flatterende og fortsatt uoppklarte beskyldninger om politivold og dårlige forhold i fylkesfengslet han hadde ansvaret for. I tillegg har flere lokale latinoer, samt Kongressens forum for latinoer gitt sin støtte til Green.

Jeg tipper han slår Garcia.

En tredje demokrat er forretningskvinne Dominique Garcia. For republikanerne stiller Julio Garza og selger Robert Schafranek.


Barbara Mallory Caraway.JPG
Prøver for tredje gang: Barbara Carraway

Distrikt 30 omfatter de stort sett svarte og latinodominerte områdene i sørlige deler av Dallas, med forsteder. Demokraten Bernice Johnson (f.1935) ble første gang valgt i 1992 og tok nesten 88% i 2014.

Hun får intern konkurranse fra tidligere delstatsrepresentant Barbara Caraway, som også stilte i 2012 og 2014 og veteran og student Brandon Vance. Det går nok som de to forrige gangene, med trygg renominasjon for Johnson.


TX-31 omfatter de ytre, nordlige forstedene til Austin og løper på begge sider av Interstate 35 nord til Temple. Republikaner John Carter (f.1941) ble første gang valgt i 2002 og tok 64% i 2014. Han utfordres internt av forretningsmann Mike Sweeney, men skal være trygg.


TX32 Pete Sessions
Står han av i to år til: Pete Sessions

Distrikt 32 omfatter de nordlige og nordøstlige forstedene til Dallas og besittes av lederen for Husets regelkomite, Pete Sessions (f.1955). Han har vært upop blant Tea Party-gruppene og får intern motstand fra etterretningsanalytiker og veteran Paul Brown, sykepleier Cherie Roughneen og forretningsmann og tidligere kongressrådgiver Russ Ramsland Jr.

Sistnevnte har samlet inn et par hundre tusen, nok til å få ut budskapet i noen grad, og Sessions vant bare 64-36 for to år siden. Dog har Sessions samlet inn over fem ganger så mye og er klar favoritt.


TX33 Mark Veasy
Lever farlig på lang sikt: Mark Veasey

Distrikt 33 inkluderer det sentrale Fort Worth og løper øst til det sentrale Dallas. Mark Veasey (f.1971) vant sitt første valg i 2012 og tok nesten 87% i 2014. Distriktet er delt mellom svarte og latinske grupper, med sistnevnte utgjørende over 60%.

Afroamerikanske Veasey er dermed sårbar internt for den rette latinokandidaten, men antall svarte primærvelgere skal foreløpig være større enn antall latinoer i dette distriktet. Han får en intern utfordring fra aktivist Carlos Quintanilla, som neppe er sterk nok til å nyttiggjøre seg den etniske ubalansen. Fordel Veasey.

For republikanerne stiller aktivist Bruce Chadwick og lege og advokat Monte Mark Mitchell.


TX34 Filemon Vela
Liten motstand i 2016: Filemon Vela

Til slutt har vi TX-34, som løper langs den sørlige kyststripen fra Brownsville til Corpus Cristi, og deretter går nordvest til de østlige forsteder til San Antonio. Advokat Filemon Vela (f.1963) ble første gang valgt i 2012 og tok nesten 60% i 2104.

For republikanerne stiller lege og advokat Rey Gonzalez og forretningsmann og tidligere borgermester Wille Vaden, som etter hvert har fått stempel som en evig kandidat.

JERNBANEKOMMISJON

oil-rigs-running-at-dusk
Kitsch Texas style: Oljerigger i solnedgang

I tillegg er det valg til ett av de tre vervene i delstatens Jernbanekommisjon – som tross navnet ikke har noe med jernbaner å gjøre. Kommisjonen regulerer derimot alle aspekter av den meget betydningsfulle energisektoren. Det er spenning knyttet til nominasjonen i begge partier, selv om vervet skal forbli trygt republikansk i november.

TX jb David Porter
Klarer seg med en periode: David Porter

Hvert av de tre vervene velges for 6 år av gangen, og valgene rulleres slik at det er et kommisjonærvalg annethvert år. Sittende kommisjonær David Porter (R) er etter sigende lei av pengeinnsamling og tar derfor ikke gjenvalg. Hele 7 republikanere og 3 demokrater kjemper om plassen hans.

For republikanerne stiller geolog Lance Christian, finansrådgiver og tidligere delstatsrepresentant Wayne Christian, rancher og aksjemegler Gary Gates, advokat John Greytok, oljearbeider John Hale og forretningsmennene Doug Jeffrey og Weston Martinez.

TX jb Wayne Christian
Prøver igjen: Wayne Christian
TX jb Gary Gates
Har penger: Gary Gates

Delstatsrepresentant Christian er kjent fra politikken, men klarte det kunststykket å tape valget til en annen kommisjonsplass i 2014, etter å ha ledet første runde ganske klart. Han er tidligere blitt kåret til den verste delstatspolitiker i Texas.

Forretningsmann Gates har spyttet minst to millioner dollar av egen lomme i valgkampen, men kan ha profilert seg som for moderat til å vinne et primærvalg.

TX jb Lance Christian
Har peiling: Lance Christian
TX jb John Greytok
Har støtte: John Greytok

Advokat Greytok har arbeidet som lobbyist for bla. Austin by og har støtte fra en del velstående pengefolk. Martinez er medlem av delstatens eiendomskommisjon og sitter i republikanernes styringskomite for Texas. Lance Christian er den eneste i racet som faktisk har profesjonell bakgrunn.

Her er det såpass mange kandidater involvert at jeg tipper på en ny runde i mai, og holder en ørliten knapp på at Greytok og Gates går videre.

TX jb Lon Burnam
Vinner trolig retten til å tape: Lon Burnam

For demokratene stiller tidligere delstatsrepresentant Lon Burnam, journalist Cody Garrett og den pensjonerte læreren Grady Yarbrough.

Det er mulig Burnam vinner dette allerede i mars.