Where it all started: Bill og Hillary Clinton driver guvernørvalgkamp i Arkansas.

Primærvalgsesongen 2016 starter for alvor med nominasjonsvalget i Arkansas (samt Alabama og Texas) natt til onsdag. Valglokalene stenger kl. 02:30 norsk tid og du kan følge opptellingen hos Associated Press.

PRESIDENT

Demokratene velger 32 bundne delegater til landsmøtet; 21 fra de 4 kongressdistriktene (fra 4 til 6 pr. distrikt) og 11 fra hele delstaten. Som i alle andre demokratiske primærvalg fordeles delegatene blant de kandidatene som tar minst 15% i hver valgkrets.

President Hillary Clinton
På hjemmebane: Hillary Clinton

Hillary Clinton er tilbake på hjemmebane, i delstaten hennes mann styrte i nesten 12 år. Arkansas har i tillegg litt flere svarte enn landsgjennomsnittet, og Clinton gjør det erfaringsvis skarpt i denne gruppen. Bernie Sanders klarer sikkert også å klore til seg noen delegater, men i den eneste målingen tatt opp i år leder Clinton 57-25. De 4 øvrige kandidatene skal ligge langt, langt bak.

President Ted Cruz
Vinn eller forsvinn: Ted Cruz

Republikanerne sender 40 delegater til sitt landsmøte; 12 fra de 4 distriktene (3 fra hvert) og 28 fra hele delstaten. Dersom en kandidat tar over 50% i et distrikt, får vedkommende alle delegatene fra den valgkretsen. Ellers får vinneren 2 delegater, mens andremann får 1 delegat.

Når det gjelder de siste 28 delegatene, får alle kandidater som kommer over sperregrensen på 15% for hele delstaten, 1 delegat hver. Dersom noen tar over 50% i hele staten vinner han alle de resterende, ellers fordeles de proporsjonalt på de over sperregrensen.

matte
Delegatutregningen for de republikanske primærvalgene.

Merk dog at de 50% regnes utfra de ‘kvalifiserte stemmene’, dvs. de som tar over 15%. Med andre ord, avhengig av hvor mange stemmer som avgis for de som kommer under 15%, er det fullt mulig å få nesten alle delegatene med noen og førti prosent – kanskje mindre.

President Ben_Carson
Vinner han delegater i Arkansas?: Ben Carson

Her gir den eneste målingen i februar en syltynn ledelse til Ted Cruz med 27%, men det er jevnt mellom ham, Donald Trump og Marco Rubio, som begge har 23%. Arkansas er en delstat der verdikonservatismen til Cruz bør slå an, hvis ikke er han i alvorlig knipe. De ti øvrige kandidatene skal ligge håpløst langt bak, men det er en liten sjanse for at Ben Carson, med sine 11% i meningsmålingen, vipper over 15% på delstatsbasis.

SENATOR

AR sen3 John Boozman
Best uten ball: John Boozman

Den republikanske senatoren John Boozman (f.1950) startet som øyelege i hjemstaten, før han satt to perioder i et regionalt skolestyre. Han vant et suppleringsvalg til Huset i november 2001 og fikk fire svært enkle gjenvalg i det 3. distriktet, før han stilte til Senatet i 2010.

Her slo han knock-out, 58-37, på den demokratiske senatoren Blanche Lambert Lincoln, som et slags forvarsel om hvor Arkansas var på vei politisk. Boozman er ellers ikke kjent for de voldsomme faktene i Senatet, han er mer en anonym arbeidshest som trives med å arbeide i fred og ro bak kulissene.

AR sen3 Curtis Coleman
Et tap til, så er han en «evig kandidat»: Curtis Coleman

I 2010 hadde Boozman syv konkurrenter til nominasjonen og forretningsmannen Curtis Coleman, som kom på femteplass med knappe 5%, stiller mot ham igjen. Coleman har også et forsøk på å bli guvernør bak seg; han tapte 73-27 for senere guvernør Asa Hutchinson i primærvalget i 2014.

Bortsett fra å tape viktige nominasjoner med glans har ikke Coleman noen erfaring som folkevalgt og det nærmeste han har kommet til politisk relevans, var da han ledet senatsvalgkampen til Mike Huckabee i 1992, der pastoren tapte 60-39 for den sittende demokraten. Han har dessuten blogget og hatt et eget radioshow i noen år. Politisk står Coleman til høyre for Boozman og sier bla. at han aldri ville stemt for å høyne det såkalte gjeldstaket.

Jeg tror Boozman blir renominert.

REPRESENTANTER

Arkansas har fire kongressdistrikt, men det er primærvalg i bare ett av dem.

AR02 French Hill
Vant knapt i 2014: French Hill

Det andre primærvalget finner sted i det 2. kongressdistrikt, som dekker de sentrale deler av Arkansas, inkludert delstatshovedstaden Little Rock.

Kongressmann French Hill (f.1956) tok over for en annen republikaner i 2014, men vant med bare 52% den gang. Hill har aldri hatt noe problem med pengeinnsamling da han sitter i bankkomiteen og hadde også yrkeserfaring fra banksektoren før han ble folkevalgt. Han har politisk erfaring som statssekretær i finansdepartementet under president Ronald Reagan og som sekretær for det økonomiske rådet under president George H. W. Bush.

Hill utfordres internt av privatskoleadministrator Brock Olree, som vel kan karakteriseres som en ihuga kristenkonservativ. Olree er online manager for en evangelisk misjonsskole og har såvidt vites ingen politisk erfaring fra før.

Hill bør bli renominert ganske greit.