God morgen! Det er (super)tirsdag 1. mars, det meste handler om Donald Trump, og Mor­gen­kaffen er servert. Du finner din egen guide til valgnatten her.

«His statements about barring ‘the bad Muslims’, his constant complaints about illegal immigrants committing violent crimes and his hostility to Mexico are all racially and ethnically tinged. His elegies to lost American greatness and promises to restore it meet just about every criterion for demagoguery»

Tidligere sjefredaktør i New York Times Jill Abrahamson, var ikke nådig i sin kritikk av Donald Trump i en kronikk hos The Guardian på mandag.

NYHETER

Clarence Thomas snakker! Den konservative høyesterettsdommeren Clarence Thomas, er kjent for å forholde seg taus under hovedforhandlingen, og foretrekker en mer tilbakelent rolle. Mandag kom derimot første muntlige utspørring på 10 år. Det måtte imidlertid noe helt spesielt til. Saken for Høyesterett omhandlet tidligere straffedømtes rett til å bære våpen. Da aktor prosederte på en regel som modifiserer rettigheten for tidligere straffedømte, ble hun møtt med skarpe spørsmål fra Thomas. Utspørringen ble møtt med stor forundring og begeistring fra publikum og de øvrige dommerne. Les mer.

Dom til fordel for Apple. En domstol i New York dømte mandag i Apples favør vedrørende en innsynsbegjæring fra FBI. Retten kom til at FBI ikke kunne forlange at Apple skulle hjelpe dem med å få innsyn i iPhonen som tilhørte siktede i saken. Denne saken har ikke tilknytning til den lignende begjæringen som er fremsatt av FBI i etterforskingen av San Bernardino-terrorangrepet, som vi fortsatt venter på om skal tas til følge av domstolene. Mandagens domsavsigelse er imidlertid interessant, spesielt med tanke på den andre saken som verserer i California. Passende nok uttalte Apples advokat at «We’re being forced to become an agent of law enforcement». Les mer.

#2016SIRKUSET

Trump dominerer nasjonalt. En ny nasjonal måling fra CNN/ORC viser at Donald Trump nå leder med 49 prosents oppslutning. Trump oppnår således valgkampens største seiersmargin på en nasjonal måling. Det er faktisk hele 33 prosentpoeng ned til andreplassen, som går til Florida-senator Marco Rubio med 16 prosent. Texas-senator Ted Cruz får 15 prosent, mens den pensjonerte nevrokirurgen Ben Carson får 10 prosent. Verre er det for Ohio-guvernør John Kasich, som bare får 6 prosent. Det blir interessant å se om Trump dominerer like mye under nattens valg. Han leder i samtlige delstater som stemmer i dag, utenom Texas. Les mer.

Bing (!) spår knusende seiere for Trump og Clinton. Søkemotoren Bings tallknusere melder at Super Tuesday kommer til å bli svært behagelig for Donald Trump og Hillary Clinton. Basert på målinger og øvrige opplysninger spår Bing at Trump kommer til vinne i alle statene utenom Texas, som tas av delstatens egne kandidat, Ted Cruz. På demokratisk side vinner Hillary 10 av 11 delstater, mens Bernie Sanders bare kommer til å gå seirende ut av hjemstaten Vermont. Les mer.

Bernie Sanders samlet inn rekordsum i februar. Bernie Sanders samlet inn mer enn 42 millioner dollar i februar… Gjennomsnittsdonasjonen, av de totalt 1,4 millioner donasjonene, lå på 30 dollar. Sanders har mer enn nok til å holde det gående hele veien til landsmøtet i juli. Les mer.

Rubio med ny Trump-strategi. I gårsdagens Morgenkaffe kunne se at Rubio virkelig har startet å anvende en ny Trump-strategi. Latterliggjøringen av Trump fortsatte mandag. Den ellers nokså saklige Florida-senatoren sa under et folkemøte i Georgia at han var villig til å miste stemmen for å vinne nominasjonen, mens han konsekvent kalte Trump for en ”con man”. Det gjenstår å se om den endrede tonen i Rubio-leiren gir avkastning under nattens valg, men slik målingene ser ut vil det ikke akkurat være til skade å utprøve nye strategier. Les mer.

Trump møter kritikk etter KKK-uttalelser. Republikansk front-runner Donald Trump har vært i hardt vær de siste dagene. Kritikken kommer i forbindelse med at Trump ikke ville ta avstand fra Ku Klux Klan og organisasjonens tidligere leder David Duke, da han angivelig ikke visste noe om organisasjonen. Republikansk presidentkandidat i 2012-valgkampen Mitt Romney, tok til twitter for å vise sin avsky mot uttalelsene, mens MSNBCs Joe Scarborough i en kronikk stilte spørsmålet: «is this how the party of Abraham Lincoln dies?». På selveste Super Tuesday forsøker de øvrige kandidatene å kapitalisere på Trumps uttalelse, men det ser ut som «The Donald» opererer med en annen terskel for hva som er uakseptabelt. Les mer.

Demokratene med en klar plan frem mot presidentvalget. Politisk strateg og valgekspert for Det demokratiske partiet, Stan Greenberg, indikerte mandag at demokratene har en klar strategi frem mot presidentvalget: Overbevise moderate republikanere om å stemme blått. Greenberg viste til forskjellige meningsmålinger som tilsynelatende viser at moderate republikanere ikke deler grunnleggende synspunkter med de nåværende republikanske kandidatene. Selv om et anti-demokrat-synspunkt styrer mange over på den røde siden, er Greenberg overbevist om at demokratene kan konvertere mange moderate velgere. Dersom Donald Trump vinner den republikanske nominasjonen, er heller ikke det utenkelig. Les mer.

Kaos på Trump-folkemøte. De svært energiske folkemøtene til Donald Trump har ikke vært foruten aktivisters innblanding i løpet av valgkampen. Noen ganger blir også konfrontasjonene voldelige. Under et vokalt sammenstøt med aktivister fra «Black Lives Matter»-bevegelsen, fikk en fotograf virkelig gjennomgå. Fotografen fra nyhetsmagasinet «Time» ble visstnok lagt i bakken av en Secret Service-agent under protesten. Du kan se fotografen forklare hva som skjedde her:

VALGSNACKS

Valganalytiker Jon Henrik Gilhuus har skrevet tre dyptgående artikler om alle de andre valgene som foregår i natt.

Det er nominasjoner til Senatet, Representantenes hus og et par delstatsverv i både Alabama, Arkansas og Texas.

Trumpbølgen kan få konsekvenser nedover i rekkene; les artiklene, så er du oppdatert!

DAGENS ARTIKLER

«DIN GUIDE TIL SUPER TUESDAY» av Henrik Heldahl (AmerikanskPolitikk.no): «Super Tuesday er endelig her! Den tradisjonsrike valgdagen har avgjort mange nominasjonsvalg siden introduksjonen i 1984, og i år er den mer spennende enn på lenge. Årets valgkamp har blitt et kappløp om delegatene på begge sider, og natt til onsdag skal republikanerne kjempe om 621 delegater, og demokratene om 865.»

«Super Tuesday showdown: How the U.S. South won the spotlight» av Letitia Stein (Reuters): «Candidates have campaigned more in the South this election year in an effort to woo a group of states voting early on so-called Super Tuesday … And the seven states holding contests in the region appear poised to play a pivotal role in selecting the Republican and Democratic nominees for the Nov. 8 race.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.