God morgen! Det er mandag 29. februar, den republikanske nominasjonskampen har om mulig blitt enda mer ufin, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Well, I think he’s a lightweight. He couldn’t get elected dog catcher because to Florida, he’s going to lose big league. He is not liked in Florida. He abandoned Florida. He deceived and defrauded Florida. … I think he’s a guy who thinks he’s — I don’t think he actually does even think he’s hot stuff. He’s not hot stuff. But he is, you know, I call him little Marco. That’s what he is, he’s little Marco. But, you know, he’s very nasty guy.»

Donald Trump holder ikke tilbake sin mening om Marco Rubio på Fox News Sunday.

NYHETER

Paul Ryan sliter med å få sitt budsjett gjennom Huset, melder Roll Call. For å få det igjennom trengs det støtte fra 218 av de 246 republikanerne, men det er særlig Tea Party bevegelsen som ønsker kutte mer. Fløyene i partiet står 30 milliarder dollar fra hverandre, og mange representanter sier de ønsker å se virkelige kutt, og ikke bare løfter om sparing i fremtiden. Et problem er likevel at det er lettere å si at man vil kutte enn å foreta faktiske kutt. Det er dermed en særdeles tøff jobb å finne 30 milliarder i innsparinger som 218 representanter kan leve med.

#2016SIRKUSET

Hillary Clinton vant South Carolina. Du har sikkert fått det med deg, men Hillary Clinton vant overlegent i South Carolina på lørdag (74 mot 26 prosent). Ifølge Politico vant Hillary flere svarte velgere i forhold til Sanders enn Barack Obama gjorde mot Hillary i 2008. Staten var ventet å gå Clintons vei, men Sanders håpet å spise innpå noe av forspranget i innspurten. Det klarte han ikke. Les mer på AmerikanskPolitikk.no.

Donald Trump leder i 8 av 11 stater som stemmer 1. mars, skriver The Hill. Unntakene er Arkansas og Texas, hvor Ted Cruz holder ledelsen, mens Minnesota har Rubio i tet (riktignok i en måling fra januar).

Etter den ganske harde debatten i forrige uke har ordskifte blitt enda styggere. Senator Marco Rubio (R-Florida) har tydeligvis bestemt seg for at måten å slå Donald Trump på er gjennom latterliggjøring:

https://www.youtube.com/watch?v=–rV_2s6K3U

Donald Trump fortsetter på sin side å ”svettehåne” Rubio, og kommenterer også størrelsen på ørene hans:

CBS Face the Nation fortsatte Marco Rubio med å kalle Donald Trump en svindler, og skyldte på at media ønsket Trump som kandidat slik at de kan rive ham i filler når hovedvalgkampen begynner. Han mente også at Trump slipper unna med ting som ingen andre slipper unna med, slik som uklarhet i politiske forslag og selvmotsigelser i for eksempel helsepolitikken. Rubio spår et raskt skifte hos velgerne som vil senke Trump til fordel for ham selv. Senatoren uttalte også at hvis Trump får nominasjonen kan det bety slutten for Det republikanske partiet.

Trump: angrer ikke på Mussolini retweet. Donald Trump angripes nå fra alle kanter og var blant annet på NBC Meet the Press. Han snakket om støtteerklæringen han har fått av Chris Christie, og sa at det var Christie som kontaktet ham, at han ville være en del av den bevegelsen Trump har skapt. På spørsmål om bruk av illegale innvandrere som arbeidskraft, forsvarte Trump seg med at det var 35 år siden, at lovene var annerledes da, og at det var en underleverandør som hadde gjort det. Litt mer shaky var Trump når han var inne på at dommeren i ”Trump University” saken har behandlet han urettferdig fordi han er latino, og er opprørt over Trumps Mexico-kommentarer. Trump unnskyldte seg heller ikke over å ha retweetet et Mussolini-sitat, men mente det var et flott sitat.

Trump: Vil ikke ta avstand fra organsiasjoner jeg ikke vet noe om. Dagens store sak ble allikevel Trumps opptreden på CNN State of the Union. På spørsmål om han ville ta avstand fra støtten fra Ku Klux Klan-leder David Duke og andre rasistiske organisasjoner, svarte Trump at han ikke visste noe om Duke og at han ikke ville ta avstand fra organisasjoner han ikke visste noe om fordi noen ba han om det. Uttalelsen virker noe pussig siden Fox News dokumenterer at Trump i 2000 tok avstand fra Reformpartiet på grunn av sin kobling til nettopp David Duke.

Senator Jeff Sessions (R-Alabama) støtter Trump. Donald Trump har fått sin første senator på laget. Dette er et hardt slag for Ted Cruz, skriver Politico, siden Sessions er stor i Tea Party kretser og har vært like hard som Cruz i debatten om illegal innvandring. I et valgmøte i Alabama uttalte Sessions at Trump er mannen som kan fikse illegal innvandring etter 30 år med debatt.

Cruz: Kanskje Trump ikke offentliggjør skatteligningene sine fordi de viser tette bånd til mafiaen? Supertirsdag 1. mars blir omtalt som et være eller ikke være for senator Ted Cruz (R-Texas). På FOX News Sunday forsøkte Cruz å virke selvsikker, og påpekte at han er den eneste som har slått Trump i en stat til nå (Iowa). Cruz ble kjørt hardt på at hans valgkamp har blitt oppfattet som ufin mot motstanderne, men Cruz sitt svar var å klage over at Trump ikke ble stilt liknende spørsmål, samt å påpeke at Trump får støtte fra Ku Klux Klan. På NBC Meet the Press var Cruz mer i sitt element, og spådde at det ville være et stort skille mellom Trump og ham selv, og resten av feltet. Han insinuerte også at Trump har tette forbindelser til mafiaen og at det er en grunn til at han ikke har offentliggjort sine skatteligninger.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Tirsdag er det primærvalg i Alabama, Arkansas og Texas. Komplett oversikt for kongressvalgene + litt om presidentvalget i de tre statene kommer tirsdag morgen og vil også bli linket i Morgenkaffen den dagen.

Florida senator: Den velstående forretningsmannen Carlos Beruff ble torsdag den femte seriøse republikanske kandidaten til å ville erstatte Marco Rubio i Senatet.

Illinois senator: En ny måling fra South Illinois University foran primærvalget 15. mars, gir senator Mark Kirk (R) en trygg 53-14 ledelse på sin primær konkurrent, forretningsmann James Marter. I det demokratiske primærvalget har kongresskvinne Tammy Duckworth en like solid 52-6-4 ledelse over advokat Andrea Zopp og delstatssenator Napoleon Harris.

Louisiana senator: Forretningsmann Josh Pellerin og tjenestekommissær Foster Campbell vil stille som demokrater i det stadig mer overbefolkede primærvalget til Senatet.

South Dakota senator: Demokratene har endelig en lys levende kandidat å stille mot senator John Thune (R), i motsetning til 2010, da Thune ble valgt uten motstand. Jay Williams heter slaktofferet. Han er forretningsmann og skolestyremedlem i småbyen Yankton.

Arizona distrikt 5: Kongressmann Matt Salmon (R) tar ikke gjenvalg. Distriktet skal være trygt republikansk. Lederen av delstatssenatet, Andy Biggs (R) annonserte sitt kandidatur umiddelbart etter, og har allerede Salmons støtte.

Florida distrikt 10 & 11: Kongressmann Dan Webster (R) flytter fra det 10. til det 11. distriktet. Distriktet hans ble tegnet om av en domstol og gjort vanskelig vinnbar for en republikaner, mens det 11. er trygt republikansk. Fra før stiller Justin Grabelle, som er tidligere stabssjef for avtroppende kongressmann Ted Nugent, og rancher Kelly Rice i det republikanske primærvalget.

Michigan distrikt 1: Tidligere generalløytnant i marinekorpset, Jack Bergman, blir tredje republikaner til å stille i dette åpne setet.

Michigan distrikt 10: Delstatsrepresentant Anthony Forlini (R) stiller til dette åpne setet.

New Hampshire distrikt 1: Delstatsrepresentant Pam Tucker blir tredje seriøse republikaner i dette primærvalget. Hennes inntreden vil trolig styrke sjansene for at den skandalerammede kongressmannen Frank Guinta blir renominert.

New Jersey distrikt 9: Tidligere borgermester i Paterson, Jeffery Jones vil stille mot kongressmann Bill Pascrell i det demokratiske primærvalget. De to har vært fiender siden de satt i bystyret sammen tidlig på 1990-tallet.

North Carolina distrikt 13: Delstatssenator Andrew Brock (R) vil stille i dette setet, som i henhold til nytegningen ikke har noen kongressmedlemmer boende i seg. En føderal domstol kan dog fortsatt gjøre endringer i det nye kartet.

Ohio distrikt 8: En intern måling for delstatssenator Bill Beagle gir ham ledelsen i det republikanske primærvalget 15. mars, som igjen er en forløper for suppleringsvalget 7. juni. Beagle har 20% mot 8% hver for delstatsrepresentant Tim Derickson og forretningsmann Warren Davidson.

Tennessee distrikt 8: Den første demokraten har meldt seg i dette åpne setet; assisterende distriktsadvokat og veteran Michael McCuskey.

Missouri finans: Delstatssenator Dan Brown (R) stiller noe overraskende til finansministerjobben. Han hadde nemlig tidligere gitt sin støtte til kollega og nå konkurrent, delstatssenator Eric Schmitt.

DAGENS ARTIKLER

«The Governing Cancer of Our Time» av David Brooks (New York Times): «Trump represents the path the founders rejected. There is a hint of violence undergirding his campaign. There is always a whiff, and sometimes more than a whiff, of “I’d like to punch him in the face.”

«Why Trump is Panicking Robert Kagan» av Jacob Helbrunn (National Interest): «[M]any of Trump’s positions are not all that different from what the GOP has espoused in the past when it comes to domestic issues. It is on foreign affairs where Trump represents a marked shift and it is this that truly troubles the neocon wing.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.