Super Tuesday er endelig her! Den tradisjonsrike valgdagen har avgjort mange nominasjonsvalg siden introduksjonen i 1984, og i år er den mer spennende enn på lenge. Årets valgkamp har blitt et kappløp om delegatene på begge sider, og natt til onsdag skal republikanerne kjempe om 621 delegater, og demokratene om 865.

Denne artikkelen er skrevet med bidrag fra Jon Henrik Gilhuus.

REPUBLIKANERNE:

Med store seire i New Hampshire, South Carolina og Nevada har Donald Trump tatt en klar ledelse i den republikanske nominasjonskampen. Ledelsen på 55 delegater er langt, langt fra avgjørende (vinneren trenger 1,237), men Cruz og Rubio kan ikke havne for langt bak etter Super Tuesday. På republikansk side avholder 13 delstater sine valg på tirsdag, og her er delegatstillingen fram til nå:

  1. Donald Trump – 82
  2. Ted Cruz – 17
  3. Marco Rubio – 16
  4. John Kasich – 6
  5. Ben Carson – 5

*I alle delstatene utenom Alaska, Massachusetts, Vermont og Virginia (der alle delegatene velges på bakgrunn av resultatet for hele delstaten), velges det tre delegater per kongressdistrikt i staten, mens resten av delegatene velges basert på resultatet for hele delstaten. Utregningsmetoden varierer, men generelt tar vinneren i distriktet 2 delegater, mens andremann tar 1 delegat – med mindre vinneren får over 50%, da tar han alle 3.

ALABAMA

Valgtype: Åpent primærvalg (velgere kan stemme i det republikanske primærvalget selv om de er registrert som demokrat).

Delegater: 50

Utdeling: 20% inkluderingsgrense (oppslutningen man må nå for å kvalifisere til delegater), hvis en kandidat vinner 50% eller mer vinner denne kandidaten alle delegatene (vinner tar alt-systemet).

Valglokalene stenger: 01:00 norsk tid (19:00 lokal tid).

Tidligere vinnere: Rick Santorum (2012), Mike Huckabee (2008), George W. Bush (2000).

Viktige støtteerklæringer: Guvernør Robert Bentley støtter John Kasich, mens Mo Brooks (5. distrikt) støtter Ted Cruz. Senator Jeff Sessions støtter Donald Trump.

Analyse: Sosialkonservativ delstat. Trump leder klart (36%) på de to aktuelle målingene vi har å gå på, med Rubio på andreplass (21% i snitt). Velgermassen burde i teorien passe Ted Cruz veldig godt, men han ligger på en skuffende tredjeplass (14%). Senator Jeff Sessions, Cruz’ samarbeidspartner i saboteringen av Marco Rubios innvandringsplan fra 2013, gav på søndag sin støtte til Trump, noe som er et slag for Cruz-kampanjen. De to har ofte snakket pent om hverandre, og Sessions er en bauta på ytterste høyrefløy. Cruz klarer ei heller å slutte å prate om Sessions på valgkampstien og i debattene, noe Trump brukte til å gjøre narr av i en tidligere debatt, siden Cruz’ ‘bestevenn’ ikke engang hadde gitt ham en offisiell støtteerklæring. Nå støtter altså Sessions Trump.

Følg opptellingen hos Associated Press.

ALASKA

Valgtype: Lukket caucus (valgmøter, må være registrert republikaner for å delta).

Delegater: 28

Utdeling: Proporsjonalt. 13% inkluderingsgrense.

Valglokalene stenger: 06:00 norsk tid (20:00 lokal tid).

Tidligere vinnere: Mitt Romney (2012, 2008), George W. Bush (2000).

Viktige støtteerklæringer: Tidligere guvernør Sarah Palin støtter Donald Trump.

Analyse: Alaska er absolutt en konservativ stat, men den har gått for den mer moderate Mitt Romney to super-tirsdager på rad. Med Sarah Palins støtte virker Donald Trump som en naturlig seierherre (avhengig av hvordan man vurderer Palins støtteerklæring), med Cruz som nærmeste konkurrent. En mangel på målinger gjør dog delstaten vanskelig å spå.

Følg opptellingen hos Associated Press.

ARKANSAS

Valgtype: Åpent primærvalg

Delegater: 40

Utdeling: 15% inkluderingsgrense. Alle som når 15% blir automatisk tildelt én delegat, resten fordeles proporsjonalt. Hvis en kandidat når 50% tildeles han alle de resterende delegatene. Vinner tar resten-grensen på 50% ekskluderer resultatene til dem under 20%, og regnes da bare basert på stemmene til dem over 20%.

Valglokalene stenger: 02:30 norsk tid (19:30 lokal tid).

Tidligere vinnere: Mitt Romney (2012), Mike Huckabee (2008), George W. Bush (2000).

Viktige støtteerklæringer: Guvernør Asa Hutchinson støtter Marco Rubio. Det gjør også representantene Steve Womack (3. distrikt) og Rick Crawford (1. distrikt).

Analyse: Cruz leder med fire prosentpoeng på Rubio og Trump i den én måned gamle målingen vi har å gå på. Det er uansett ikke overraskende at det blir jevnt i Mike Huckabee og Bill Clintons hjemstat. En seier her vil bety mye for Cruz, som ikke ligger an til å gjøre det like godt i sørstatene som han burde.

Følg opptellingen hos Associated Press.

COLORADO

Valgtype: Lukket primærvalg (man må være registrert republikaner for å avgi stemme).

Delegater: 37

Utdeling: Delegatene binder seg til kandidatene ved delstatens partimøte den 8. april.

Valgmøtene starter: 03:00 norsk tid (19:00 lokal tid).

Tidligere vinnere: Rick Santorum (2012), Mitt Romney (2008), George W. Bush (2000).

Viktige støtteerklæringer: Førstegangssenator Cory Gardner og Mike Coffman (6. distrikt) støtter Marco Rubio, mens Ken Buck (4. distrikt) har gitt sin støtte til Ted Cruz.

Analyse: I Colorado har vi så godt som ingenting å gå på hva gjelder meningsmålinger. I 2012 vant Rick Santorum 40-35 over Mitt Romney, mens delegatkampen ble vunnet med 13 hver til Romney og Ron Paul (som kom på en svak fjerdeplass). Santorum endte opp med seks delegater. Med andre ord sier vi som TV2; «se hva som skjer.»

GEORGIA

Valgtype: Åpent primærvalg

Delegater: 76

Utdeling: Proporsjonalt. 20% inkluderingsgrense, 50% vinner tar alt-grense.

Valglokalene stenger: 01:00 norsk tid (19:00 lokal tid).

Tidligere vinnere: Newt Gingrich (2012), Mike Huckabee (2008), George W. Bush (2000).

Viktige støtteerklæringer: Marco Rubio støttes av Lynn A. Westmoreland (3. distrikt) og Austin Scott (8. distrikt), mens Ted Cruz har fått støtteerklæringen til Jody Hice (10. distrikt).

Analyse: Georgia er den største potten i sør, – etter Texas – og målingene tyder på et resultat som vil ligne på det vi så i nabostaten South Carolina den 23. februar, med Rubio og Cruz litt over 10 prosentpoeng bak Donald Trump.

Følg opptellingen hos Associated Press.

MASSACHUSETTS

Valgtype: Primærvalg, blanding (uavhengige velgere kan velge mellom de to partiene, men er du registrert i et av partiene kan du ikke stemme i det andre partiets primærvalg).

Delegater: 42

Utdeling: Proporsjonalt, 5% inkluderingsgrense.

Valglokalene stenger: 02:00 norsk tid (20:00 lokal tid).

Tidligere vinnere: Mitt Romney (2012, 2008), John McCain (2000).

Viktige støtteerklæringer: Nåværende guvernør Charlie Baker gav sin støtte til Chris Christie tidligere i februar, men har ikke stilt seg bak noen av de nåværende kandidatene. Ryktene har lenge gått på at tidligere guvernør, og presidentkandidat, Mitt Romney skal gi sin støtte til Marco Rubio, men det har enda ikke skjedd.

Analyse: Massachussetts er i likhet med nabostaten New Hampshire meget Trump-vennlig, noe som kommer fram i målingene, hvor Trump leder med sine 44,3 prosent. Kasich (16,3% på målingene) er avhengig av en sterk andreplass her, men han kjemper foreløpig om andreplassen med Rubio (18,3%).

Følg opptellingen hos Associated Press.

MINNESOTA

Valgtype: Åpent caucus

Delegater: 38.

Utdeling: Proporsjonalt, 10% minstegrense, 85% vinner tar alt-grense.

Valgmøtene starter: 02:00 norsk tid (19:00 lokal tid).

Tidligere vinnere: Rick Santorum (2012), Mitt Romney (2008), George W. Bush (2000).

Viktige støtteerklæringer: Erik Paulsen (3. distrikt) og John Kline (2. distrikt) støtter begge Marco Rubio.

Analyse: Det kan være overraskende for mange hvor konservativ Minnesota er på republikansk side. Det er tross alt den eneste delstaten som har stemt med demokratene i ti presidentvalg på rad, inkludert som eneste delstat i 1984. Men det er dog også delstaten som gav oss Michelle Bachmann i 2012. Trump og Cruz forventes å gjøre det sterkt, men begrenset med målinger gjør delstaten vanskelig å spå.

Følg opptellingen hos Associated Press.

OKLAHOMA

Valgtype: Lukket primærvalg

Delegater: 43

Utdeling: Proporsjonalt, 15% inkluderingsgrense, 50% vinner tar alt-grense.

Valglokalene stenger: 02:00 norsk tid (19:00 lokal tid).

Tidligere vinnere: Rick Santorum (2012), John McCain (2008), George W. Bush (2000).

Viktige støtteerklæringer: James Inhofe, leder av Senatets miljøkomité, og Markwayne Mullin (2. distrikt) støtter Rubio, mens Jim Bridenstine (1. distrikt) støtter Ted Cruz.

Analyse: Texas’ nordlige nabostat kan vise seg å bli viktig for Ted Cruz, som er på jakt etter sårt trengte seiere i sør. Trump leder målingene med 8-9 poeng på Cruz og Rubio, men her kan det fort bli jevnt.

Følg opptellingen hos Associated Press.

TENNESSEE

Valgtype: Åpent primærvalg

Delegater: 58

Utdeling: Proporsjonalt, 20% inkluderingsgrense, 66% vinner tar alt-grense.

Valglokalene stenger: 02:00 norsk tid (19:00 lokal tid).

Tidligere vinnere: Rick Santorum (2012), Mike Huckabee (2008), George W. Bush (2000).

Viktige støtteerklæringer: Guvernør Bill Haslam og senator Lamar Alexander støtter Marco Rubio.

Analyse: Den ene aktuelle meningsmålingen fra The Volunteer State gir Donald Trump en stor, 18 poengs, ledelse. I en delstat med så mange kristenkonservative som vi finner i Tennessee er det nok av velgere for Ted Cruz og Ben Carson å plukke opp, så en stor Trump-seier her vil gjøre det enda klarere at forretningsmannen gjør det sterkt blant verdivelgere.

Følg opptellingen hos Associated Press.

TEXAS

Valgtype: Åpent primærvalg

Delegater: 155

Utdeling: Proporsjonalt, 20% inkluderingsgrense, 50% vinner tar alt-grense.

Valglokalene stenger: 02:00 norsk tid (19:00 lokal tid).

Tidligere vinnere: Mitt Romney (2012), John McCain (2008), George W. Bush (2000).

Viktige støtteerklæringer: Texas-guvernør Greg Abbott, tidligere Texas-guvernør Rick Perry og åtte representanter i Huset, inkludert Louie Gohmert (1. distrikt), støtter Cruz.

Analyse: Hjemstaten til Ted Cruz har av mange, inkludert Cruz-kampanjen, blitt karakterisert som must win for senatoren. Cruz har 8,3 prosentpoeng ned til Trump på målingene, men et tap her vil være slutten på hans kampanje.

Følg opptellingen hos Associated Press.

VERMONT

Valgtype: Åpent primærvalg

Delegater: 16

Utdeling: Proporsjonalt, 20% inkluderingsgrense, 50% vinner tar alt-grense.

Valglokalene stenger: 01:00 norsk tid (19:00 lokal tid).

Tidligere vinnere: Mitt Romney (2012), John McCain (2008, 2000).

Viktige støtteerklæringer: Viseguvernør Phil Scott har støttet Rubio.

Analyse: De moderate republikanerne i Vermont kommer sannsynligvis til å gi seieren til Trump, men ikke vær overrasket hvis Marco Rubio eller John Kasich gjør det godt.

Følg opptellingen hos Associated Press.

VIRGINIA

Valgtype: Åpent primærvalg

Delegater: 49

Utdeling: Proporsjonalt, ingen inkluderingsgrense.

Valglokalene stenger: 01:00 norsk tid (19:00 lokal tid).

Tidligere vinnere: Mitt Romney (2012), John McCain (2008), George W. Bush (2000).

Viktige støtteerklæringer: Barbara Comstock (10. distrikt) og Scott Rigell (2. distrikt) støtter Marco Rubio.

Analyse: Virginia, som kommer til å bli en viktig vippestat i november, er en av Marco Rubios beste sjanser til å få inn sin første seier (det er sammen med Texas og Georgia en av de tre Super Tuesday-statene hvor Rubios Super PAC har investert mye penger). Delstaten er ikke for konservativ for Rubio, samtidig som det ikke er en Trump-vennlig, og mer moderat, nordøst-stat. Virginia har potensialet til å bli en av de jevneste delstatene, selv om Trump har en nogenlunde komfortabel ledelse på målingene. Som en av de som starter opptellingen tidligst kommer Virginia til å sette mye av tempoet for resten av natta. Med andre ord vil en stor Trump-seier her tyde på en meget god kveld for Trump.

Følg opptellingen hos Associated Press.

WYOMING

Valgtype: Lukket caucus

Delegater: 29

Valgmøtene starter: Tidspunkt varierer.

Utdeling: Delegatene binder seg til kandidatene under partimøtene for delstaten som helhet, (14.-16. april) og valgdistriktet (12. mars).

Tidligere vinnere: Mitt Romney (2012, 2008), George W. Bush (2000).

Viktige støtteeklæringer:

Analyse: Wyoming avholder ingen rådgivende avstemming i år, og i-og-med at delegatene ikke velges med en gang er det vanskelig å vite hvem som vil komme sterkt ut av The Cowboy State.

Følg opptellingen hos Associated Press.

DEMOKRATENE:

Med storseieren i South Carolina på lørdag går Hillary Clinton inn til Super Tuesday med vind i ryggen. I tillegg er delstatene som skal stemme under årets supertirsdag meget Clinton-vennlige, noe som gir henne en sjanse til å skaffe seg en stor delegatledelse. Bernie Sanders er avhengig av å få inn noen seire, og på en meget god dag kan han vinne fire-fem steder. Dessverre for Bernie viser målingene at han bare leder ett sted; i hjemstaten Vermont.

*Demokratene har til sammen 4764 delegater. Av disse bindes 4051 seg til resultatet fra sin delstat, mens 713 er frittstående superdelegater. Disse superdelegatene består av nåværende og tidligere ledere i partiet, medlemmer av partiets nasjonalkomité, samt alle partiets senatorer og representanter i Huset. Clinton leder 447-17 blant de superdelegatene som allerede har gitt sine støtteerklæringer (disse kan endre sin støtte senere).

Stillingen ser for øyeblikket slik ut:

  1. Hillary Clinton: 538 (91 bindende delegater + 447 superdelegater)
  2. Bernie Sanders: 82 (65 bindende delegater + 17 superdelegater)

Hillary har med andre ord 11,3 prosent av de totale delegatene, mot Sanders’ 1,72 prosent.

ALABAMA

Valgtype: Åpent primærvalg

Delegater: 53 + 7 superdelegater.

Valglokalene stenger: 01:00 norsk tid (19:00 lokal tid).

Utdeling: 15% inkluderingsgrense. Clinton leder 4-0 blant superdelegatene.

Tidligere vinnere: Barack Obama (2008), John Kerry (2004), Al Gore (2000, Gore vant alle 50 delstatene), Bill Clinton (1992).

Viktige støtteerklæringer: Terri Sewell (7. distrikt) støtter Hillary Clinton.

Analyse: 28 prosentpoengs ledelse for Hillary i februars eneste meningsmåling. Clinton-seiere i sør kommer til å bli et gjennomgående tema natt til onsdag, og Alabama blir intet unntak. Uten å måtte kjempe mot Obamas støtte blant svarte velgere kommer Hillary til å hente mange seiere i bibelbeltet.

Følg opptellingen hos Associated Press.

AMERIKANSK SAMOA

Valgtype: Lukket caucus

Delegater: 6 + 4 superdelegater.

Valglokalene stenger: Ukjent.

Utdeling: 15% inkluderingsgrense. Clinton leder 3-1 blant superdelegatene.

Tidligere vinnere: Hillary Clinton (2008), John Kerry (2004). Territoriet arrangerte verken primærvalg eller caucus i 1992.

Viktige støtteerklæringer: Guvernør Lolo Matalasi Moliga støtter Hillary Clinton.

Analyse: De to små USA-kontrollerte øyene stod i 2008 for å mange som 285 stemmer på demokratisk side. Hillary vant med en komforabel margin på 42 stemmer i 2008, og er favoritt i år også. Det er lite å basere dette på, men vi teller uansett alle delegatene!

ARKANSAS

Valgtype: Åpent primærvalg.

Delegater: 32 + 5 superdelegater.

Valglokalene stenger: 02:30 norsk tid (19:30 lokal tid).

Utdeling: 15% inkluderingsgrense. Clinton leder 5-0 blant superdelegatene.

Tidligere vinnere: Hillary Clinton (2008), John Kerry (2004), Bill Clinton (1992).

Viktige støtteerklæringer: Tidligere guvernør (og president) Bill Clinton støtter sine kone Hillary. It’s the endorsement, stupid!

Analyse: Du kan ta Clinton-ekteparet ut av Arkansas, men du kan ikke ta Arkansas ut av Clinton-ekteparet. Hillary kommer til å vinne stort i delstaten hvor hun var førstedame i 12 år (1979-1981, 1983-1992).

Følg opptellingen hos Associated Press.

COLORADO

Valgtype: Lukket caucus

Delegater: 66 + 13 superdelegater.

Valgmøtene starter: 03:00 norsk tid (19:30 lokal tid).

Utdeling: 15% inkluderingsgrense. Clinton leder 9-0 blant superdelegatene.

Tidligere vinnere: Barack Obama (2008), John Kerry (2004), Jerry Brown (1992).

Viktige støtteerklæringer: Hillary Clinton støttes av guvernør John Hickenlooper og senator Michael Bennet, samt representantene Jared Polis (2. distrikt) og Ed Perlmutter (7. distrikt).

Analyse: For seks uker siden ledet Clinton med 34 prosentpoeng på Sanders. Mye har endret seg siden da, men vi har ingen mye målinger å vise til. Valgprosessen i Colorado er komplisert, noe som kan være en faktor som holder valgdeltagelsen nede. Sanders skryter ofte av at han gjør det bra når deltagelsen er høy, men velgerne i Colorado er uansett ikke redd for å gå for en underdog (Obama fikk i 2008 over dobbelt så mange stemmer som Clinton). Delstaten er åpen, og hva som helst kan skje.

Følg opptellingen hos Associated Press.

GEORGIA

Valgtype: Åpent primærvalg

Delegater: 102 + 15 superdelegater.

Valglokalene stenger: 01:00 norsk tid (19:00 lokal tid).

Utdeling: 15% inkluderingsgrense. Clinton leder 10-0 blant superdelegatene.

Tidligere vinnere: Barack Obama (2008), John Kerry (2004), Bill Clinton (1992).

Viktige støtteerklæringer: Tre av delstatens fire representanter, alle afro-amerikanere, støtter Hillary Clinton. Disse er «Hank» Johnson, jr. (4.distrikt), John Lewis (5. distrikt) og David Scott (13. distrikt).

Analyse: I likhet med Alabama, som også stenger valglokalene kl. 01:00 norsk tid, kommer Georgia til å gi Hillary Clinton en tidlig storseier. Hennes ledelse på målingene ligger på over 30 prosentpoeng, noe som kan skyldes en videreføring av hennes 84-16-seier blant svarte velgere i nabostaten South Carolina på lørdag.

Følg opptellingen hos Associated Press.

MASSACHUSETTS

Valgtype: Primærvalg, blanding (uavhengige velgere kan velge mellom de to partiene, men er du registrert i et av partiene kan du ikke stemme i det andre partiets primærvalg).

Delegater: 91 + 25 superdelegater.

Valglokalene stenger: 02:00 norsk tid (20:00 lokal tid).

Utdeling: 15% inkluderingsgrense. Clinton leder 16-1 blant superdelegatene.

Tidligere vinnere: Hillary Clinton (2008), John Kerry (2004), Paul Tsongas (1992).

Viktige støtteerklæringer: Senator Ed Markey og ti medlemmer av Huset støtter Hillary Clinton, inkludert Bobby Kennedys barnebarn, Joseph P. Kennedy III (4. distrikt).

Analyse: En av Bernie Sanders’ få vinnermuligheter. Han ligger 1.5% bak Hillary på snittet av de nyeste målingene. Bernie er fra nabostaten Vermont, og vant 9. februar en annen nabostat (New Hampshire) med 22 prosentpoeng. Sanders er nødt til å vinne Massachussetts av to grunner: 1) Han må stå i mot Hillarys vinnerbølge, og da vil det være viktig å vinne så mange delstater som mulig. 2) Vinner ikke Sanders stater som denne er det vanskelig å se hvordan han skal klare å samle nok delegater til å vinne nominasjonen. FiveThirtyEight gir Sanders en mager 15% seierssjanse.

Følg opptellingen hos Associated Press.

MINNESOTA

Valgtype: Åpent caucus

Delegater: 77 + 16 superdelegater.

Valgmøtene starter: 02:00 norsk tid (19:00 norsk tid). Valgmøtene skal etter timeplanen vare i én time, men forsinkelser kan fort finne sted.

Utdeling: 15% inkluderingsgrense. Clinton leder 13-1 blant superdelegatene.

Tidligere vinnere: Barack Obama (2008), John Kerry (2004), Bill Clinton (1992).

Viktige støtteerklæringer: Guvernør Mark Dayton og Minnesotas to senatorer, Al Franken og Amy Klobuchar, støtter sammen med tre medlemmer av Huset Hillary Clinton. Keith Ellison (5. distrikt) er en av fire folkevalgte demokrater som støtter Bernie Sanders. I tillegg har tidligere senator, visepresident og presidentkandidat (1984), Walter Mondale, gitt sin støtte til Hillary Clinton.

Analyse: Eldre målinger tyder på at Hillary er storfavoritt i Minnesota, men en mangel på nye målinger gjør saken mer usikker. Minnesota er en nordlig, venstrevridd, delstat som derfor burde være midt i blinken for Sanders, som neppe tåler et stort tap her.

Følg opptellingen hos Associated Press.

OKLAHOMA

Valgtype: Primærvalg, blanding (uavhengige velgere kan velge mellom de to partiene, men er du registrert i et av partiene kan du ikke stemme i det andre partiets primærvalg).

Delegater: 38 + 4 superdelegater.

Valglokalene stenger: 02:00 norsk tid (19:00 lokal tid).

Utdeling: 15% inkluderingsgrense. Det står 1-1 blant superdelegatene.

Tidligere vinnere: Hillary Clinton (2008), Wesley Clark (2004), Bill Clinton (1992).

Viktige støtteerklæringer:

Analyse: Oklahoma er en sørstat med midt-vestlige tendenser. Nettopp derfor har Sanders en liten mulighet til å overraske her. Den nyeste målingen har Sanders kun to prosentpoeng bak Hillary, mens den eneste andre målingen vi har å gå på gir den tidligere utenriksministeren en ledelse på 16 poeng. Hillary er favoritt, men hvis Bernie har en god dag kan det gi ham en photo finish-seier i The Sooner State. FiveThirtyEight vurderer staten som 60-40 favør Clinton. Spennende.

Følg opptellingen hos Associated Press.

TENNESSEE

Valgtype: Åpent primærvalg

Delegater: 67 + 9 superdelegater.

Valglokalene stenger: 02:00 norsk tid (19:00 lokal tid).

Utdeling: 15% inkluderingsgrense. Clinton leder 6-0 blant superdelegatene.

Tidligere vinnere: Hillary Clinton (2008), John Kerry (2004), Bill Clinton (1992).

Viktige støtteerklæringer: Jim Cooper (5. distrikt) og Steve Cohen (9. distrikt) støtter begge Hillary Clinton.

Analyse: Clintons 26 poengsledelse på meningsmålingene tyder på at dette er nok en sørstat som kommer til å gi de fleste av sine delegater til Hillary Clinton. Sjansen for Hillary-seier er i følge FiveThirtyEight på over 99 prosent. Vi stoler på Nate Silver og hans tallknusere, og fører dermed delstaten over i Clintons kolonne.

Følg opptellingen hos Associated Press.

TEXAS

Valgtype: Åpent primærvalg

Delegater: 222 + 29 superdelegater.

Valglokalene stenger: 02:00 norsk tid (19:00 lokal tid).

Utdeling: 15% inkluderingsgrense. Clinton leder 17-0 blant superdelegatene.

Tidligere vinnere: Hillary Clinton (2008), John Kerry (2004), Bill Clinton (1992).

Viktige støtteerklæringer: Ni av Texas’ 11 demokratiske representanter støtter Hillary Clinton.

Analyse: Med 222 delegater i potten er Texas kveldens største premie, og som sørstat lener den mot Hillary. Dette er også delstaten hvor vi har flest målinger å gå på, og de sier oss at Clinton kan forvente en storseier.

Følg opptellingen hos Associated Press.

VERMONT

Valgtype: Åpent primærvalg

Delegater: 16 + 10 superdelegater.

Valglokalene stenger: 01:00 norsk tid (19:00 lokal tid).

Utdeling: 15% inkluderingsgrense. Clinton leder 4-3 blant superdelegatene.

Tidligere vinnere: Barack Obama (2008), Howard Dean (2004), Jerry Brown (1992).

Viktige støtteerklæringer: Guvernør Peter Schmulin og senator Patrick Leahy støtter Clinton, mens Peter Welch (representant fra Vermonts eneste distrikt), støtter Bernie Sanders. Tidligere guvernør, samt presidentkandidat i 2004, Howard Dean, støtter Hillary Clinton.

Analyse: Vi trenger ikke å titte på målingene for å skjønne at Bernie Sanders vinner stort i egen hjemstat. Det som dog er interessant er at Hillary her ligger an til å havne under inkluderingsgrensen på 15 prosent. I så fall stikker Bernie av med alle de 16 delegatene som binder seg med utgangspunkt i Vermonts primærvalg.

Følg opptellingen hos Associated Press.

VIRGINIA

Valgtype: Åpent primærvalg.

Delegater: 95 + 15 superdelegater.

Valglokalene stenger: 01:00 norsk tid (19:00 lokal tid).

Utdeling: 15% inkluderingsgrense. Clinton leder 13-0 blant superdelegatene.

Tidligere vinnere: Barack Obama (2008), John Kerry (2004), Bill Clinton (1992).

Viktige støtteerklæringer: Guvernør Terry McAuliffe, senator Tim Kaine, Robert Scott (3. distrikt), Don Beyer (8. distrikt) og «Gerry» Connolly (11. distrikt) støtter alle Hillary Clinton.

Analyse: Etter å ha blitt knust 2008 med nesten 30 prosentpoeng av Barack Obama ser det nå ut som om det Hillary som kommer til å ta en komfortabel seier med seg fra Virginia. I følge målingene er hennes ledelse på et sted mellom 17 og 27 prosentpoeng.

Følg opptellingen hos Associated Press.

Coverfoto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.