Det er ingen hemmelighet at Mitt Romney misliker at Donald Trump nå er favoritten til å vinne den republikanske presidentnominasjonen. Han har lagt tungen på vektskåla ved å stille spørsmålstegn ved om det finnes grums i Trumps selvangivelse.

Romney uttalte onsdag at Trumps selvangivelse sannsynligvis inneholder en stor (og skadende) overraskelse. Ifølge Romney kan en offentliggjøring avsløre at Trump enten ikke er så rik som han hevder, at han ikke har betalt nok i skatt, eller at han ikke har gitt det han har påstått til militærveteraner og veldedighet.

Etter at Mitt Romney utfordret Donald Trump til å offentliggjøre selvangivelsene sine, svarte Trump i kjent stil med å fyre løs mot «taperkandidaten» Romney.

Romney, som selv ble presset til å publisere sin egen informasjon i nominasjonskampen i 2012, understreket at velgerne har rett til å se kandidatenes tidligere selvangivelser.

På lørdag offentliggjorde Marco Rubio og Ted Cruz utdrag av sin skatte- og inntektsinformasjon. Rubio og Cruz fikk dermed en god anledning til å lange ut mot Trump mens de tok til orde for at Trump må «slutte med unnskyldningene» sine.

Takket være Romneys tvitring ble temaet også en del av den republikanske tv-debatten i Houston på torsdag. Trump svarte da at han ikke kan offentliggjøre selvangivelsen på nåværende tidspunkt fordi han, som han selv sa det, er under skatteettersyn av den amerikanske skatteetaten (IRS).

Romney var raskt ute med å hevde at dette ikke er en legitim grunn til å unnlate offentliggjøring:

I karakteristisk Trump stil, der angrep er det beste (og ofte eneste) forsvar, omtalte han Romney som en «lettvekter» og en «taperkandidat» i et Facebook-innlegg. I tillegg sendte Trump ut en rekke tweets rettet mot Romney etter uttalelsene:

Fram til nå i nominasjonskampen har Romney holdt seg nokså rolig på sidelinjen. Han har heller ikke gitt sin støtte til noen av kandidatene, selv om det ryktes at Romney vil kunngjøre sin støtte til Rubio. Stadig flere av partiets sentrale aktører har støttet Rubio etter andreplassen i South Carolina, men det gjenstår å se om en eventuell støtteerklæring fra Romney vil ha nevneverdig effekt.

De seneste uttalelsene til Romney tyder imidlertid på at han ønsker å innta en mer aktiv rolle overfor Trump, som nå er favoritt til å vinne presidentnominasjonen.

Ifølge RealClearPolitics sine gjennomsnittsmålinger leder ikke Rubio i noen av de 11 delstatene som avholder valg på «supertirsdagen» 1. mars. Han kan allikevel plukke med seg delegater dersom han ikke havner for langt bak. Målet er å snu dynamikken i nominasjonskampen med en hjemmeseier i Florida den 15. mars.

New York Times’ Jeremy Peters uttalte til Breitbart at en mulig grunn til at Romney ikke har gitt sin støtte til Rubio enda skyldes at den tidligere Massachusetts-guvernøren er usikker på at Rubio faktisk kan vinne. Han ligger blant annet langt bak Trump i Romneys Massachusetts, som stemmer 1. mars.

Trump vet å spille videre på narrativet:

Coverfoto: I galdere dagere, da Donald Trump støttet Mitt Romney foran caucusvalget i Nevada, 2. februar 2012. Foto: Are Tågvold Flaten / AmerikanskPolitikk.no.