God morgen! Det er fredag 26. februar, konkurransen blant republikanerne spisser seg til, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I’m not going to pay for that f***ing wall.»

Mexicos tidligere president Vicente Fox i et intervju sitert av The Hill.

NYHETER

Tidligere Ku Klux Klan grand wizard David Duke viser sin støtte til Trumps kampanje. David Duke, en hvit nasjonalist og tidligere såkalt ’grand wizard’ i Ku Klux Klan, sa torsdag på radioprogrammet sitt, the David Duke Radio Program, at å stemme for senator Ted Cruz (R-Texas) og senator Marco Rubio (R-Florida) ville være det samme som å forråde sin hvite arv, eller «voting against Donald Trump at this point is really treason to your heritage». Duke sa at han ikke offisielt har gitt sin støtte til Trump ennå, men oppfordret lytterne både til å støtte Trumps kampanje og melde seg som frivillige til kampanjen. Duke har også tidligere kommentert at «He’s made it OK to talk about these incredible concerns of European Americans today, because I think European Americans know they are the only group that can’t defend their own essential interests and their point of view». Les mer.

Apple ber en dommer trekke rettsavgjørelsen som gir FBI rett til å låse opp en iPhone. Torsdag ba Apple dommeren om å trekke rettsavgjørelsen som tillater FBI å få kryptert informasjon fra iPhonen som tilhørte en av gjerningsmennene i terrorangrepet i California. Dette er det siste trekket fra Apple i en pågående feide mellom Apple og FBI. Som nevnt i gårsdagens morgenkaffe, går ryktet om at Apple vil kreve tvisten avgjort av Kongressen, men det ser ut til at selskapet ønsker å prøve alle muligheter via domstolene først. Les mer.

The New York Times ber Hillary Clinton offentliggjøre Wall Street-talene. The New York Times, som har offentliggjort sin støtte til Hillary Clinton, ber henne nå slippe transkripsjonen av talene hun ble betalt for å holde for Wall Street. Senator Bernie Sanders (I-Vermont) har gjentatte ganger anmodet henne om dette, og Clinton unngår å svare. Hun forsvarte seg med å si: «I am happy to release anything I have when everybody else does the same, because every other candidate in this race has given speeches to private groups». Clinton fikk betalt 675,000 dollar av Wall Street for de hemmelige talene. Les mer.

#2016SIRKUSET

Bill Clinton forsvarer Hillary etter kritikk fra Sanders. Bernie Sanders (I-Vermont) kritiserte onsdag velferdsreformen Hillary Clinton støttet og Sanders var i mot i 1996. Sanders skrev på Twitter om reformen «What welfare reform did, in my view, was to go after some of the weakest and most vulnerable people in this country». Ifølge Politico støttet både Hillary og Bill Clinton reformen på grunn av det politiske klimaet og for å unngå kritikk fra republikanerne. Bill har i ettertid forsvart Hillary og sagt at hun i utgangspunktet var i mot mye av innholdet i reformen, blant annet skal hun ha sagt: «You can’t sign this, you can’t block-grant food stamps or medical care and I think there’s not nearly enough money for transportation and child care in it». Les mer.

Pengene strømmer inn til Rubios Super PAC. Rett etter caucusvalget i South Carolina ble 10 millioner dollar lovet bort til senator Marco Rubios (R-Florida) hovedsponsor, Conservative Solutions PAC. Pengene er såkalte «fast cash», altså penger gruppen kan bruke med en gang. Pengesummen viser at Det republikanske partiet satser på Rubio, og enda mer penger strømmer inn etter at Jeb Bush droppet ut av racet. FiveThirtyEight rapporterer at Super PACen til Rubio satser på Virginia, Georgia og Texas i forkant av Trumps spådde dominans i løpet av «Super Tuesday». CNN Politics avslører også at Rubio planlegger for en «contested Republican Convention» hvor ingen av kandidatene har en klar majoritet eller nok delegater til å vinne, da det er lettere for den republikanske eliten å velge en kandidat. Les mer.

Siste republikanske debatt før Super Tuesday. Torsdag kveld holdt CNN den siste republikanske debatten før Super Tuesday, dagen da flest stater holder caucusvalg. Donald Trump, Ben Carson, senator Ted Cruz (R-Texas), Ohio-guvernør John Kasich (R) og senator Marco Rubio (R-Florida) deltok i debatten, som begynte med spørsmål om immigrasjon. Trump anklaget Ted Cruz for å ha praktisert amnesti i stedet for å stenge innvandrere ute, mens han understreket at han ville deportere 11 millioner uten oppholdstillatelse og bare la de ressurssterke returnere. Både Rubio og Cruz tvitret og gjentok at også de skal sikre grensene. Rubio klarte også å irritere Trump med kommentarer om hvor mange ganger Trump har gått konkurs (fire), og hvor han produserer Trump-slipsene sine (Kina). Trump, Rubio og Cruz dominerte gårsdagens debatt som siste sjanse før Super Tuesday. Les mer og her.

DAGENS ARTIKLER

«How the Conservative Movement Enabled the Rise of Trump» av Conor Friedersdorf (The Atlantic): «But this is what happens when millions of people spend a decade with Bill O’Reilly in their living rooms each evening and Ann Coulter books on their nightstands for bedtime reading. Let’s not treat it as a mystery that their notion of what’s credible is out of whack.» Les mer.

«Bernie Sanders Doesn’t Need Momentum – He Needs to Win These States» av Nate Silver (FiveThirtyEight): «Considering the state’s demographics, Sanders’s 5-point loss in Nevada was probably more impressive than his photo-finish in Iowa. It was possibly even a more impressive result than his 22-point romp in New Hampshire. Meanwhile, a big loss in South Carolina would be relatively easy to forgive.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Bachelorstudent ved Sciences Po Paris på utveksling til King's College London. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.