God morgen, det er torsdag 25. februar, i kveld er det klart for republikanerens 10. tv-debatt som kringkastes på CNN, live fra Houston, Texas, og Morgenkaffen er servert.

«It’s over. Donald Trump is the Republican nominee.»

Ifølge politisk kommentator i CNN, Mel Robbins i en kommentar onsdag.

NYHETER

Apple krever at spørsmålet om kryptering avgjøres i Kongressen framfor i rettssalene. Som du kunne lese i Morgenkaffen torsdag 17. februar så bestemte Apple Inc. seg for å motsette en føderal dommer som gav FBI tilgang til kryptert info på telefonene som tilhørte terroristene i San Bernardino-angrepet. Ifølge Associated Press vil Apple i løpet av denne uken kreve at tvisten avgjøres av Kongressen framfor domstolene for at det i størst mulig grad skal reflektere folkets meninger rundt spørsmålet. Pew Research Center utførte nylig en meningsmåling rundt spørsmålet, og det er ikke lystig lesing for teknologigiganten. 51% mener nemlig at FBI skal få tilgang til innholdet, 38% er imot, mens 11% ikke har noen mening. Les mer.

Obama holder fast på at det er han som skal oppnevne neste høyesterettsdommer. President Barack Obama publiserte onsdag et blogginnlegg hvor han gjør det klart at han kommer til å nominere en dommer til Høyesterett i løpet av de neste ukene. Han gjør det klart at dette er en av de viktigste oppgavene en president gjør, og en han tar svært seriøst og legger mye tid og tanke i. Republikanerne i Senatet har allerede gjort det klart at de vil blokkere enhver kandidat Obama nominerer uten engang å holde høringer. Nå spekuleres det i om Obama kommer til å nominere en moderat kandidat som mange republikanere tidligere har vært positiv til og på denne måten score politiske poeng for demokratene før høstens valg. Pew Research Center utførte nylig også her en meningsmåling rundt spørsmålet, og 53% av de spurte mener at Senatet burde holde høringer og stemme på den Obama nominerer, 38% mener at Obamas nominasjon bør blokkeres uansett hva, mens 6% ikke har noen mening. Les mer.

#2016SIRKUSET

Resultatet fra Nevada er nå helt klart. 100% av stemmene fra Nevada er nå talt opp og Donald Trump vant som kjent, men med større margin enn i noen tidligere stat. Han endte opp med 34,531 (45,9%) av stemmene, med Marco Rubio på andreplass med 17,940 (23,9%), deretter fulgte Ted Cruz med 16,079 (21,4%), Ben Carson med 3,619 (4,8%) og til slutt John Kaisch med 2,709 (3,6%) av stemmene. Valgoppslutningen i Nevada ble for øvrig nesten dobbelt så høy som forventet med 75,216 registrerte stemmer. Les mer.

Clinton og Sanders diskuterte religion og Beyonce på CNNs Town Hall-møte. Samtidig som de republikanske valgmøtene i Nevada foregikk tok de demokratiske kandidatene fatt på enda et Town Hall-møte. Dette var siste sjanse for de to kandidatene til å overbevise velgerne før lørdagens demokratiske primærvalg i South Carolina. Både Hillary Clinton og senator Bernie Sanders (I-Vermont) var begge fullstendig klar over at de kjemper om en stat hvor det er forventet at 60% av de som stemmer er afro-amerikanske, og Clinton står som kjent sterkt blant disse velgerne. Sanders ble blant annet spurt om sin religiøse tro, mens Clinton ble bedt om å kommentere at en rekke politimenn anbefaler å boikotte Beyonce sin konserter etter hennes kontroversielle musikkvideo ”Formation”. Les mer for å se svarene.

Har Sanders allerede gitt opp South Carolina? Ting tyder på at momentumet senator Bernie Sanders (I-Vermont) opparbeidet seg etter Iowa og New Hampshire har stoppet litt opp. Sanders klarte ikke å true Clintons støtte blant svarte velgere i Nevada og tapte med det ”Silver State”, samtidig gjorde han det overraskende bra blant latin-amerikanske velgere. Den dårlige nyhetene for Sanders-kampanjen er at andelen svarte i neste stat, South Carolina, er forventet å være rundt 60% og nå tyder i alle fall timeplanen til Sanders på at han har gitt opp South Carolina og fokuserer mer på statene som skal stemme under ”Super Tuesday” 1. mars som Massachusetts og Virginia. Les mer.

Er det for sent å stoppe Trump? Etter at en rekke politiske kommentatorer i høst gjorde det klart at Donald Trump aldri kunne vinne den republikanske nominasjonen begynner nå konsensus å endre seg. For etter at Trump nå har vunnet tre av de fire første statene med tosifret margin og leder på meningsmålingene, både nasjonalt og i de fleste av de gjenværende statene, er det vanskelig å se hva som skal stoppe han. En rekke politiske kommentatorer innser nå at hvis det hadde vært en annen kandidat som hadde vært i Trump sine sko hadde nominasjonskampen i realiteten vært over. Les mer.

Marco Rubio har enda ikke vunnet en stat. Da senator Marco Rubio (R-Florida) havnet på tredjeplass i Iowa var ikke media sen med å kåre han til den symbolske vinneren. Kampanjen hans har lenge snakket om en ”3-2-1” strategi hvor han skulle havne på andreplass i New Hampshire og førsteplass i South Carolina, men en dårlig debattopptreden satte en stopper for denne strategien og Rubio havnet på femteplass i New Hampshire og andreplass i South Carolina. Uansett var det ingen tvil om at han kom til å vinne Nevada, ifølge hans støttespillere – National Review døpte det hans ”firewall”, men feil igjen. Rubio tapte valgmøtene i Nevada mot Trump, og hvis Rubio ikke vinner Florida den 15. mars, hvor kan han da vinne? Les mer.

En Rubio-Cruz ticket kan være eneste måte å stoppe Trump. Det konservative tidsskriftet National Review tar onsdag til ordet for en Rubio-Cruz ticket. Senator Ted Cruz (R-Texas) på toppen av ticketen vil derimot neppe være aktuelt på bakgrunn av at Cruz er mer mislikt enn Trump i Det republikanske partiet. Men Rubio på topp – a la Reagan-Bush i 1980 – kan muligens fungere. Det skal samtidig nevnes at en slik plan har store ulemper, først og fremst på grunn av at det finnes bedre visepresidentkandidater for Rubio som kan nå bredere demografiske grupper. Ting tyder heller ikke på at de to senatorene med cubansk opphav er klar for å samarbeide helt ennå, men kanskje er det eneste måte å stoppe Trump på. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

Republicans’ Last-Ditch Hope To Stop Donald Trump av David Wasserman (FiveThirtyEight) «Armed with a blue-collar following, Trump could continue to win majorities of delegates without winning majorities of voters, and if he does, he could become unstoppable in as soon as three weeks. Yet there is still a possibility, albeit a narrowing one, that Marco Rubio could turn the tide and ultimately win more delegates than Trump — even if he wins fewer overall primary votes.»

What Today’s Republicans Don’t Get About Reagan av Jacob Weisberg (New York Times) «He supported the biggest amnesty bill in history for illegal immigrants, advocated gun control, used Keynesian stimulus to jump-start the economy, favored personal diplomacy even with the country’s sworn enemies and instituted tax increases in six of the eight years of his presidency. He was Ronald Reagan.»

Donald Ducks the Big Questions (The Economist) «So investors need to start thinking about what the economy might look like under a President Trump. This is far from easy, because the candidate gives a good impression of making up policy as he goes along. How seriously is one to take his policy on Chinese trade (declaring the country a currency manipulator and eliminating its “illegal” export subsidies)? Is the plan for a border wall contingent on the improbable promise of getting the Mexicans to pay for it?»

The Single American Women av Rebecca Traister (New York Magazine) «In 2009, the proportion of American women who were married dropped below 50 percent. In other words, for the first time in American history, single women (including those who were never married, widowed, divorced, or separated) outnumbered married women. Perhaps even more strikingly, the number of adults younger than 34 who had never married was up to 46 percent, rising 12 percentage points in less than a decade. For women under 30, the likelihood of being married has become astonishingly small.»

DAGENS PROGRAM

Are Tågvold Flaten følger i dag Hillary Clinton – og senator Cory Booker (D-New Jersey) – i South Carolina. Lørdag er det duket for demokratisk primærvalg her.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.