God morgen! Det er onsdag 24. februar, i går var det Nevadas tur til å avholde caucusvalg og Donald Trump tok sin tredje strake seier. Mor­gen­kaffen er servert.

«We weren’t expected to win this one, you know that right? Of course if you listened to the pundits we weren’t expected to win too much – and now we’re winning, winning, winning the country. And soon the country is going to start winning, winning, winning.»

Donald Trump i sin seierstale tirsdag kveld, sitert av CNBC.

NYHETER

Obama sender plan for å stenge Guantanamo til Kongressen. I går morges amerikansk tid sendte president Obama en endelig plan til Kongressen for å stenge fangeleiren i Guantanamobukten på den sørøstlige siden av Cuba, noe han lenge har kjempet for. Driften av fangeleiren har lenge vært et betent spørsmål, som også har sanket internasjonal oppmerksomhet. Obama understrekte at den fortsatte driften av Guantanamo svekker USAs nasjonale sikkerhet. Det er for øyeblikket 91 fanger i leiren, og Obamas plan inkluderer å få fangene overført enten til fengsler i USA eller til andre land. Presidenten uttalte tirsdag morgen: «This is about closing a chapter in our history. It reflects the lessons we’ve learned since 9/11.» Les mer.

#2016SIRKUSET

Trump tok seieren i Nevada. Donald Trump vant tirsdagens caucusvalg i Nevada. Basert på 7% av stemmene i skrivende stund lå han på 42,6% foran Florida-senator Marco Rubio med 24,9% og Texas-senator Ted Cruz med 21,7%. De resterende kandidatene falt bak, Ben Carson med 6,7% og Ohio-guvernør John Kasich med 3,8%. Trump har ledet på alle meningsmålingene i Nevada, ifølge RealClearPolitics. Han var altså den klare favoritten til å vinne delstaten, men frem til stemmelokalene stengte ble det allikevel sagt at dette ikke er en «done deal». Dette er delvis fordi Nevada historisk har vist seg å være en vanskelig delstat å måle, og meningsmålinger har often tatt feil. Nevada skiller seg også fra delstatene der Trump vant, i New Hampshire og South Carolina, fordi den har caucusvalg i stedet for primærvalg. Kandidatene var derfor avhengige av at folk møtte opp. Nevada er ikke kjent for å ha høy deltagelse, men dette ser ut til å ha endret seg i år, med en høy deltagelse som overvelmet arrangører ved enkelte valglokaler. Les mer.

Er det for sent å stoppe Trump? De mer etablerte medlemmene av Det republikanske partiet har lenge håpet at en av deres favorittkandidater i nominasjonskampen skal gjøre det sterkt på målinger og vinne delstatenes caucus- og primærvalg. Etablissements-favoritt Jeb Bush (R-Florida) ga seg etter primærvalget i South Carolina, og det ser nå ut til at Marco Rubio (R-Florida) vil være den nye favoritten. Problemet er at Rubio har vansker for å ta igjen ledelsen til Donald Trump, og for nå kjemper han om en andreplass mot Ted Cruz (R-Texas). Derfor begynner nå etablissementet å innse at den kontroversielle kandidaten Trump kan gå av med seieren. Tidligere speaker i Representatenes hus, Newt Gingrich, som også ønsket å bli republikansk presidentkandidat i 2012, uttalte «what is it that’s supposed to stop him?» hvis Trump vinner Nevada. Les mer.

Cruz og Rubio må gå etter Trump, ikke hverandre. I gårsdagens sending av MSNBCs «Morning Joe» får Ted Cruz (R-Texas) og Marco Rubio (R-Florida) kritikk fra Joe Scarborough for å angripe hverandre heller enn Donald Trump som leder nominasjonskampen. I sendingen spør han hvorfor det virker som om de to kandidatene er mer fokuserte på å slå hverandre og vinne andreplassen, enn å kjempe om seieren. Nøyer de seg med en andreplass, og går ikke etter Trump, kan de like gjerne ende kampanjen, mener han. Les mer.

Demokratenes kamp om latino-velgerne. Hillary Clintons kampanje sier den sterke støtten de fikk fra latino-velgere i Nevadas caucusvalg lørdag (der hun vant med 52.7% over Sanders’ 42.7%) vil spre seg til andre stater og hjelpe henne vinne den demokratiske nominasjonen. Kampanjen til Vermont-senator Bernie Sanders sier allikevel de vil fortsette å kjempe for støtte fra latino-velgere, som har vist seg å reagere positivt på Sanders’ foreslåtte immigrasjonsreform og økonomiske politikk. Støtte fra latino-velgere er ettertraktet, fordi de utgjør en såpass stor velgergruppe som vil være spesielt viktig i enkelte av delstatene som avholder sine caucus- og primærvalg 1. mars (supertirsdag), blant dem Texas, Colorado og Virginia. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Trump alene på topp i Nevada» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk): «Med seieren i Nevada har Donald Trump vunnet sitt tredje strake valg i 2016-sirkuset. Han marsjerer videre mot nominasjonen.»

«Trump wins Nevada caucuses» av Shane Goldmacher (Politico): «Trump’s decisive win, which the Associated Press announced immediately after polls closed, was propelled by an electorate even more enraged than the ones that had swept him to wins in New Hampshire and South Carolina, and a second-place showing in Iowa.»

«How the Nevada presidential caucuses work» av Michelle Rindels (Associated Press): «Unlike in Iowa, caucuses are not a part of the political fabric of Nevada and political operatives must educate voters on how to participate. Campaigns and parties are holding many training sessions so voters won’t be intimidated by the process.»

DAGENS PROGRAM

Are Tågvold Flaten starter dagen i Las Vegas der resultatene fra caucusvalget ruller inn i morgentimene. Turen går deretter tilbake til South Carolina der Hillary Clinton og Bernie Sanders driver valgkamp foran lørdagens demokratiske primærvalg.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Avatar photo
Studerer internasjonale relasjoner ved Blanquerna School of Communications and International Relations i Barcelona. Våren 2016 er jeg på utveksling ved American University i Washington, D.C. og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no.