God morgen! Det er tirsdag 23. februar, i natt er det republikanernes caucusvalg i Nevada, og Mor­gen­kaffen er servert.

«The people of the United States need to know the difference between hastily adopted campaign rhetoric and the real record and the long-held ideas of the candidate.»

Presidentkandidat og selverklært demokratisk sosialist, Bernie Sanders (I-Vermont), kom med et stikk mot sin motstander Hillary Clinton under et folkemøte i Massachusetts på mandag.

NYHETER

Måling: Over halvparten av amerikanerne støtter iPhone-innsyn. Den pågående FBI-etterforskingen vedrørende terrorangrepet i San Bernardino, har begjært at Apple skal bidra til å åpne iPhonen som er brukt av en av angriperne. Apple på sin side nekter å assistere FBI, idet anvendelsen av slikt programvare vil skape en «back door into the iPhone», noe som blant annet vil kunne avdekke forretningshemmeligheter. En ny måling viser imidlertid at over 50 prosent av amerikanere mener at Apple må samarbeide med FBI-etterforskningen. Apple må komme med tilsvar på begjæringen fra FBI innen fredag. Les mer.

#2016SIRKUSET

Støttekavalkade for Rubio. Etter at tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) kastet inn håndkleet, har det vært knyttet stor spenning til hvem av kandidatene som blir den nye etablissement-favoritten. I tråd med de fleste eksperters spådom, er det tilsynelatende Florida-senator Marco Rubio (R) som nå er etablissementets fakkelbærer. Mandag håvet Rubio-kampanjen inn støtte fra flere republikanske folkevalgte og parti-veteraner. Én av støtteerklæringene kom fra tidligere Minnesota-guvernør, og en av forhåndsfavorittene i 2012-valgkampen, Tim Pawlenty (R). Pawlenty sa til CNNs «New Day»: «I think it comes down to this — he’s strong, he’s also informed, he’s conservative and he’s also electable and he can unite the party». Les mer.

Trump-dominans på målingene. Meningsmålingene før nattens caucusvalg i Nevada ser bra ut for «The Donald». I følge den siste CNN/ORC-målingen holder han faktisk en 26 prosentpoengs ledelse ned til andreplassen. Til tross for at denne målingen ble foretatt mellom 10. og 15. februar, kan det vanskelig tenkes at han har sunket nevneverdig etter hans storslåtte seier i South Carolina. Det er imidlertid ikke bare i Nevada han dominerer. Trump leder faktisk komfortabelt på målingene i 10 av de neste 14 delstatene det skal velges i. Det er nå virkelig grunn til å spørre seg selv: Hvem kan stoppe Trump, og i så fall hvordan? Les mer.

GOP til Kasich: Kast inn håndkleet. Det republikanske etablissementet har nå begynt å hinte til Ohio-guvernor John Kasich at han bør kaste inn håndkleet. Etter målingene å dømme ligger Trump an til å vinne stort i Nevada, dessuten er han forhåndsfavoritt i flere andre delstater. Ledere i Det republikanske partiet begynner nå å innse at Trump er på veg til å vinne nominasjonskampanjen. Etter mandagens støtteerklæringer til Rubio-kampanjen, gav mange uttrykk for at Kasich bør gi seg, da Ohio-guvernørens kampanje visstnok gjør det vanskeligere for Rubio å stanse Trump. Les mer.

Cruz sparker kommunikasjonssjef. Det har nok gått innpå Texas-senatoren at han gjentatt blir kalt for en løgner. Mandag ble nemlig kommunikasjonssjef Rick Tyler kastet ut av Cruz-kampanjen. Bakgrunnen for avskjedigelsen er at det fra Cruz-kampanjen ble sendt ut en video som formidlet uriktig informasjon om Marco Rubio. I etterkant av avskjeden gav Cruz klart uttrykk for at «we will conduct this campaign with the very highest standards of integrity.» Les mer.

Trump og Cruz får kritikk fra tidligere CIA-direktør. Under et intervju hos NBCs «This Morning» kom tidligere CIA-direktør Michael Hayden med krass kritikk mot Donald Trump og Ted Cruz sine sikkerhetspolitiske standpunkter. Cruz sin lovnad om å teppebombe ISIL «into oblivion» ble av Hayden, som også er fire-stjerners general og tidligere NSA-direktør, kalt for «immoral». Dessuten gikk han hardt til angrep på Trumps ønske om å gjeninnføre vanntortur og andre avhørsteknikker som er «much worse». Les mer.

McCarthy: Sannsynlighetsovervekt for Trump-seier. Majoritetsleder i Representantenes hus Kevin McCarthy (R-California, 23. distrikt), uttalte til MSNBCs «Morning Joe» at han betrakter Trump som den mest sannsynlige vinner av nominasjonskampanjen. Til tross for at McCarthy anser Trump og Rubio som de reelle kandidatene, kom han med noen støtteord til Ohio-guvernør John Kasich (R), som han mener er best egnede presidentkandidaten. Majoritetslederen forholdt seg imidlertid taus om Cruz sine sjanser. Les mer.

Kasich møter motstand for kvinne-utsagn. Under et folkemøte i Virginia fortalte John Kasich (R-Ohio) om hans tidligere støtte blant kvinnelige velgere. Under mimringen kom Kasich til å uttrykke at kvinnene «left their kitchens» for å stemme på ham tilbake på 70-tallet. Tatt ut av kontekst kan dette fremstå som et svært uheldig utsagn. Kasich-kampanjen var imidlertid kjappe med tilbakevise ethvert forsøk på å trekke mannssjåvinistiske slutninger fra Ohio-guvernørens forklaring:

DAGENS ARTIKLER

«What state will Marco Rubio win?» av Sean Sullivan (WashingtonPost): «Mainstream Republican donors and elected officials are swiftly flocking to Sen. Marco Rubio (R-Fla.) … But Rubio’s path remains narrow and perilous. He has yet to win a state, and a raft of major March 1 contests known as “Super Tuesday” offers few obvious chances for him to do so. And if Trump keeps racking up wins, it will become more difficult to blunt his progress.»

«Bernie’s spring break blues» av Darren Samuelsohn (Politico): «… there’s just one problem for the surging senator: When primary or caucus day arrives in each of these college towns, as well as dozens more from Maine to Hawaii, many of the students Sanders hopes will help carry him to the White House won’t be there. They’ll be in Cancún. Or Florida. Or back home.»

DAGENS PROGRAM

Are Tågvold Flaten fulgte Donald Trump foran tusenvis av tilhengere i Las Vegas i går kveld. I dag starter dagen sammen med Marco Rubio i samme by, før det blir valgvake med vinneren senere på kvelden.

 


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.