God morgen! Det er mandag 22. februar, Jeb Bush er ute, og de gjenværende kandidatene gjør opp status. Mor­gen­kaffen er servert.

«In this campaign I have stood my ground, refusing to bend to the political winds. We put forward detailed, innovative, conservative plans to address the many challenges that we face, because despite what you might have heard: Ideas matter. Policy matters.»

Jeb Bush i sin tale hvor han trekker seg som presidentkandidat i 2016

NYHETER

Ohio kutter støtte til Planned Parenthood. Associated Press skriver at Ohios guvernør John Kasich i går bestemte at Ohios helsedepartement vil slutte finansiere organisasjoner som utfører abort, på tross av at de statlige pengene brukes til HIV-testing, skanning for bryst- og livmorskreft, og forebyggelse av vold mot kvinner. Det er snakk om 1.3 millioner dollar årlig i støtte som nå faller bort. Det er sannsynlig at avgjørelsen er timet for å ha innvirkning på primærvalget framover, hvor Kasich er kandidat.

#2016SIRKUSET

I kjølvannet av fjerdeplassen i South Carolina har Jeb Bush trukket seg som presidentkandidat for 2016. Etter å ha ledet tidlig i prosessen falt han på målingene lenge før primærvalgene startet, og klarte aldri å klatre tilbake verken i valg eller på meningsmålinger.

Trump: Jeg kan vinne i stater republikanerne ikke har drømt om. Etter sin seier i South Carolina var presidentkandidat Donald TrumpCBS Face the Nation for å snakke om veien videre. På tross av at han stakk av med alle delegatene ville ikke Trump gå med på at han nå var klar favoritt. På FOX News Sunday kritiserte Marco Rubio Trump for å mangle grunnleggende kunnskap om utenrikspolitikk. Trumps svar var at han nok forstår det bedre enn de mange ”geniene” som har kastet bort 15 år i midtøsten. Ikke overraskende ble Trump spurt om Pave Frans sin kritikk av hans standpunkter. Trump svarte at han først ble sjokkert over at paven snakket om noe så uviktig som Donald Trump, men at hans svar er at han ønsker at USA har en grense, og at ikke tror at pavens uttalelse fikk verken positiv eller negativ effekt i South Carolina. På CNN State of the Union innrømte Trump at han syntes primærvalg var tøffere farvann enn eiendomshandel i New York, men argumenterte også for at han var den som kunne fange inn flest nye velgere og demokrater til republikansk side, samt at han kan vinne stater som Michigan og New York i hovedvalget.

Senator Marco Rubio (R-Florida) var på flere talkshows denne søndagen, men med samme budskap. Han trakk fram at 70 prosent av republikanere ikke vil stemme på Trump, og at han regner med å ta Trump etterhvert som flere kandidater faller fra. Hans analyse er også at det ikke er nok nå å si ”make America great again” [Trumps slagord], men at velgerne vil se en oppskrift.

Med Bush borte er Marco Rubio sitt neste mål Ted Cruz. I et memo publisert etter South Carolina argumenterer Rubios kampanje for at Cruz ble nummer 3 på tross av at staten var som skapt for Cruz velgermessig. Memoet beskriver også Cruz sin kampanje i skarpe ordelag, med at senatoren vil si alt for å bli valgt, at hans kampanje er den verste i Sør-Carolinas historie, og at de tror hans taktikker har ført til varig svekkelse av kandidaten. John Kasich blir også nevnt, i forbindelse med at han ikke har noen apell utover ”de svært få liberale/moderate republikanske velgerne.” Det virker altså som at Rubio-kampanjen vil la Donald Trump beholde sitt grunnfjell, og heller bruke energien på å dytte ut de resterende kandidatene.

Cruz: Trump må tas fra høyre. Med en tredjeplass i Sør-Carolina ble Senator Ted Cruz (R-Texas) regnet som en av valgets tapere. Han slo fast at han er den eneste sterkt konservative kandidaten som har en vinnersjanse. Han trakk fram Super-tirsdag (1.mars) som sitt siktemål. Han slo også fast at Trump ikke kan slås fra venstre, men at han må tas fra høyresiden. Cruz hevdet også at både Trump og Rubio står for en eller annen form for amnesti for illegale innvandrere, og at kun ham selv står fast på utsendelse. På CNN State of the Union trakk Cruz også fram at i Iowa hvor han hadde bred lokal støtte så vant han, imens Rubio med samme lokale støtte kun såvidt klarte en andreplass i Sør-Carolina.

Kasich: Det er først nå jeg begynner bli kjent. Det begynner å bli tynt med underdogs nå, men Ohios Guvernør John Kasich holder stand. Åpningsspørsmålet på CBS Face the Nation var fra velgere som støtter Kasich, men er redd for at å ikke stemme Rubio vil gi seier til Trump. Kasich svarte at det er nå han begynner å gjøre seg kjent for folk flest, og at han møter begeistring på valgmøtene, samt at han gjorde det skarpt i South Carolina blant dem som bestemte seg seint. Han har vokst uten særlig støtte fra pengesterke donorer, og håper nå at han kan vinne støtte i vakumet etter at Jeb Bush trakk seg.

CNN State of the Union deltok Hillary Clinton. Hun hyllet sine frivillige i Nevada som dem som ga henne seieren. Hun svarte avkreftende på spørsmål om hun sto svakt blant latino-velgere, men innrømte at hun har en jobb å gjøre for å slå Sanders blant uavhengige og yngre velgere. Clinton lot seg ikke friste til å slå mot Trump, kanskje fordi hun håper å få ham som motkandidat i november?

Bernie Sanders arrestert. Ok, dette er ikke helt ferskt, men Chicago Tribune publiserte lørdag et bilde fra 1963 der Sanders blir arrestert for å ha protestert mot segregerte skoler og nabolag. Dette er naturlig nok ikke noe Sanders skammer seg over, men noe han bruker for å fortelle svarte velgere at han alltid har vært opptatt av minoritetsrettigheter.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Påmeldingsfristen gikk ut i Pennsylvania på tirsdag.

Connecticut senator: TV-kommentator Larry Kudlow (R) vil allikevel ikke stille mot senator Richard Blumenthal (D). Kudlow lovet i fjor å stille dersom Blumenthal stemte for president Barack Obamas avtale med Iran, men pinglet altså ut.

Indiana senator: Valgstyret i Indiana valgte fredag å forkaste klagene fra senatskandidat Marlin Stutzman (R) og det demokratiske delstatspartiet og godkjente de signaturene senatskandidat Todd Young (R) har levert inn. Stutzman og demokratene mente at Young, som hele tiden har vært favoritt til å vinne valget, ikke hadde nok akseptable underskrifter i det sterkt demokratiske 1. distriktet.

Louisiana distrikt 3: Forretningsmann Gus Rantz (R) stiller i dette åpne setet, sammen med advokat og tidligere ambassadør til Øst-Timor, Grover Rees.

Louisiana distrikt 4: Nok en republikaner melder seg på i dette åpne setet, denne gang bystyremedlem i Shreveport, Oliver Jenkins.

Pennsylvania distrikt 2: Delstatsrepresentant Brian Sims trakk seg fra den demokratiske nominasjonskampen tirsdag og ga sin støtte til kollega Dwight Evans, som fra før var ansett som kongressmann Chaka Fattahs farligste utfordrer. Fattah har, til tross for at han er under en føderal korrupsjonsetterforsking, fått støtte fra så langt fire viktige fagforeninger.

Wisconsin distrikt 8: Delstatssenator Frank Lasee (R) blir første erklærte kandidat i dette åpne setet. Samtidig er det blitt kjent at avtroppende kongressmann Reid Ribble (R) blir sjef for taktekkernes nasjonale organisasjon når han går av.

Montana skole: Delstatssenator Elsie Arntzen (R) stiller til dette vervet.

North Carolina lokal: En føderal domstol påla delstatsforsamlingen å tegne nye kart innen fredag 19.2. Vi får se om delstatsforsamlingens nye kart tilfredsstiller dommerne. Delstatsforsamlingen vedtok i tillegg 7. juni som ny dato for nominasjonsvalgene, med ny kvalifiseringsperiode 16-25 mars. I tillegg vil andre valgrunde bli sløyfet i år.

Pennsylvania justis: Justisminister Kathleen Kane (D) annonserte tirsdag at hun allikevel ikke ville ta gjenvalg. Kane er fortsatt under etterforsking for lekkasje og mened og en riksrettssak er under oppseiling i delstatsforsamlingen.

Washington revisor: Fylkesråd Pat McCarthy (D) vil stille til dette vervet.

West Virginia guvernør: En ny meningsmåling av den demokratiske guvernørnominasjonen gir forretningsmann Jim Justice 32% mot 25% for tidligere aktor Booth Goodwin og 23% for delstatssenator Jeff Kessler. Republikanernes kandidat, delstatssenator Bill Cole ligger under 39-49 for Justice, men leder 44-43 på Goodwin og 45-40 på Kessler.

Wisconsin lokal: Milwaukee avholdt første runde av borgermestervalget på tirsdag og sittende borgermester Tom Barrett (46%) og bystyremedlem Bob Donovan (34%) gikk videre til andre runde 5. april. Begge er demokrater.

DAGENS ARTIKLER

«Top five awkward moments from Jeb’s Campaign» av Eric Garland (The Hill): Litt trist over at Jeb Bush er ute av racet? Her kan du trøste deg med å se igjen noen av Jebs kleineste øyeblikk.

«Why neither Hillary Clinton nor Bernie Sanders can claim a win in the Latino vote in Nevada» av David Lauter (Chicago Tribune): «The two campaigns are still battling for bragging rights on one important point: Who won the Latino vote? The answer involves conflicting data, which partisans on both sides have cherry-picked to support their case.
The issue matters to both sides because the Clinton campaign has consistently argued that her supporters better represent the ethnic and racial diversity of the Democratic Party.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.