Donald Trump har vunnet South Carolina og Hillary Clinton sikret seg en etterlengtet seier i Nevada. Hvordan reagerte bettingmarkedene?

Etter valgene i helgen er det på tide å kikke på hva markedene sier om utfallet av nominasjonskampen. Disse markedsplassene, britiske Betfair, PredictIt på New Zealand og diverse bookmakere, gir selvsagt ikke noen fasit, men de gir en god oppsummering av informerte vurderinger, der det å sette egne penger virker skjerpende.

Oppsummeringen nedenfor kan med fordel leses sammen med den ettervalgsanalysen jeg har postet hos Minervanett tidligere i dag. Dataene er oppdatert kl. 15.45.

Den demokratiske nominasjonskampen

På demokratisk side har det skjedd ganske lite i månedsvis, etter at det ble avklart at visepresident Joe Biden ikke stilte. Hillary Clinton har forblitt stor favoritt til å vinne – ca 80 prosent, og hun styrket seg ytterligere litt i dag – opp mot 85 prosent, etter den ganske knappe seieren i Nevada.

Bernie Sanders ligger tilsvarende på omkring 15 prosent.

Markedet reflekterer at Sanders må slå forventningene, eller vise at han også kan gjøre innhugg blant svarte velgere, ellers er han sjanseløs.

Den republikanske nominasjonskampen

Blant republikanerne har det vært mye frem og tilbake før og etter de tre første avstemningene, der Rubio og Trump har skiftet om å ligge i tet. Etter Trumps svake resultat i Iowa og Rubios tilsvarende sterke tredjeplass, ble Rubio klar favoritt, og nådde på sitt beste mer enn 55 prosents sjanse til å vinne nominasjonen.

Den dårlige debatten foran valget i New Hampshire førte deretter til bevegelse i markedet. Da resultatet i New Hampshire kom inn – der Rubio havnet på 5. plass – gikk markedet Rubio kraftig imot, Trump overtok med en sjanse på snaue 45 prosent, og Cruz nærmet seg Rubio igjen.

Etter Rubios gode debatt i South Carolina, støtten fra South Carolina-guvernør Nikki Haley, og litt positiv bevegelse på målingene, svingte det igjen hans vei. Lørdag formiddag hadde han tatt seg inn igjen og ble gitt omkring 37 prosent sjanse, mens Trump lå på omkring 45.

Trumps valgseier i South Carolina ble litt mindre enn målingene hadde spådd, men likevel solid, og noen målinger helt på slutten pekte mot et resultat under 30 prosent. Det var også usikkerhet knyttet til konsekvensene av hans angrep på tidligere president George W. Bush og krangelen med Paven.

Med denne usikkerheten ute av veien, styrket Rubio seg ytterligere litt i dag, og ligger nå omkring 48 prosent. Rubio gjorde det bedre enn ventet, og ligger på omkring 44 prosent hos Betfair. PredictIt er på samme nivå for de to, men de har en tendens til å gi større sjanser til outsiderne.

Ted Cruz, som har hatt et totalt sammenbrudd etter South Carolina hos Betfair – fra 10-11 prosent til 2,5 nå, har hos PredictIt falt fra ca 16 prosent til 8 prosent.

John Kasich har falt litt i begge markeder, og ligger jevnt med Cruz hos Betfair, men en del etter – 5 prosent hos PredictIt.

Valget i november

Demokratene har i utgangspunktet et overtak når det gjelder hvilket parti som vil vinne presidentvalget – ca 58-42, og har hatt det lenge. Det er på tross av at fundamentale forhold – vanlig med skifte etter åtte år, en relativt upopulær president, en økonomi som fremdeles ikke er friskmeldt, skulle favorisere republikanerne. Men de mange kandidatene på republikansk side, med utsikt til langvarig strid og bråk, kan forklare at demokratene fikk favorittstempelet allerede før Trump kom på banen, og det har jo ikke blitt bedre etter hvert.

Clinton gis drøye 53 prosent sjanse til å vinne presidentvalget hos Betfair. Det er en liten bedring fra i går, noe som mest reflekterer hennes egen styrkede posisjon blant demokratene, siden både Trump – en antatt lettere motkandidat, og den tøffeste utfordreren Rubio, er noe styrket på republikansk side.

Marco Rubio er tydelig styrket fra 16 prosent i går, til 19 prosent i dag, mens Trump ligger flatt på rundt 16 prosent. Sanders er noe svekket, og gis 6-7 prosent sjanse.

Tror du fremdeles at Cruz blir USAs 45. president, kan du få 80-90 ganger igjen for innsatsen hos Betfair nå. PredictIt er ikke så bullish på Clinton – med 48 prosent, mens Trump og Rubio ligger omkring 25 prosent og Sanders på 12. PredictIt er ikke så effisient som Betfair, og prosentene summeres derfor til langt over 100. Vi må derfor trekke fra omkring 15 prosent (ikke prosentpoeng) for å få sammenlignbare tall her.

Relativ styrke

Dersom vi sammenligner oddsene for å vinne nominasjonen med oddsene for å bli president, ser vi hvilke kandidater på de to sidene som gis best sjanse mot det andre partiet, dersom de først blir nominert.

Her ligger Rubio mye bedre an hos Betfair enn Trump, og noe bedre relativt sett hos PredictIt. Det reflekterer en svært utbredt oppfatning blant kommentatorer (og demokrater) om at Rubio er den største trusselen. Min vurdering er at markedet underpriser forskjellen i seiersmuligheter mellom Trump og Rubio.

Clinton ligger relativt bedre an enn Sanders. Meningsmålingene viser riktignok at han gjør det bedre mot republikanerne enn Clinton, men markedet tror ikke på dette, og mener at Sanders er så ytterliggående at han er svært sårbar når republikanerne begynner sosialist-kjøret mot ham.

Nevada

Det finnes også markeder for neste republikanske caucus i Nevada, men dette er tynne saker, med liten omsetning, og sier oss ikke så mye.

Åkkesom: Trump er stor favoritt, med over 85 prosent i begge markeder, mens Rubio gis mindre enn 10 prosent sjanse hos Betfair og 17 prosent hos PredictIt.

Rubio er nå klar favoritt til andreplassen – ca 70 prosent. Dersom Mitt Romney kommer ut med støtte til Rubio før Nevada stemmer på tirsdag, slik det nå ryktes, kan vi forvente litt endringer i disse markedene.

Interessert i mer valgstoff? Her er ukas AMPOLCAST, publisert søndag morgen: