God morgen! Det er fredag 19. februar, Obama skal dra til Cuba, det er nominasjonsvalg i morgen, og Mor­gen­kaffen er servert.

«A person who thinks only about building walls — wherever they may be — and not building bridges, is not Christian.»

Pave Francis på besøk i Mexico, sitert av the Washington Post.

NYHETER

Obama blir første sittende president til å besøke Cuba siden 1928. Neste måned drar president Obama til Cuba som en del av en større plan for å normalisere forholdet mellom USA og Cuba. Dette er første gang en sittende president har besøkt landet siden Calvin Coolidge i 1928. Obama har planlagt møte med president Raul Castro i tillegg til statlige representanter og høytstående forretningsmenn. Ben Rhodes, Deputy National Security Adviser ved Det hvite hus, uttrykker også ønske om at Kongressen går inn for å avslutte handelsboikotten, noe som er lite sannsynlig med tanke på motstanden republikanerne hittil har vist mot Obamas plan. Les mer.

Pave Francis antyder at Trump ikke er kristen og Trump slår tilbake – men paven er mer populær enn Trump. Pave Francis sa torsdag at en person som vil bygge en mur ikke viser et kristent sinnelag – det mest åpenbare angrepet fra paven om Donald Trump og hans retorikk hittil. Ifølge Reuters sa paven dette ombord Vatikanets fly, som svar på spørsmål om Trump fra reportere. Trump brukte ikke lang tid på å svare til kritikken og sa: «If and when the Vatican is attacked by ISIS, which as everyone knows is ISIS’s ultimate trophy, I can promise you that the Pope would have only wished and prayed that Donald Trump would have been President because this would not have happened. ISIS would have been eradicated unlike what is happening now with our all talk, no action politicians». I tillegg siterer FiveThirtyEight meningsmålinger som viser at paven er mer populær enn Trump – mye mer. Paven har +56 i favorability-ratings imens Trump har -27. Selv om Trump ikke begynt skittkastingen denne gangen, er det ikke sikkert om det gagner han å delta. Les mer.

#2016SIRKUSET

South Carolinas guvernør støtter Marco Rubio som del av hovedtrenden i partiet. South Carolinas guvernør Nikki Haley (R) annonserer sin støtte til senator Marco Rubio (R-Florida) bare to dager før det republikanske primærvalget i South Carolina. Haley er bare én i en lang rekke av «establishment» republikanere som har valgt å støtte Rubio. Sakte men sikkert viser det seg at Det republikanske partiet har valgt Rubio. Ifølge Pollster ligger Marco Rubio på tredjeplass med 15,9% i forkanten av valget, men ifølge en kilde i Rubios nære krets gir støtten til Haley Rubio ”a lift to come in second”. Jeb Bush, tidligere guvernør for Florida, hadde også håpet på støtten til Haley og gjør at det blir enda vanskeligere for Bush å få et bra resultat i South Carolina. Les mer.

Sanders angrepet av republikansk Super PAC i tillegg til demokratiske økonomer. Senator Bernie Sanders (I-Vermont) blir angrepet fra alle kanter. Både demokrater og republikanere kritiserer kredibiliteten i hans økonomiske politikk. Super PACen Future 45 har laget en tv-reklame som blant annet spør «Stagnant incomes, prices rising, a weak economy. What’s Bernie Sanders’ answer?» og svarer «A $15 minimum wage that hurts small businesses. Higher taxes on banks and corporations that will kill jobs across the country». Super PACen ble opprettet for å angripe Hillary Clinton, men dette er første gang gruppen har kritisert en annen kandidat. Fra demokratenes side har en gruppe økonomer, tidligere ledere av the Council of Economic Advisers under både president Obama og Bill Clinton, kritisert Sanders fordi kampanjen hans bruker «extreme claims by Gerald Friedman about the effect of Senator Sanders’s economic plan—claims that cannot be supported by the economic evidence». En vanlig dag i presidentvalget med andre ord. Les mer.

Ny nasjonal meningsmåling viser Sanders i ledelse for første gang. I en ny Fox News meningsmåling fra torsdag ligger senator Bernie Sanders (I-Vermont) for første gang foran Hillary Clinton i en nasjonal meningsmåling. Sanders leder 49% over Clinton som fikk 47%. Pollster viser at gjennomsnittet fra alle meningsmålingene gir ledelsen til Hillary Clinton med 49,3%, og Bernie Sanders har 41,7%. Hillary «feels the Bern» Les mer.

De to siste Town Hall møtene før valgene i Nevada og South Carolina. I går kveld holdt CNN andre del av de republikanske South Carolina Town Hall møtene med Ohio-guvernør John Kasisch, tidligere Florida-guvernør Jeb Bush, og Donald Trump. Meningsmålingene viser ganske klart at Trump kommer til å vinne, men kampen om andreplassen blir interessant. I tillegg holdt MSNBC et demokratisk Town Hall møte i Nevada med Hillary Clinton og senator Bernie Sanders (I-Vermont). Clinton og Sanders ligger nesten an helt likt i Nevada, men hvis Clinton ikke vinner stort ødelegger det for «firewall» strategien om å vinne stort etter nederlaget i New Hampshire. Under møtet ble Sanders presset på spørsmålet om innvandringreform, som er en viktig valgkampsak i Nevada. Clinton har vært en tydelig forkjemper for reform, og håper dette vil gi seier i Nevada. Les mer og her.

DAGENS ARTIKLER

«Trump and Sanders Give Voice to the Voiceless» av Ronald Brownstein (The Atlantic): «Sanders and Trump are rising largely because they are amplifying the voices of constituencies that have usually been outshouted in fights for their party’s nomination. For Trump, that key constituency is working-class Republicans; for Sanders, it’s the Millennial generation. By demonstrating—and crystallizing—these groups’ electoral clout, each man is signaling a lasting internal power shift in the party he is seeking to lead.» Les mer.

«‘The Fire is Spreading’: Bernie Sanders is the Katniss is Nevada’s Hunger Games» av Dave Schilling (The Guardian): «But what makes people like Wilcox and McQuinn want to wade into the admittedly filthy waters of American politics? “The issues your peer group cares about are going to get overlooked if you don’t do something. If you do something, other people will see you do something and they will follow”» Les mer.

DAGENS PROGRAM

Are Tågvold Flaten følger i dag Trump, Cruz og Rubio langs kysten i South Carolina.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Bachelorstudent ved Sciences Po Paris på utveksling til King's College London. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.