God morgen! Det er torsdag 18. februar, i kveld er det klart for demokratenes siste Town Halled Meeting i Las Vegas som kan vise seg å være svært avgjørende før lørdagens valg i Nevada, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I continue to believe Mr. Trump will not be President. And the reason is because I have a lot of faith in the American people, and I think they recognize that being President is a serious job. It’s not hosting a talk show or a reality show. It’s not promotion. It’s not marketing. It’s hard.”

President Barack Obama under en pressekonferanse hvor han kommenterte presidentvalget.

NYHETER

Apple nekter å frigi informasjon fra telefonene til terroristene i San Bernadino angrepet. Konsernsjef i Apple Inc., Tim Cook, publiserte onsdag en pressemelding hvor han gjør det klart at Apple ikke vil frigi kryptert data som er skjult på mobiltelefonene til de to terroristene som foretok angrepet i San Bernadino, den 2. desember 2015, og kostet 14 menneskeliv og etterlot 22 alvorlig skadet. Dermed motsier selskapet en føderal dommer som gav FBI tilgang. Cook begrunner avgjørelsen med at et slikt tiltak vil undergrave kryptering ved at det oppretter en bakdør som potensielt kan brukes på andre enheter. Les mer.

Den politiske maktkampen om neste høyesterettsdommer fortsetter. Rett etter at dødsfallet til høyesterettsdommer Antonin Scalia ble klart, publiserte en rekke politikere fra begge partier hyllester til den konservative dommeren. Men bak kulissene foregår det en rå og kalkulert maktkamp om hvordan partiene best kan utnytte den ledige plassen foran høstens valg. Spørsmålet er om republikaneren er villig til å ofre flertallet i Senatet for å få en mann i Det hvite hus. Svært mange republikanske senatorer står nemlig foran tøffe valgkamper i moderate og liberale stater til høsten, og det spørs om en blokkering av nominasjonen vil hjelpe dem. Les mer.

Paul Ryan støtter forslaget om å blokkere Obamas nominasjon for Høyesterett. Speaker i Representantenes hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1.distrikt) henger seg på Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) i at det burde være opp til den neste presidenten å utpeke en erstatter for Antonin Scalia. Selv om Representantenes hus ikke er involvert i godkjenning av høyesterettsdommer er Ryan per dags dato en av de mest framtredende og samlende politikerne fra Det republikanske partiet og har med det stor innflytelse. Han har lite sympati for demokratene som klager på republikanerne. «Democrats would be doing exactly the same thing if the shoe were on the other foot.» Les mer.

Slik markerte Høyesterett Antonin Scalias bortgang.

 

#2016SIRKUSET

Cruz overtar ledelsen i ny nasjonal måling. For første gang siden oktober leder ikke Donald Trump på en nasjonal måling. I en ny måling utført av NBC får Trump 26 prosent, mens Ted Cruz (R-Texas) får 28 prosent. Les mer.

Likt mellom Sanders og Clinton i Nevada i ny måling. En helt ny meningsmålingen fra CNN viser bortimot dødt løp mellom senator Bernie Sanders (I-Vermont) og Hillary Clinton blant sannsynlige demokratiske velgere før valgmøtene i Nevada lørdag. Meningsmålingen viser at økonomien er den viktigste saken for velgerne og her gjør Sanders det bra, med stor troverdighet. Som en reaksjon på Sanders momentum i ”The Silver State” har Clinton-kampanjen økt antall TV-reklamer denne uken og har nå flere enn Sanders, som hadde flest forrige uke. For øvrig er målingen fra CNN i samsvar med gjennomsnittsmålingene fra RealClearPolitics som gir Clinton en ledelse på 0,5 prosentpoeng. Les mer.

Hvem er egentlig publikum på tv-debattene? I lørdagens republikanske tv-debatt angrep Donald Trump Jeb Bush og hans familie for blant annet 11. september og Irak-krigen. Det ble møtt fra buing i salen og Trump responderte med at det var Bush sine pengegivere som buet. På bakgrunn av dette så Det republikanske partiet seg nødt til å sende ut en pressemelding hvor de presenterer fordelingen av billetter. I lørdagens debatt ble blant annet bare 10 av 1600 billetter ble gitt til pengegivere. Les mer.

Republikanere i South Carolina prøver å mobilisere mot Trump. På gjennomsnittsmålingene fra RealClearPolitics leder Trump med 17,5 prosentpoeng i South Carolina, og med to dager igjen ser det ut til at ”the Donald” også skal gå mot en sikker seier i ”The Palmetto State”. Men samtidig er det svært mange som er kritisk til Trump i South Carolina, mye på grunn av hans sterke kritikk av Bush-familien som står sterkt i staten. En av deltageren på et Rubio-møte uttalte blant annet “I’d take Bernie over Trump,”. Samtidig er det ingen klar kandidat som kan ta opp kampen og et splittet felt er som kjent en fordel for Trump. Les mer.

Hvilke følelser vekker de ulike kandidatene blant velgerne? I en nasjonal meningsmåling utført at USA Today og Suffolk University ble respondentene gitt fire valg for å beskrive følelsene de ulike kandidatene vekket dersom de vant nominasjonsvalget – entusiastisk, fornøyd, misfornøyd eller redd. Resultatet er kanskje ikke så overraskende med Trump og Clinton på topp når det kommer til negative reaksjoner med henholdsvis 56 og 54 prosent. Det er samtidig verdt å merke seg at selv de spurte som identifiserer seg som republikaner er mer positiv til senator Bernie Sanders (I-Vermont) enn Hillary Clinton. Les mer.

Marco Rubio vil opprettholde Guantanamo. På et valgmøte for senator Marco Rubio (R-Florida) tirsdag kveld gjentok presidentkandidaten sitt standpunkt om Guantanamo: “We’re keeping Guantanamo – forever! It’s a good base.». Det var derimot noe annet som stjal oppmerksomheten for akkurat i det publikum applauderte standpunktet, skrek en mann “Waterboard Hillary!”. Istedenfor å irettesette, lo bare senatoren og påpekte at pressen var til stedet. Etterpå uttalte Rubio “I didn’t hear what they said. I know it wasn’t a bad word, that’s all that matters!». Ellers lanserte Rubio også en ny reklame i går med representant Trey Gowdy (R-South Carolina, 4. distrikt). “No one is stronger for America’s security than Marco Rubio,” Gowdy er kanskje mest kjent for å ha ledet den siste høringen om Benghazi. Se reklame under. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Will Hillary Clinton Make History?» Av Jonathan Van Meter (Vogue) ”In another up-and-down, anything-can-happen primary season, Hillary Clinton has shown herself to be a formidable candidate—and a much happier one. Will she finally, at long last, make history?”

«Why Bernie Sanders Wins Even If He Loses» av Bill Scher (Politico) ”Sanders picked up 15 of New Hampshire’s delegates. Clinton got nine. Including the haul from the Iowa caucuses, Sanders has 36 and Clinton 32—a lead, yes, but just a drop in the bucket in the total number needed for victory: 2,382. So that’s good news for Hillary, right? Not quite. When you look at the Democrats’ rules for winning a primary, you can see a very different picture coming into focus: a delegate knife fight, which could lead to a fractious convention.”

«Why America Is Moving Left» av Peter Beinhart (The Atlantic) «Republicans may have a lock on Congress and the nation’s statehouses—and could well win the presidency—but the liberal era ushered in by Barack Obama is only just beginning.»

DAGENS PROGRAM

Are Tågvold Flaten starter dagen i Greenville, South Carolina med Marco Rubio, senator Tim Scott (R-SC) og South Carolina-guvernør Nikki Haley (R), som støttet Rubio onsdag ettermiddag. Senere på dagen: Conservative Review-forum og CNNs republikanske town hall i Columbia (med Kasich, Bush og Trump).


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.