God morgen! Det er onsdag 17. februar, presidentkandidatene tilpasser seg velgermassen i nye delstater, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I’m amused when I hear people who claim to be strict interpreters of the Constitution suddenly reading into it a whole series of provisions that are not there.»

President Barack Obama kritiserer republikanske senatorer tirsdag, sitert av The Hill.

NYHETER

Republikanere vil gjøre utpekelse av ny høyesterettsdommer vanskelig. Flere republikanske senatorer har sagt seg enige med Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) i at det burde være opp til den neste presidenten å utpeke en erstatter til avdøde høyesterettsdommer Antonin Scalia. Det er en fare for at republikanerene vil avslå, eller til og med ignorere, en utpekelse fra president Obama uansett hvem kandidaten måtte være. Demokratene reagerer med å anklage republikanerene for å mangle respekt for presidenten og for å vike fra sitt konstitusjonelle ansvar i denne prosessen. Les mer.

Obama tar imot sørøstasiatiske ledere på toppmøte. Mandag og tirsdag denne uken ble det avholdt et toppmøte i California, der president Obama møtte ti sørøstasiatiske ledere. De ti landene representerer the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN), som sammen utgjør verdens syvende største økonomi, og USAs fjerde største handelspartner. Toppmøtet ses på som et forsøk fra Obama-administrasjonen for å styrke bånd med regionen, med den hensikt å fremme utvikling av og sikre fremtidig handel med disse landene. Les mer.

#2016SIRKUSET

Clinton og Sanders har noe å bevise i Nevada. Hillary Clinton og Bernie Sanders (I-Vermont) gjør nå kur til velgere i Nevada før lørdagens demokratiske primærvalg. Dette er Sanders sjanse til å vise at hans «politiske revolusjon» kan være populær blandt velgere fra delstater med større andel minoriteter enn Iowa og New Hampshire. For Clinton er primærvalget en mulighet for å bekrefte at hun står sterkest hos minoritetene. Utfallet av lørdagens valg vil også være en pekepinn for det følgende demokratiske primærvalget i South Carolina, som holdes lørdag 27. februar. Les mer.

George W. Bush hjelper til i valgkampen. Tidligere president George W. Bush bidrar denne uken til broren Jeb Bushs kampanje i South Carolina. Han er fremdeles en populær figur blandt mange konservative, og kan hjelpe med å tiltrekke velgere til sin brors arrangement i delstaten. Den tidligere presidenten har også kommet opp som et eget tema i den republikanske valgkampsdebatten, spesielt fordi han og hans åtte-årige administrasjon stadig får kritikk fra presidentkandidat Donald Trump. George W. Bush svarte med å forsvare seg og sin administrasjon, og å fokusere på behovet for nøkternhet og erfaring i denne valgkampen. Les mer.

Kasichs første 100 dager som president. Etter å ha kommet på andreplass i forrige ukes primærvalg i New Hampshire kjemper nå Ohio-guvernør John Kasich videre med friskt mot. Han håper å kunne dra fordel av den gode plasseringen for å presentere kandidaturet sitt til velgere i andre stater. I Michigan mandag kveld la han frem en plan, kalt «shock and awe», med løfter for sine første 100 dager som president. Denne planen inkluderer løfter om å kutte skatter, begrense føderale reguleringer og reformere Pentagon. Les mer.

Rubio kommer seg etter New Hampshire. Florida-senator Marco Rubio kom på en skuffende femteplass i primærvalget i New Hampshire, men ser ut til å skulle gjøre det bedre i South Carolina kommende lørdag. Foreløpig ligger han an til å kjempe om andreplassen med Ted Cruz (R-Texas), begge bak Donald Trump som leder ifølge målinger. Den gode plasseringen er takket være Rubios valgkampanje som har vist god evne til å omstille seg etter forrige ukes nederlag, og dermed er det håp for at han kan vise seg å være en ekte «comeback kid». Samtidig som han har gjort det bedre på målinger, har også kritikken mot ham fra andre kandidater økt. South Carolina er en delstat Rubio og hans kampanje kjenner godt til, de justerer seg nå etter velgermassen der, og fokuserer på kandidatens valgbarhet. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«South Carolinas mest kjente svertekampanje» av Henrik Østensen Heldahl (AmerikanskPolitikk) «Årets primærvalgkamp i South Carolina har ikke vært pen, men den kan enda ikke måle seg med slaget mellom George W. Bush og John McCain i 2000.»

«Obama’s surprise renewal» av Edward-Isaac Dovere (Politico): «Now the White House has a mission. Something New. Instead of trying to influence the conversation, Obama is the conversation. And for the President who’s proven time and again that the best way to get him to do something is to tell him he can’t, they’ve been given a political gift no one in the White House would have ever believed.»

«How Donald Trump’s campaign has done us a great service» av Eugene Robinson (Washington Post): «But his primal scream of a campaign has done a tremendous service by forcing the GOP establishment to deal with truths I would prefer to ignore. Trump runs around letting cats out of bags, and they are not easily put back in.»

DAGENS PROGRAM

Are Tågvold Flaten er på plass i Columbia, South Carolina. Han følger de republikanske presidentkandidatene på kryss og tvers i delstaten før kvelden rundes av med CNNs town hall i Greenville, South Carolina. Carson, Cruz og Rubio står på scenen.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Avatar photo
Studerer internasjonale relasjoner ved Blanquerna School of Communications and International Relations i Barcelona. Våren 2016 er jeg på utveksling ved American University i Washington, D.C. og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no.