God morgen! Det er tirsdag 16. februar, Trump-Cruz-feiden vil ingen ende ta, og Morgenkaffen er servert.

«Ted Cruz is a totally unstable individual. He is the single biggest liar I’ve ever come across, in politics or otherwise, and I have seen some of the best of them. His statements are totally untrue and completely outrageous. It is hard to believe a person who proclaims to be a Christian could be so dishonest and lie so much.»

Presidentkandidat Donald Trump la mandag ut en skriftlig uttalelse hvor han hudflettet sin motstander Ted Cruz (R-Texas).

NYHETER

Hvem blir Scalias erstatter? Spekulasjonene om hvem som kan erstatte den nylig avdøde høyesterettsdommeren Antonin Scalia, er i full gang. Den som for tiden topper listen over sannsynlige kandidater, er indisk-amerikanske Sri Srinivasan. Spekulasjonene vedrørende Srinivasan er særlig basert på hvordan Obama tidligere har utpekt aktuelle høyesterettsdommere. Srinivasan har vært dommer i ankedomstolen for det føderale distriktet Columbia siden 2013, og vil, hvis utpekt, bli den første indisk-amerikanske høyesterettsdommeren i USA. Republikanerne i Senatet har andre planer. Les mer.

#2016SIRKUSET

Bush og Clinton drar fordel av familienavnet i South Carolina. Presidentkandidatene Jeb Bush (R) og Hillary Clinton (D) sliter med å gi kampanjene sine momentum, noe man sårt trenger i et nominasjonsvalg. I South Carolina er imidlertid deres familienavn svært populære. Dette er noe de nå prøver å kapitalisere fullt ut på. De tidligere presidentene George W. Bush og Bill Clinton har denne uken kastet seg inn i valgkampen i «The Palmetto State», for å hjelpe kandidatene sine. Det å dra fordel av sitt familienavn har sine ulemper, men for Jeb og Hillary er nok det viktigste at deres kampanjer gis et nytt giv. Les mer.

Clinton får Flint-støtte. Like før primærvalget i New Hampshire, besluttet presidentkandidat Hillary Clinton å besøke den kriserammede byen Flint i Michigan. Dette har nå gitt seg utslag i hennes støtteerklæringsportefølje. Mandag fikk hun nemlig støtteerklæringer fra byens afroamerikanske religiøse ledere. Clinton ble hyllet for hennes innsats i å flytte nasjonalt fokus til Flint, som siden 2014 har slitt med forurenset vannforsyning. Les mer.

Trump truer Cruz med søksmål. Selv om den republikanske TV-debatten i South Carolina formelt sett er over, fortsetter Donald Trump og Ted Cruz (R-Texas) der de slapp fram mot lørdagens valg. Mandag la Trump ut en skriftlig uttalelse, hvor han blant annet truer Cruz med søksmål vedrørende hans nasjonalitet «[i]f he doesn’t take down his false ads and retract his lies». For å bli president i USA må man i følge Grunnloven være en «natural born Citizen», men vilkåret har enda ikke vært anvendt i en sak mot en potensiell president. Hvorvidt kanadiskfødte Cruz (moren er amerikansk) har anledning til å bli president (eller visepresident) er således et åpent spørsmål, som Trump nå bruker til sin fordel. Trump avfeide saken da han og Cruz fortsatt var «venner» i fjor høst. Les mer.

Cruz angriper Trumps Bush-uttalelser. Under TV-debatten på lørdag kritiserte Trump tidligere president George W. Bush, for måten han håndterte sikkerhetspolitikken i forkant av 9/11-angrepene på. USAs 43. president er imidlertid en nokså populær figur blant konservative velgere i South Carolina. Dette forsøker nå Trumps erkefiende Ted Cruz, som arbeidet for Bushs 2000-kampanje, å bruke mot den frittalende mangemilliardæren. Cruz angriper Trumps tidligere standpunkt om å stille Bush for Riksretten i lys av 9/11-angrepene. Cruz mener Trumps standpunkt hører til på ytterste venstrefløy, og han kalte Trumps uttalelser for både ekstreme og radikale. Ordkrigen fortsetter. Les mer.

Trump fortsetter angrepene mot George W. Bush. Til tross for at han møter kritikk fra de andre republikanske presidentkandidatene, fortsetter Trump å angripe George W. Bush. Blant annet mener Trump at Bush gjorde en massiv feil da han avsatte Saddam Hussein. Trump uttalte i en pressekonferanse på mandag: «Now Iraq is Harvard for terrorism. You want to become a terrorist? You go to Iraq. Saddam Hussein understood, and he killed terrorists.» Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«In Nevada, a tightening race threatens Clinton’s post-New Hampshire ‘firewall’» av David Weigel og John Wagner (WashingtonPost): «Less than a week before the Nevada caucuses, Hillary Clinton’s political nightmare came to the Origin India restaurant near the Las Vegas Strip. More than 100 activists were packed between a curry buffet and a canvas sign for Bernie Sanders. They talked. They made caucus commitments. They cheered as a «multi-ethnic coalition» of speakers asked them to dump the long-time Democratic presidential front-runner.»

«Can the South’s Love Affair With a New York Yankee Last?» av Tyler Bridges (Politico): «Some 10,000 fans waited at least an hour in line late last week to fill an arena here along the Mississippi River. And when the star attraction – Donald Trump – entered from behind a blue curtain, the roar was so piercing, the stomping so loud, you would have thought that a LSU player had just hit a game-winning basket. But Trump was here to talk about another kind of winning: his easy-to-grasp, sports-arena portrayal of an America that doesn’t “beat anybody anymore.” First stop, just south of the border.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Skribent for AmerikanskPolitikk.no.