God morgen og Happy Presidents’ Day! Det er mandag 15. februar, det politiske USA er opptatt av Høyesteretts framtid, og Mor­gen­kaffen er servert.

«We had nine debates. In 8.75 percent of the debates, I’ve done very well according to everyone who watches them. I had one bad answer to questions, obviously, because of the voters of New Hampshire opined that way and I took responsibility … One of the points I’m making is: I should be the nominee, because not only am I as conservative as anyone running, I am the conservative that wins.»

Senator Marco Rubio (R-Florida) har ikke mistet motet hos NBC Meet the Press.

NYHETER

Høyesterettsdommer Antonin Scalia (79) ble lørdag morgen funnet død under et opphold på en ranch i Texas. Ikke uventet måtte kondolansene dele plass med standpunkt knyttet til utvelgelsen av Scalias etterfølger. Med 11 måneder igjen til en ny president sverges inn, ønsker Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) å vente med å utpeke en ny dommer til president Barack Obama har forlatt Det hvite hus. Det er Obama selvsagt uenig i, og han har uttalt at han forventer at Senatet stemmer over hans kandidat når den tid kommer. Han får naturlig nok støtte fra Senatets demokrater, som vil kjempe for at et kandidatur kommer opp i Senatet. Det kan bli tøffe tak i Senatet det neste året dersom begge sider ønsker blokkere den andre, spekulerer Roll Call.

Slik Høyesterett er satt sammen nå, regner mange med at en rekke saker nå vil ende opp med 4-4, mens Scalia brukte å være en konservativ dommer som vippet resultatet. I så fall vil kjennelsen fra den lavere rettsinstansen stå fast.

AmerikanskPolitikk.no har også en egen artikkel om Scalias dødsfall, og det politiske etterspillet, her.

#2016SIRKUSET

Hissig republikansk debatt. Nok en republikansk tv-debatt fant sted lørdag. Ingen av kandidatene så for seg at Obama skulle få igjennom sin kandidat til Høyesterett, selv om Jeb Bush vel unngikk å svare direkte på spørsmålet. Når det gjaldt Syria gikk Donald Trump i strupen på Bush ved å anklage ham for å være i lomma på sine ”special interests” ved å gå etter Assad i stedet for å fokusere fullt på ISIL. Det var også en splittelse mellom dem som tok avstand fra George W. Bush sitt Irak-eventyr (Trump, Kasich) og dem som holder stand (Bush, Rubio). Den tidligere presidenten driver i dag valgkamp ved lillebrorens side i South Carolina. Det begynner å bli intenst mellom de gjenværende kandidatene og Ted Cruz og Marco Rubio anklaget hverandre for løgn i immigrasjonsdebatten (og manglende spanskkunsskaper). Mer om debatten i ukas AMPOLCAST.

Dagen derpå. Flere av de republikanske presidentkandidatene var på NBCs Meet the Press dagen etter for å snakke om debatten. Donald Trump ble nødt til å utdype sin sterke kritikk av George W. Bush. Han mener at Bush-administrasjonen løy om at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen, fordi de ønsket å gå inn i Irak. Han mener også at Bush ikke hadde holdt USA trygt i og med at så mange liv gikk tapt 11. september 2001.

Også senator Ted Cruz (R-Texas) ble intervjuet, og han fokuserte på Høyesterett. Han ønsker gjøre 2016-valget til en debatt om hvilken vei Høyesterett skal gå i fremtiden, og kunne knapt vente med å debattere Clinton eller Sanders om hvilken vei de mener retten skal ta.

Senator Marco Rubio (R-Florida) slo på sin side fast at president Bill Clinton har en god del av ansvaret for 9/11 siden han ikke drepte Osama bin Laden. Som troende katolikk ble Rubio også konfrontert med pave Frans sin uttalelse om at USA ikke må vende ryggen til sine naboer. Rubio svarte at det gjør USA heller ikke, men at landet tar imot en stor mengde innvandrere hvert år. For Rubio handler det om at landet må ha kontroll over hvem som slipper inn.

Ohio-guvernør John Kasich tok en mellomløsning i debatten rundt Høyesterett, og aksepterte at presidenten har sitt ansvar, men at han håpet at Obama i denne situasjonen ikke ville øke polariseringen ved å nominere en kandidat. Han så i likhet med Cruz for seg at valget kunne bli en indirekte avstemning om hva slags type dommer man ville ha, ”I think that’s kind of cool,” var oppsummeringen. Kasich kritiserte også stemningen i den republikanske nominasjonskampen, og fastslo at han selv fikk energi av å være for ting, heller enn å være imot ting. Guvernøren tok også avstand fra ønsket om å avsette Assad i Syria, og mener i likhet med Trump at det ikke er en jobb for USA.

Fox News Sunday var den demokratiske presidentkandidaten Bernie Sanders (I-Vermont) som ventet uenig med det republikanske feltet angående Høyesterett. Han mener at man i disse tider trenger en full benk, og at Grunnloven er klar: presidenten nominerer, og Høyesterett stemmer. Valgkampmessig trakk Sanders frem at Hillary Clintons Priorities USA super-PAC har fått 15 millioner dollar fra Wall Street. På CBS Face the Nation mente Sanders at han ligger godt an i Sør-Carolina, men innrømte at han har en god vei igjen når det gjelder svarte velgere. Det er imidlertid helt klart at han forsøker, blant annet med denne nye følelsesladde videoen:

https://www.youtube.com/watch?v=w0VPfU63rpM

VALGSNACKS

California senator: Delstatsrepresentant Rocky Chavez (R) har trukket seg fra senatsvalget og stiller i stedet til gjenvalg.

Indiana senator: Kongressmann Todd Young, som lenge har vært favoritt til den republikanske senatsnominasjonen i Indiana, risikerer å bli strøket av stemmeseddelen fordi han ikke har levert inn nok underskrifter. Valgstyret skal møtes fredag 19. februar for å ta stilling til underskriftene.

Ohio senator: Tidligere guvernør Dick Celeste (D, 1983-91) har gitt sin støtte til bystyremedlem P. G . Sittenfeld, som kjemper med tidligere guvernør Ted Strickland om demokratenes nominasjon.

Louisiana distrikt 4: Delstatsrepresentant Mike Johnson (R) melder seg på til dette åpne setet.

Maine distrikt 2: Bystyremedlem Joe Baldacci, bror av ex-guvernør John Baldacci har trukket seg fra det demokratiske primærvalget. Dermed ser det ut til at tidligere delstatssenator Emily Cain får fri bane til omkamp mot kongressmann Bruce Poliquin (R).

New York distrikt 22: Forretningsmann Steve Wells stiller i det republikanske primærvalget i dette åpne setet.

Oregon distrikt 5: Den åpent homofile republikaneren Ben West, som sto bak søksmålet som førte til opphevelsen av forbudet mot likekjønnet ekteskap i delstaten, stiller i dette vippedistriktet. Han møter en ganske kristenkonservativ abortmotstander, så her er det duket for kulturkrasj.

Virginia distrikt 2 og 4: Kongressmann Randy Forbes (R), som så distriktet sitt (det fjerde) bli nytegnet til et demokratisk sete av en domstol, har annonsert at han heller stiller i distrikt 2. De to distriktene grenser til hverandre og avtroppende kongressmann i det 2., Scott Rigell (R) har alt sagt at han støtter Forbes. Delstatsrepresentant Scott Taylor stiller dog allerede for republikanerne.

Indiana viseguvernør: Sittende viseguvernør Sue Ellspermann går av for å søke en lederjobb i delstatens collegesystem. Hun erstattes av Scott Holcomb, som inntil nylig var stabssjef for senator Dan Coats og kandidat til Senatet (han trakk seg etter at påmeldingsfristen hadde gått ut). Holcomb blir også Pences kandidat foran guvernørvalget senere i år.

Indiana justis: Delstatssenator Randy Head vil søke den republikanske nominasjonen til justisminister på delstatskonventet i april. Han er foreløpig fjerde kandidat.

Montana revisor: Delstatssenator Matt Rosendale stiller til dette vervet for republikanerne.

New York guvernør: Kongressmann Chris Gibson (R) i det 19. distrikt tar ikke gjenvalg og det har vært spekulert i at han vil stille til guvernør i 2018. De ryktene er nå bekreftet, siden Gibson akkurat har opprettet en «undersøkelseskomite», det første skrittet på veien mot et offisielt kandidatur.

UKAS AMPOLCAST

Abonner via iTunes, Stitcher, RSS eller Soundcloud. Savner du oss i podkastcatcheren din? Si ifra!

DAGENS ARTIKLER

«Scalia er død, kampen om etterfølgeren er i gang» av Nicolai Buzatu (AmerikanskPolitikk.no): «I løpet av sin lange karriere forsvarte Scalia den juridiske filosofien – kjent som originalisme – som fremholder at USAs Høyesterett skal være rettslig bundet til rammene som er fastsatt av grunnloven. Han fremsatte således skarp kritikk mot at Høyesterett skal ha frie tøyler til å tolke grunnloven i lys av samtiden.»

«How the Supreme Court Became a Hot-Button Issue» av Jeff Greenfield (Politico): «What we are witnessing is yet another break with political tradition that is so characteristic of the 2016 election: the spectacle of the Supreme Court becoming a presidential campaign football.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.