Mer

  Morgenkaffen 12. februar: Uavgjort mellom Clinton og Sanders i Milwaukee

  God morgen! Det er fredag 12. februar, Sanders og Clinton fortsetter kampen, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Before it was called Obamacare, it was called Hillarycare»

  Hillary Clinton i gårsdagens demokratiske debatt.

  NYHETER

  Okkupasjonen i Oregon er endelig avsluttet. Torsdag ble det kunngjort at alle medlemmene av militsen som har okkupert deler av Malheur nasjonalpark i 41 dager har overgitt seg til FBI. De gjenværende medlemmene holdt ut i en uke etter at lederen, Ammon Bundy, ble arrestert, men endte til slutt med å gi opp. Okkupasjonen, som har vart i 41 dager, begynte på grunn av regjeringens regulering av landområder og militsens «anti-government» ideologi. David Fry var den siste som ble arrestert, og skrek «I declare war against the federal government! I’m taking a stand. A stand means you’re willing to risk your life.» i det han la ned våpenet sitt. Les mer.

  Uber må betale 28.5 millioner dollar i gruppesøksmål. Sjåfører i Uber saksøkte selskapet for beskrivelsen av bakgrunnsundersøkelsene som «banebrytende», og 25 millioner «riders» vil få betalt. Uber har en «safe ride fee» som de nå må forandre til «booking fee». Ordbruket ble også dømt til å forandres av dommeren, og Uber uttalte “No means of transportation can ever be 100 percent safe. Accidents and incidents do happen…That’s why it’s important to ensure that the language we use to describe safety at Uber is clear and precise.” Les mer.

  Senatet stemmer for å forby skatt på internett-tilgang. Senatet har stemt 75 mot 20 for å forby stater å skatte på internett-tilgang. Dette har blitt vedtatt flere ganger av Representantenes Hus, men tidligere bare midlertidig. Mitch McConnell (R-Kentucky), Senatets majoritetsleder, sa at «The Internet is a resource used daily by Americans of all ages across the country…It’s important that they be able to do all of this without the worry of their Internet taxes being taxed.» Les mer.

  #2016SIRKUSET

  Representant John Lewis støtter Hillary Clinton. Representant John Lewis (D-Georgia, 5. distrikt), den eneste gjenlevende av «The Big 6» fra borgerrettsbevegelsen i USA på sekstitallet, har erklært sin støtte for Hillary Clinton. Han støttet også Clinton i oktober 2007, men skiftet støtten sin til Obama i februar 2008. Denne omgangen sa han «Hillary, she is smart. More than anyone else in America today, she is prepared to be president of the United States, day one». Representant John Lewis var lederen av SNCC (Student Nonviolent Coordinating Committee) på sekstitallet, og satte spørsmålstegn ved Bernie Sanders‘s (I-Vermont) fortid som aktivist borgerrettsbevegelsen: «I never saw him, I never met him…I was involved in the sit-ins, the freedom rides, the March on Washington, the march from Selma to Montgomery, and directed their voter education project for six years. But I met Hillary Clinton. I met President Clinton.» (Mother Jones). Dette er det siste i en gryende kamp om minoritetsstemmer i valgkampen mellom Sanders og Clinton. Les mer.

  Demokratenes debatt – Hillary og Bernie er nesten uavgjort. Gårsdagens debatt var den sjette debatten der kandidatene møttes ansikt til ansikt og debatten, som forventet, handlet mye om afroamerikanske og økonomiske problemer, siden en stor del av velgere i både South Carolina og Nevada er afroamerikanske. Clinton og Sanders kranglet også om helsereform, og hvem som skal betale for det (hint: begge nevner å skatte de rike). Clinton understrekte gjennom hele debatten at hun og Sanders «have the same goal», og begge klarte å belyse sin side av debatten. I tillegg til demokratenes debatt, holdt Cruz et møte i South Carolina, hvor han blant annet kritiserte Trump og Rubio for at de står sammen med Obama på likestilt ekteskap (Politico). Les mer.

  Tidligere Senator Jim Webb annonserer at han ikke skal stille som uavhengig kandidat. Tidligere Senator Jim Webb, som kastet inn håndkleet i oktober i fjor, kunngjorde torsdag at han ikke skal stille som uavhengig presidentkandidat. Jim Webb sa i en pressemelding på nettsiden sin desember i fjor at han «may well rejoin the race…[as] an independent». Webb har gjennom 2016 sirkuset etterlyst en debatt om utenriks- og sikkerhetspolitikk og lagt hovedfokus på at det ikke har vært en klar nasjonal strategi siden den kalde krigen. Les mer.

  Reklamene regner – ny reklame fra Cruz og Sanders. Senator Ted Cruz (R-Texas) har laget en ny tv-reklame som heter «Playing Trump» og som viser tre barn som leker med en Trump dokke, der en av barna spøker at «he pretends to be a republican». Senator Bernie Sanders (I-Vermont) har sluppet et ny videosnutt med datteren til Eric Garner, mannen som døde juli 2014 da en politimann holdt han kvelertak for å holde han stille. Garner ble filmet og sitatet «I Can’t Breathe» har blitt brukt av #BlackLivesMatter bevegelsen. Videoen viser igjen at svarte og latin-amerikanske velgere blir viktigere og viktigere i Bernie og Hillarys kamp om nominasjonen.

   

  DAGENS ARTIKLER

  «Why Hillary Clinton Doesn’t Deserve the Black Vote» av Michelle Alexander (The Nation): «What have the Clintons done to earn such devotion? Did they take extreme political risks to defend the rights of African Americans? Did they courageously stand up to right-wing demagoguery about black communities? Did they help usher in a new era of hope and prosperity for neighborhoods devastated by deindustrialization, globalization, and the disappearance of work? No. Quite the opposite.»

  «Donald Trump Represents the End of the End of History» av Matt O’Brien (The Washington Post): «At least he’s a leader. That’s what—time to get used to these words—Republican frontrunner Donald Trump said about Vladimir Putin when he was reminded that the Russian president’s critics in the press have a nasty habit of turning up dead.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

  Johanne Skeie
  Johanne Skeie
  Bachelorstudent ved Sciences Po Paris på utveksling til King's College London. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.

  Les også