Mer

  Morgenkaffen torsdag 11. februar: To nye kandidater ute av dansen

  God morgen! Det er torsdag 11. februar, støvet etter nominasjonsvalget i New Hampshire er i ferd med å legge seg, vi har mistet to kandidater, de resterende ser videre mot Nevada og South Carolina, og Morgenkaffen er servert.

  ”I’m not dead!”

  Jeb Bush etter at det ble klart at han kom på fjerdeplass i New Hampshire.

  NYHETER

  Obama besøker Springfield for å bedre forholdet mellom de to partiene. I sin State of the Union tale innrømmet president Barack Obama at en av de få tingene han angret på i løpet sine to presidentperioder var at skillet mellom demokrater og republikanere var blitt større. Obama holdt derfor onsdag en tale i Springfield, Illinois, på samme sted som han annonserte sitt kandidatur for Det hvite hus ni år tidligere. I talen fokuserte han på hvordan de to partiene kan jobbe sammen for å finne gode løsninger som alle amerikanere kan dra nytte av. Les mer.

  Sentralbanken i USA varslede renteoppgang kan bli utsatt. Sentralbanksjefen og lederen for Federal Reserve, Janet L. Yellen, varslet onsdag at den forventete veksten i amerikansk økonomi er i fare og indikerte med det at den varslede renteoppgangen av styringsrenten kan komme til å bli utsatt. Bakgrunnen for dette er nedgangen i de store aksjeindeksene så langt i år, og at det er forventet at dollaren skal fortsette å styrke seg mot andre valutaer. “Financial conditions in the United States have recently become less supportive of growth.” Les mer.

  Paul Ryan opplever mange av de samme problemene som sin forgjenger. Som du kunne lese i Morgenkaffen torsdag 4. februar sliter speaker i Representantens hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) med å få den konservative gruppen, Freedom Caucus, til å støtte de budsjetterte utgiftene for 2017. De ønsker et budsjett basert på republikanske idealer med lavere utgifter og en mindre stat, men Ryan vet at et slikt budsjett neppe kommer til å bli vedtatt. Han opplever med andre ord de samme problemene som sin forgjenger, John Boehner, som ikke kom til enighet med gruppen. Les mer.

  #2016SIRKUSET

  Over og ut for Chris Christe. Etter New Jersey-guvernør Chris Christies (R) skuffende sjetteplass i New Hampshire bestemte han seg onsdag for å dra hjem til New Jersey for å vurdere framtiden til kampanjen. Onsdag kveld kom det fram at han gir seg. Christie har lenge gjort det klart at New Hampshire var “make it or break it” og har brukt store ressurser i staten for å opparbeide seg et grunnlag for å drive videre valgkamp. Målinger fra South Carolina har heller ikke vært særlig oppløftende for Christe som alle forteller om oppslutning som er ensifret. Dermed virker det som Christies angrep på Rubio under lørdagens debatt først og fremst skadet Rubio, framfor å heve Christie. Les mer.

  Carly Fiorina gir seg. Også tidligere sjef for Hewlett Packcard, Carly Fiorina, gir seg etter et skuffende valgresultat i New Hampshire. Fiorina fikk en god stort på valgkampen etter at hun dominerte den første b-debatten, og gjorde en god figur mot Donald Trump i den andre. I ettertid gjorde hun et hopp til andreplass på meningsmålingene, men etter hvert begynte hun å falle, mye på grunn av negative historier fra hennes tid i HP da hun blant annet sa opp over 30 000 ansatte. Det siste slaget kom nok da hun som eneste kandidat ikke fikk være med i lørdagens debatt. Les mer.

  Resultatene fra New Hampshire er klare. 100% av stemmene fra New Hampshire er nå talt opp og resultatene er klar. På demokratisk side havnet til slutt Sanders med 60,4% av stemmene mot Clintons 38%. På republikansk side tok Donald Trump en sterk seier med 35,3%, på andreplass fulgte Kasich med 15,8%, deretter fulgte Cruz 11,7%, Bush 11%, Rubio 10,6%, Christie 7,4%, Fiorina 4,1% og til slutt Carson på 2,3%. Les mer.

  Valgdagsmålingene forteller oss at terrorfrykt hjalp Trump, mens de unge hjalp Sanders. Det er uklart hva oddsen på Trump og Sanders seier i New Hampshire var for et år siden, men at begge to skulle vinne med rundt 20 prosentpoeng var det nok ikke mulig å spille på. Valgdagsmålingene forteller oss at det var spesielt terrorfrykten som hjalp Trump, mens de unge stemte på Sanders. Ellers er det verdt å merke seg at valgbarhet i november stod langt ned på bakgrunnen for stemmene som ble avlagt i New Hampshire. Les mer.

  Den demokratiske nominasjonskampen er i ferd å handle om rase. Etter senator Bernie Sanders (I-Vermont) overbevisende seier over Hillary Clinton tirsdag i New Hampshire setter nå de to demokratiske kandidatene kursen for Nevada og South Carolina. Hvis Sanders skal vinne nominasjonen må han ta igjen forspranget Clinton har blant svarte og latin-amerikanske velgere. Sanders-kampanjen forstår dette, noe som også forklarer møtet senatoren hadde med den svarte pastoren og borgerrettsforkjemper Al Sharpton på Harlems ikoniske Sylivas resturant onsdag morgen. Les mer.

  Det republikanske partiet har enda ikke funnet sin kandidat. Mange i ledelsen i det republikanske partiet hadde nok håpet at valget i New Hampshire kom til å peke ut en kandidat som kunne ta opp jakten på Donald Trump og senator Ted Cruz (R-Texas). Lenge var håpet senator Marco Rubio (R-Florida), men etter hans debattopptreden lørdag kveld var mange på utkikk etter andre kandidater. Dessverre klarte ikke New Hampshire å produsere en klar kandidat. Alle de etablerte kandidatene, med unntak av Chris Christie, beviste at de fortsatt har et grunnlag å drive valgkamp på. De som tjener mest på et splittet felt blant de republikanske kandidatene er uten tvil Trump og Cruz. Les mer.

  Trump ser mot South Carolina. Det er ingen tvil om at New Hampshire var en stor seier for Donald Trump, etter andreplassen i Iowa var det mange som var kritiske til om tilhengerne hans virkelig kom til å stille opp og faktisk stemme, til tross for den store ledelsen han har hatt på meningsmålingene. Etter New Hampshire er denne tvilen borte og «The Donald» ser videre mot det som kanskje er hans sterkeste stat South Carolina. Gjennomsnittsmålingene fra RealClearPolitics gir Trump en ledelse over Ted Cruz på mer enn 16 prosentpoeng. Hvis Trump vinner South Carolina får han en medvind i seilene mot Super Tuesday, noe som kan gjøre han vanskelig å stoppe for de andre kandidatene. Les mer.

  Meningsmålingens revansj. Etter at meningsmålingene feilaktig forutså Donald Trump som vinner i Iowa var det mange kritiske røster som kom fram. Ikke bare påpekte de at meningsmålingene ikke var representative og hadde mange åpenbare mangler, men mange var også kritiske til den store og økende rollen meningsmålinger spiller i amerikansk valgkamp. Men nå stilner nok kritikerne, for meningsmålingene i New Hampshire som viste tosifret ledelses til både Trump og Sanders slo inn, og tilhengere av meningsmålinger kaller det et aldri så lite comeback. Les mer.

  DAGENS ARTIKLER

  Hillary’s Time to Fight av Jamelle Bouie (Slate) «Yes, Clinton took a knock. A hard one. But she would return to the ring and win, because she was the most qualified and most competent candidate in the race. The problem is that, for a critical number of Democrats—both in New Hampshire and throughout the country—this isn’t what counts, or at least, it’s not enough. They want Bernie’s idealism, his integrity, and his urgency.»

  How a Debate Misstep Sent Marco Rubio Tumbling in New Hampshire av Jeremy W. Peters og Michael Barbaro (New York Times) «But malfunction Mr. Rubio did, in a disastrous debate performance that sent his popularity plunging and relegated him to fifth place in the primary on Tuesday. It is the kind of moment that campaigns turn on, unexpected and unforgettable. And it changed the Republican race in a rapid and powerful way.»

  The Clintons Have Lost the Working Class av Benjamin Wallace-Wells (The New Yorker) «During this long New Hampshire week, the Clinton campaign was a mash-up of Democratic Parties past and present. Bill Clinton, once the Party’s great channeller of working-class pain, surfaced, gaunt and joyless and wearing lumberjack red plaid. But his speech on Sunday had little of the old empathy; it was just a nasty blast at Sanders, whom the ex-President called “hermetically sealed” from reality.»


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

  Magnus Åsnes
  Magnus Åsnes
  Bachelorstudent i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.

  Les også