Morgenkaffen onsdag 10. februar: Trump og Sanders på topp i New Hampshire

God morgen! Det er onsdag 10. februar, Donald Trump og Bernie Sanders har som forventet vunnet nominasjonsvalget i New Hampshire, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Together we have sent a message that will echo from Wall Street to Washington — from Maine to California — and that is that the government of our great country belongs to all of the people, and not just a handful of wealthy campaign contributors and their superPACs.»

Vermont-senator Bernie Sanders i sin seierstale tirsdag kveld, sitert av CBS News.

NYHETER

Obamas siste budsjett. Tirsdag sendte president Obama sitt siste budsjettforslag til Kongressen. Forslaget, som er på 4.15 billioner dollar, kommer etter lang tids forhandlinger med republikanerene i Kongressen for å inngå et forlik. Finansiering av trygdeordninger, forsvarsutgifter og budsjettunderskuddet har vært sentrale tema. Til tross for innsats for å få partiene til å møtes på midten er fremdeles Kongressens republikanere fiendtlig innstilt mot budsjettforslaget, som de erklærte «dead on arrival». Les mer.

Klimaplan truet av Høyesterett. Fremtiden til president Obamas klimaplan kan være truet. Høyesterett stemte tirsdag ned «the Clean Power Plan», hvis mål er å redusere klimautslipp fra kraftverk. Motstandere av klimaplanen jublet, mens miljøvernere forberedte seg på videre kamp for miljøet. Talsperson for miljøvernsetaten EPA, Melissa Harrison, uttalte: «We’re disappointed the rule has been stayed, but you can’t stay climate change and you can’t stay climate action.» Les mer.

#2016SIRKUSET

Trumps comeback. Tallene tirsdag bekreftet det meningsmålinger lenge har sagt: Donald Trump står frem som lederkandidaten blandt republikanerene, med 35,1% (basert på 88% av stemmene). Med en god margin foran de andre kandidatene reiser han nå videre i valgkampen med en styrket posisjon. Det ble et godt stykke ned til andreplassen med Ohio-guvernør John Kasich med 15,9%, etterfulgt av Texas-senator Ted Cruz (11,5%), tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (11,1%) og Florida-senator Marco Rubio (10,6%). Lenger ned på listen havnet New Jersey-guvernør Chris Christie, Carly Fiorina og Ben Carson. Les mer.

Kasich raser opp til en andreplass. Andreplassen blant republikanerene gikk tirsdag til Ohio-guvernør John Kasich. Han har ikke ligget godt an på nasjonale meningsmålinger, og kom fremdeles langt bak Trump i prosentandel av stemmer i New Hampshire, men plasseringen er viktig for hans posisjon i de kommende valgene. Kasich, en moderat konservativ, har ønsket å føre en «positiv kampanje», og mente dette var en årsak til velgerstøtten han opplevte i New Hampshire. Resultatet tok han som et tegn på at «the light overcame the darkness of negative campaigning.» Les mer.

Sanders’ triumf. Vermont-senator Bernie Sanders vant demokratenes primærvalg med hele 60% av stemmene (basert på 89% av stemmene). Sanders hadde ledet på målingene, men Clinton-kampanjen hadde håpet å ta seg inn på det store forspranget. Hillary Clinton endte opp med 38,4% av stemmene, og ringte kort tid etter stemmelokalene stengte til Sanders for å gratulere ham med seieren. Sanders klarte altså å slå partielitens foretrukne kandidat i New Hampshire, men trolig vil veien videre i de neste valgene bli hardere for ham. Les mer.

Clinton led hardt nederlag. Etter en hårfin seier i forrige ukes caucusvalg i Iowa, fikk Hillary Clinton tirsdag kveld føle nederlaget i New Hapshire. Det var forventet at Bernie Sanders skulle vinne dette nominasjonsvalget, men ikke med så stor margin. Hun vant staten i 2008, mens ektemannen (tidligere president Bill Clinton) omtalte 2. plassen som en seier i 1992. Kampanjen hadde derfor et håp om å finne lojale Clinton-velgere. Det ble derimot tidlig klart at kvelden ikke ville bringe noen seier, noe hun erkjente like etter at valgurnene hadde stengt. Clinton-kampanjen prøvde å tone ned viktigheten av resultatet ved å hevde at New Hampshire alltid hadde vært Sanders’ territorium. Det blir nå antatt at kampanjen vil revurdere både strategi og personale. Les mer.

Bush og Rubio fortsetter feiden. Florida-senator Marco Rubio kom godt ut av caucusvalget i Iowa på en sterk tredjeplass, og det ble forventet at han ville gjøre det vel så bra i New Hampshire. I lørdagens debatt ødela han for seg selv ved å virke mekanisk og repeterende, noe Chris Christie konfronterte ham med. Etter den svake debattopptredenen viket velgerne unna, og Rubio tok tirsdag selvkritikk for det. Florida-guvernør Jeb Bush gjorde det heller ikke så godt som mengden penger brukt på kampanjen ville tilsi. Han kom på en fjerdeplass bak Texas-senator Ted Cruz. Rågiverene til Bush var godt fornøyde med å slå Rubio, men plasseringen kan vanskelig bli kalt en seier. Begge Florida-kandidatene vender nå fokuset mot South Carolina, der spenningen dem imellom fort kan bli enda spissere. Les mer.

Christie vender hjemover. New Jersey-guvernør Chris Christie sa tirsdag at han vil ta en pause fra valgkampen for å evaluere fremtiden til kandidaturet sitt. Derfor vender han onsdag tilbake til hjemstaten, der han hevder han skal «take a deep breath.» Christie hadde håpet på bedre resultater i New Hampshire, men fikk dårlige utfall, og endte til sist opp på en sjette plass blant republikanerene. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Winners and losers from the New Hampshire primary» av Chris Cillizza (Washington Post): «The real fight emerged in the battle for second and third place among establishment Republicans desperate to grab a top-tier slot heading into the South Carolina primary.»

«The New Hampshire results should make both parties’ establishments panic and despair» av Andrew Prokop (VOX): «The results matter because of what the political world – the media, elites, activists, donors, the candidates themselves, and to a certain extent voters in other states – takes away from them. And overall, the takeaways tonight were really ugly for the elites in both parties.»

«Why Donald Trump Won Twice in One Night» av Nate Cohn (New York Times): «Mr. Trump could not have asked for much more. If you were ranking Republicans in terms of their chances to defeat Mr. Trump and Mr. Cruz, you would probably list Mr. Rubio, Mr. Bush and Mr. Kasich. Yet they appear likeliest to finish tonight in exactly the opposite order – maximizing the likelihood that all three stay in the race.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Avatar photo
Studerer internasjonale relasjoner ved Blanquerna School of Communications and International Relations i Barcelona. Våren 2016 er jeg på utveksling ved American University i Washington, D.C. og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no.