God morgen! Det er tirsdag 9. februar, det er valgdag i New Hampshire, og Morgenkaffen er servert.

«He’s on every show: «Donald Trump said this. Donald Trump said that.» And then he said, «See, I’m the only one taking on Donald Trump. I’m not afraid of Donald Trump.» He’s like a child. He’s like a spoiled child. He spent $110 million on a campaign and he’s nowhere.»

Presidentkandidat og frittalende mangemilliardær Donald Trump, var ikke nådig i kritikken av tidligere Flordia-guvernør Jeb Bush under et folkemøte i New Hampshire på mandag.

NYHETER

Domsavsigelse til fordel for Planned Parenthood. En føderal domstol kom mandag til at en gruppe anti-abort-aktivister ikke får tillatelse til å legge ut en rekke filmopptak, som i følge gruppen beviser Planned Parenthoods misbruk av fostervev. Retten kom til at filmopptaket ikke kunne bevise at organisasjonen hadde begått noe straffbart. Den fremhevet heller at aktivistene hadde fremskaffet filmopptakene på en utilbørlig måte. Les mer.

Obama ber om midler for å bekjempe Zika-viruset. President Barack Obama kunngjorde mandag at han kommer til å be Kongressen om å vedta et forslag som skal bekjempe Zika-viruset. Forslaget til Obama vil bevilge omtrent 1.8 milliarder dollar til kontroll, opplæring og forskning. Obama-administrasjonen forventer at en vaksine vil være på markedet om ett år, såfremt alt går etter planen. Les mer.

#2016SIRKUSET

Dixville Notch har stemt. Tradisjonen tro stemmer det bittelille distriktet Dixville Notch så fort stemmelokalene åpner i New Hampshire ved midnatt. Dixville Notch har et innbyggertall på kun tolv, men tillegges likevel vekt fordi resultatet pleier å være i samsvar med resten av staten. Og hvem gikk av med seieren? Ohio-guvernør John Kasich fikk tre stemmer og Bernie Sanders fikk fire. Donald Trump, som leder på meningsmålingene, fikk to. Les mer.

Fremmøterekord forventet under dagens valg. Til tross for mulig snøstorm er det forventet en ny fremmøterekord under dagens valg. Det er faktisk forventet at om lag to av tre «Granite State-innbyggere» kommer til å stemme i dag. Tidligere justisminister i delstaten, Thomas Rath (R), uttalte blant annet: «This is one of our most prized political possessions. Snow is not going to keep us away. This is a real civic exercise that everybody is involved in.» Les mer.

Trump ligger an til brakvalg i New Hampshire. Businessmann og republikansk front-runner Donald Trump har i lengre tid dominert meningsmålingene i New Hampshire. Den siste meningsmålingen av UMass/ 7News før valgdagen bekrefter at han er den store forhåndsfavoritten på valgdagen. Trump får her hele 34 prosents oppslutning, med en luke på 21 prosentpoeng til andreplassen. Målingene i forkant av caucusvalget i Iowa tilskrev også Trump seier, men som kjent var det Texas-senator Ted Cruz som gikk seirende ut. Hvorvidt meningsmålingene i New Hampshire er til å stole på, får vi imidlertid vite i løpet av dagen.

Hvem vinner kampen om den viktige andreplassen? For republikanerne har den gjengse oppfatning etter caucusvalget i Iowa, vært at første- og andreplassen i New Hampshire skal fordeles på Donald Trump og Marco Rubio (R-Florida). Det ser imidlertid ut som at valgdagen blir mer spennende enn som så. Målingen fra UMass/ 7News viser at Rubio deler andreplassen med Iowa-vinner Ted Cruz (R-Texas), hvor begge får 13 prosent. Tredjeplassen deles av Ohio-guvernør John Kasich og Jeb Bush, med 10 prosent hver. Det er altså bare tre prosentpoeng som skiller tredjeplassen fra andreplassen. New Jersey-guvernør Chris Christie oppnår en skuffende fjerdeplass med 5 prosent, men ingen avskriver hans sjanser for sølvmedalje heller. Det kan altså ligge an til å bli en ekte valgthriller i kampen om den viktige andreplassen. Les mer her og her.

Nate Silver: 99 prosent sikkert at Bernie Sanders vinner i New Hampshire. Nettsiden «FiveThirtyEight» sitt tallgeni, Nate Silver, anslår med 99 prosents sikkerhet at Bernie Sanders kommer til å vinne i New Hampshire, basert på 84 gjennomsnittsmålinger i delstaten. Sanders har en tosifret ledelse på 13 prosentpoeng over Hillary Clinton i følge UMass/ 7News’ siste måling og RealClearPolitics gjennomsnittsmåling. Clinton-kampanjen nok håper imidlertid at hennes underdog-status kan gi henne et løft på valgdagen. Som vi så i Iowa, er ikke valget avgjort før siste stemme er avgitt.

Clinton-kampanjen vil omorganiseres etter New Hampshire. Det er alminnelig antatt at Hillary Clinton (D) kommer til å tape dagens valg i New Hampshire, iallfall om en ser meningsmålingene. Dette, i tillegg til hennes hårfine Iowa-seier, har visstnok skapt en del frustrasjon innad i Clinton-leiren. På bakgrunn av dette skal den demokratiske front-runneren angivelig starte en større omorganisering av valgkamporganisasjonen etter primærvalget i New Hampshire. Les mer.

Bloomberg bekrefter interesse i å stille som presidentkandidat. Det har i den siste tiden vært spekulert i om mediemagnat og tidligere New York-borgermester, Michael Bloomberg (I), kommer til å kaste seg inn i presidentvalgkampen som et uavhengig alternativ. Mandag bekreftet Bloomberg at han flørter med ideen. Den styrtrike 73-åringen uttalte: «I find the level of discourse and discussion distressingly banal and an outrage and an insult to the voters». Med en personlig formue på om lag 37 milliarder dollar blir iallfall ikke penger et hinder for Bloomberg. Han forventer å komme med et endelig svar i løpet av mars. Les mer.

Trump og Bush til personangrep på hverandre. Det kan gå hardt for seg når en presidentkandidat skal nomineres. Donald Trump og Jeb Bush holdt iallfall ikke tilbake på hva de følte for hverandre under MSNBCs «Morning Joe» på mandag.

 

DAGENS ARTIKLER

«Why Marco Rubio’s glitch was the rare gaffe that will matter» av Ezra Klein (VOX): «Gaffes matter when they confirm underlying doubts about a candidate. That’s why Rick Perry’s «oops» moment echoed so far and wide — it validated suspicions that Perry wasn’t quite up to the rigors of the campaign … Rubio’s stumble on Saturday was an «oops» moment; it confirmed underlying doubts about his candidacy — doubts that the rival campaigns have been whispering in Republican ears for months now, with surprising success.»

«Resurrection: How New Hampshire Saved The 1992 Clinton Campaign» av Patrick Healy (NYTimes): «If Hillary Clinton loses the New Hampshire primary on Tuesday, it will hurt far more than the usual political setback. The state has been hallowed ground for the Clintons since February 1992, when Bill Clinton, then governor of Arkansas, was at the lowest point of his presidential campaign.»

«Bush aims to just survive New Hampshire» av Eli Stokols (Politico): «The pundits think he’s nearing the end. His donors are itching to jump ship. But Jeb Bush thinks he’s about to take the first step toward an unlikely comeback.»