MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE: Den selverklærte «demokratiske sosialisten» Bernie Sanders vant med klar margin mot Hillary Clinton, partielitens foretrukne kandidat.

Det var aldri noen tvil om at Sanders (74) kom til å vinne her, men det ble spekulert i om Clinton (68) kunne klare å spise litt innpå det store forspranget i innspurten.

Det klarte hun ikke.

Sanders vant med 60,4 % mot Clintons 38 % (med 100 % av stemmene).

Det er den nest største seiersmarginen i et demokratisk primærvalg i New Hampshire gjennom tidene. Det er kun John F. Kennedy som vant med større margin her i 1960.

TV-nettverkene kåret Sanders som vinner i det de siste stemmelokalene stengte klokken 20.00 lokal tid.

Hillary Clinton ringte og gratulerte den uavhengige Vermont-senatoren med seieren kort tid etter. Da hun omsider talte på valgvaken sin sa hun blant annet følgende: «Velgerne har all rett til å være sint. Men de er også sultne, sultne på løsninger.»

Deretter var det Sanders sin tur på valgvaken i Concord. «Vi trenger ekte forandring,» sa han.

Ifølge valgdagsmålinger vil 64 % av demokratene i New Hampshire si seg fornøyd med Hillary Clinton som partiets presidentkandidat. 78 % sier det samme om Sanders. Han slo Clinton 72-27 blant såkalte «undeclared» velgere, mens de tok 49 % hver av registrerte demokrater.

De samme målingene viser at Sanders gjorde det bedre enn Clinton blant kvinner i alle aldersgrupper: Han vant de med 55-44.

Veien videre er imidlertid vanskelig for Sanders. Han må nå vise at han kan bygge videre på suksessen i New Hampshire.

Hvorfor vant Bernie? Du finner noen av svarene i denne reportasjen hos Agenda Magasin.

Henrik Heldahl har bidratt til denne artikkelen.

Coverfoto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.