God morgen! Det er mandag 8. februar, etterspillet etter lørdagens republikanske debatt dominerte søndagen, og Mor­gen­kaffen er servert.

«The simple fact is: I’m a leader. Marco is a gifted, young man. And there’s a big difference. We’re running for the presidency of the United States here. We’re not running for the back bench in the United States Senate.»

Presidentkandidat Jeb Bush til ABC This Week om sin konkurrent Marco Rubio.

#ampolcast Hva nå, New Hampshire?

Det er dagen før dagen i New Hampshire og vi tar turen til The Live Free or Die State…

Kommentator Helene Megaard (@HeleneMegaard) leder sendingen fra Oslo. Redaktør og USA-korrespondent Are Tågvold Flaten (@AreFlaten) er med på tråden fra leiebilen i Bedford, New Hampshire.

Vi setter stor pris på tips og tilbakemeldinger, og ikke minst bidrag til årets valgkampdekning i USA.

Abonner via iTunes, Stitcher, RSS eller Soundcloud. Savner du oss i podkastcatcheren din? Si ifra!

Coverfoto: Marco Rubio tar bilder med tilhengere etter en town hall i Bedford, New Hampshire, søndag 7. februar. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

NYHETER

Budsjettskvis for Ryan. Imens de fleste øyne er rettet mot New Hampshire prøver Paul Ryan (R-Wisconsin, 1.distrikt) å få forhandlet fram et budsjett, som skal være klart i mars. The Hill skriver at Ryan møter motstand mot økt pengebruk, noe som tidligere speaker John Boehner og president Barack Obama forhandlet fram i høst. Med demokratene som motstandere har Ryan bare råd til å miste 28 republikanere i Huset før budsjettet mister støtte, og han muligens må forhandle på nytt med demokratene.

#2016SIRKUSET

Ny meningsmåling. Søndagens meningsmåling av CNN viser at Donald Trump holder ledelsen i New Hampshire, med 33 prosent, opp fire prosent siden Iowa resultatet ble kjent. Marco Rubio holder andreplassen – opp fem prosent, men blir pustet i nakken av Ted Cruz med 14 prosent. På plassene bak finner vi John Kasich og Jeb Bush, med henholdsvis 11 og 7 prosent.

På demokratisk side leder Bernie Sanders med 58 prosent over Hillary Clintons 35 prosent. Det er en ørliten framgang på to prosent for Hillary siden Iowa.

Ted Cruz frir til libertarianere. Etter at senator Rand Paul (R-Kentucky) trakk seg ut av presidentracet forsøker Ted Cruz (R-Texas) å fri til dette segmentet, skriver Washington Examiner. I Iowa stemte 44 prosent av velgerne som definerer seg som ”veldig konservative” på Cruz, men han tapte alle andre kategorier av velgere, ifølge New York Times. Forsøket på å fri til velgerne er en del av team-Cruz sin strategi for å gradvis utvide velgerappellen til Cruz til kristne velgere og libertarianere.

Fox News Sunday møtte vinnerne i den republikanske debatten, de tre ”establishment” utfordrerne Chris Christe, John Kasich og Jeb Bush opp. Christie startet med å følge opp kritikken mot Marco Rubio (R-Florida), at han ikke er rede til å bli president. På spørsmål om hva han følte om hardkjøret mot Rubio i lørdagens debatt, svarte Christie at han følte seg rettferdiggjort, at kritikken han har kommet med, ofte til døve ører, viste seg i praksis. Ifølge Christie trenger ikke USA nok en president som ikke må trenes opp i lederskap.

Ohios guvernør John Kasich ble spurt om sin plan for immigrasjonsreform. Kasich ønsker å få opp en mur ved grensen til Mexico, men også gi de 11 millioner ulovlige innvandrere allerede i USA en mulighet til å bli lovlige. På spørsmål om reklamen som går i New Hampshire der Kasich blir kalt en republikansk Obama (under), svarte Kasich at han har gitt Ohio mer skattelette en noen annen guvernør, og balansert budsjettet. På spørsmål om Common Core – føderalt bestemte kriterier for bedømming av studieprogresjon – sa Kasich at han var for at stater skulle avgjøre selv hvordan de legger det opp, men at Ohio har valgt å følge Common Core. Han presiserte også at han er imot Obamacare, selv om han har dratt nytte av finansieringen i Ohio.

Til slutt kom Jeb Bush innom. Han beskrev Marco Rubio som robot-aktig, og at han aldri har trengt å ta en tung avgjørelse, slik guvernører er tvunget til. Han slo også fast at han ikke kommer til å gi opp med et svakt resultat i New Hampshire. Bush har i etter lang tids nøling begynt å bruke familien aktivt, inkludert sin bror eks-president George W. Bush.

Rubio angrer ingenting.ABC This Week deltok den mye omtalte Marco Rubio. Han angrer ikke på sin gjentakelse av poenget om at Obama vet hva han gjør, han dro likesågodt en gjentakelse av sine hovedpoeng. Rubio trakk også fram sin forståelse av sikkerhetspolitikk og sin erfaring med emnet, noe han mener guvernører slett ikke har. Senatoren ble også konfrontert med at han er helt imot abort, også etter voldtekt og incest. Han argumenterte for at det for ham ikke var noe politisk spørsmål, men et menneskerettighetsspørsmål, men at han også i praksis har støttet unntak, og vil fortsette å gjøre det.

Clinton: Jeg vil ikke sitte og ta imot lenger. Hillary Clinton ble på samme program også konfrontert med abortspørsmål. På spørsmål om hvorfor hun støtter abort etter 20.uke. Clinton svarte at hun har erfart at dette ikke er noe kvinner tar lett på, men at det er en tung avgjørelse de tar. Hun fikk også spurt om Elizabeth Warren (D-Massacusetts) sin kritikk av Hillary om at hun endret sitt syn på en konkurslov på grunn av press fra bidragsytere. Clinton svarte at det som fikk henne til å gå imot loven var at den tok svært lite hensyn til kvinners krav på barnebidrag o.l. i tilfelle eks-mannen gikk konkurs. Hun mente også at Sanders-kampanjen har fremstilt saken på en bevisst misvisende måte, og at hun har fått nok av å sitte og ta imot.

Trump: for ISIL er ikke waterboarding regnet som tortur. Den republikanske favoritten i New Hampshire ble intervjuet på CNN State of the Union og ABC This Week. Donald Trump mente der at USAs fiender ler av landet når de forbyr metoder som waterboarding. Han mente at når ISIL kutter av hodene til folk, bør USA kunne bruke metoder som også går utover waterboarding. Trump framsto avslappet til å vinne i New Hampshire, og sa at det viktigste for ham var å plukkke opp mange delegater. Han slo også fast at han faktisk er ganske enig med Bernie Sanders når det kommer til handelsspørsmål.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus

Påmeldingsfristen gikk ut i Maryland onsdag og Indiana fredag. Sjekk delstatssidene for full oversikt!

Kentucky senator: Senator Rand Paul (R) innstilte onsdag sin presidentkampanje og konsentrerer seg nå om gjenvalget i Kentucky.

Louisiana senator: Advokat Caroline Fayard blir den første demokraten til å melde seg på i kampen om dette åpne setet. Hun kommer fra en betydningsfull politisk familie og var partiets kandidat til viseguvernør ved suppleringsvalget i 2010. Hun skapte bølger i 2011 da hun uttalte at hun ‘hatet republikanere’. Det gjorde ikke saken så mye bedre at hun litt senere irriterte demokrater ved å ta avstand fra Obama.

Ohio senator: En uavhengig gruppe som støtter kandidaturet til bystyremedlem P. G. Sittenfeld har brukt 700.000 dollar på en reklame som angriper Sittenfelds konkurrent, tidligere guvernør Ted Strickland for å være for vennlig innstilt til våpenlobbyen. Spesifikt bruker de radioklipp der Strickland skryter av sin A+ rating fra NRA. Reklamen kan være virkningsfull i primærvalget, men det er tvilsomt om den vil være til noe hjelp i november.

Florida distrikt 10: En intern måling av det demokratiske primærvalget for tidligere politisjef Val Deming finner henne i tet med 44%, mot 24% for delstatssenator Geraldine Thompson og 7% for forretningsmann Bob Poe.

Florida distrikt 26: Tidligere kongressmann Joe Garcia (D) vil stille i det demokratiske primærvalget. Før han evt. kan få omkamp mot nåværende kongressmann Carlos Curbelo (R), må han bekjempe tidligere viseguvernørkandidat Annette Taddeo (D).

Louisiana distrikt 4: Lege Trey Baucum (R) melder seg på i dette åpne, trygt republikanske setet. Han blir neppe den siste.

Pennsylvania distrikt 2: Philadelphias borgermester Jim Kenney (D) har gitt sin støtte til delstatsrepresentant Dwight Evans, som prøver å slå ut den skandalerammede kongressmannen Chaka Fattah i det demokratiske primærvalget i april. Evans, som er svart, støttet den hvite Kenney ved fjorårets borgermestervalg.

Virginia distrikt 5: Republikanerne i dette distriktet har vedtatt at nominasjonen for 2016 skal foretas på et distriktskonvent 14. mai i stedet for ved primærvalget 14. juni. Kongressmann Robert Hurt tar ikke gjenvalg og fem republikanere kjemper så langt om nominasjonen.

North Carolina lokal: En føderal domstol har erklært North Carolinas kongressdistrikt for grunnlovsstridige og gitt delstatsforsamlingen frist til 19. februar med å tegne nye. Påmeldingsfristen er for lengst ute, forhåndsstemmingen i gang og primærvalgene avholdes 15. mars, så det er mulig at en ventet anke til Høyesterett vil lykkes.

Virginia justis: Advokat John Adams, som jeg nevnte som republikansk guvernørkandidat i onsdagens valgsnacks er kandidat til justisminister, ikke guvernør. Han møter delstatsrepresentant Robert Bell i nominasjonsstriden.

DAGENS ARTIKLER

«Sterk kveld av guvernørene, hakk i plata fra Rubio.» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Marco Rubio burde vært forberedt på angrepene som ventet på debattscenen i New Hampshire, men snublet.»

«The Way Ted Cruz Won in Iowa Suggests Trouble Ahead» av Nate Cohn (New York Times): «He won Iowa for one reason: He excelled among people who described themselves as “very conservative.” They voted for him by a big margin; he won 44 percent of them to Donald Trump’s 21 percent, according to exit polls. He lost every other ideological category, and often by a lot.»

DAGENS PROGRAM

Are Tågvold Flaten følger i Hillary Clinton og Jeb Bush i New Hampshire.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.