Marco Rubio burde vært forberedt på angrepene som ventet på debattscenen i New Hampshire, men snublet.

PORTSMOUTH, NEW HAMPSHIRE: Republikanernes sjuende tv-debatt gikk av stabelen fra St. Anselm College utenfor Manchester, New Hampshire lørdag kveld. Det var kandidatenes siste store mulighet til å endre dynamikken i valgkampen foran tirsdagens primærvalg.

De tre som har satset mest i New Hampshire – Ohio-guvernør John Kasich, tidligere Florida-guvernør Jeb Bush og New Jersey-guvernør Chris Christie – gjorde det alle bra i lørdagens debatt.

De hadde alle sine beste debattopptredener så langt i 2016-sirkuset. Christie vil huskes best for det han fremprovoserte fra mannen som hadde med seg størst medvind fra Iowa.

Marco Rubio fikk seg nemlig til å gjenta sitt eget talepunkt nærmest ordrett hele tre ganger, og det mens Christie gjorde et poeng av at nettopp dette er ett av problemene med Rubios kandidatur: Han er, som Christie sier det, en begavet men forutsigbar og uerfaren pratmaker som ikke har det som skal til for å lede landet.

Christie har hamret løs på Rubio i det siste, og han kom forberedt. Det er derfor merkelig at en såpass begavet politiker som Rubio ikke taklet Christies forutsigbare bredside på en bedre måte.

Rubio svarte med et argument jeg har hørt fra ham flere ganger de siste ukene – både i Iowa og her i New Hampshire.

Det går ut på at Obama ikke er en dårlig president fordi han mangler erfaringen som skal til for å takle jobben, men fordi «ideene og politikken hans er feil og skadelig» for Amerika.

«Let’s dispel once and for all with this fiction that Barack Obama doesn’t know what he’s doing. He knows exactly what he’s doing,» sa Rubio.

Igjen, igjen og igjen.

@RubioGlitch – et brukernavn som hinter om at Rubio er en forhåndsprogrammert kandidat som ikke klarer å levere annet talepunkt – dukket raskt opp på Twitter, sammen med denne videoen:

Med det sagt, hva får egentlig debatten å si i innspurten?

Her er noen raske tanker tidlig søndag morgen lokal tid:

  • Søndag morgen er det to dager igjen til valgdagen, men det er også Super Bowl her i USA. Det kommer til å ta mye fokus, også her i New Hampshire (Jeg tar selv turen til Rubios eget «Super Bowl Watch Party» søndag ettermiddag). Hvor mye New Hampshire-dekning får de mindre heldige delene av Rubios debattopptreden? Hva tenker de som allerede hadde bestemt seg for å stemme Rubio? Svaret får vi de neste dagene.
  • John Kasich, Jeb Bush og Chris Christie leverte sterke debattopptredener. De kjemper imidlertid om mange av de samme New Hampshire-velgerne som Rubio. Hvem sanker flest stemmer i innspurten? Splitter de stemmene? Kan Bush omsider reise seg?
  • Donald Trump hadde flere svake øyeblikk i denne debatten, men i det store og hele kom han greit fra det. Han er fortsatt favoritt til å vinne New Hampshire på tirsdag.
  • Ted Cruz var ujevn, men hadde også et av sine beste debattøyeblikk i gjenfortellingen av historien om stesøsteren Miriam som døde av en overdose i 2011. Avhengighet er et tema kandidatene får spørsmål om på hvert eneste valgkampstopp i New Hampshire, og Cruz viste en mer menneskelig side av seg selv. (Saturday Night Live-karikaturen er derimot ikke like flatterende.)

#Marcomentum var det store samtaleemnet etter Iowa.

Etter nattens republikanske tv-debatt fornyes snakket om at Rubio kanskje ikke har det som skal til for å dra dette i land likevel.

Mediene har hauset opp Rubio den siste uken, men det snur fort. Det åpner opp for guvernørene, men spørsmålet er om det er for lite og for sent.

Det passer Donald Trump helt ypperlig.