Morgenkaffen fredag 5. februar: Demokratisk debatt og 13 millioner har Obamacare

God morgen! Det er fredag 5. januar, tidligere president Jimmy Carter (D) foretrekker Trump, og Mor­gen­kaffen er servert.

«This announcement, the latest in a series of regulatory attacks on the energy sector, proves President Obama is still on a mission to destroy a major backbone of the U.S. economy. The president should be proposing policies to grow our economy instead of sacrificing it to appease progressive climate activists.The good news is this plan is little more than an election-year distraction. As this lame-duck president knows, it’s dead on arrival in Congress, because House Republicans are committed to affordable American energy and a strong U.S. economy.»

Speaker i Representantenes hus Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) sin pressemelding om Obamas foreslåtte oljeskatt.

NYHETER

Michigan-guvernørens administrasjon har vært klar over forurensningen av vannet i Flint siden mars ifjor. Sammenhengen mellom stigningen i folk som er rammet av legionærsyken og vannforurensningen i Flint, Michigan ble offentliggjort 13. Januar 2016, og guvernør Rick Snyder (R) uttalte at han bare hadde funnet ut om dette noen dager tidligere. E-poster som har blitt innhentet av gruppen Progress Michigan beviser imidlertid at medarbeiderne til guvernøren har visst om dette siden mars 2015. Problemene begynte da de byttet vannforsyningen til Flint-elva. Les mer.

Obama skal foreslå USD 10 skatt per oljefat. Neste uke skal Obama legge fram sitt siste budsjettforslag, hvor han skal foreslå USD 10 skatt per oljefat for å finansiere USD 300 milliarder i klimavennlige transportinvesteringer. Det er ingen reell sjanse for at dette går gjennom Kongressen, hvor republikanerne har flertall, men det skal være et forslag som forhåpentligvis vil lede til debatt. Obama satser sterkere på hjertesakene sine ettersom han ikke må bekymre seg om å bli gjenvalgt – og fordi tiden begynner å løpe ut. Les mer.

Nesten 13 millioner mennesker har nå Obamacare. De siste resultatene viser at 12.7 millioner amerikanere nå har helseforsikring, høyere enn den laveste spådommen på 11 millioner. Det høyeste forventede tallet er 14 millioner, så the Affordable Health Act viser seg å ligge akkurat etter timeplanen. Dette gjør det vanskeligere for de republikanske presidentkandidatene som vil fjerne Obamacare og kritisere dette i løpet av valgkampen. Les mer.

#2016SIRKUSET

Bernie leder 20 med prosentpoeng foran Hillary i ny meningsmåling. Det er fem dager til New Hampshire-valget, og den nyeste målingen fra NBC News og the Wall Street Journal viser at Bernie Sanders (I-Vermont) ligger på 58 prosent og Hillary Clinton ligger på 38%. New Hampshire har lenge hatt Bernie Sanders som favoritt, og Pollster viser at gjennomsnittsmålingene for New Hampshire-valget ligger på 56,4 prosent til Sanders, og 36,9 prosent til Clinton. Les mer.

Trump tar førsteplass i New Hampshire med ny måling. I følge en ny meningsmåling fra CNN ligger Donald Trump på førsteplass i New Hampshire med 29 prosent, og Marco Rubio (R-Florida) følger etter på andre plass med 18 prosent. Ifølge gjennomsnittsmålingene for republikanerne ligger Donald Trump med 33,3 prosent på førsteplass, Ted Cruz (R-Texas) på andreplass med 12,5 prosent mens Marco Rubio ligger på fjerdeplass med 10,5 prosent. Hvem som vinner gjenstår å se. Les mer.

Jimmy Carter velger Trump og Cruz har laget ny reklame om det. På onsdag holdt Jimmy Carter en tale til det britiske parlamentet, hvor han blant annet sa at han ville valgt Donald Trump framfor Ted Cruz blant de største republikanske kandidatene, fordi «the reason is that Trump has proven already that he’s completely malleable. I don’t think he has any fixed opinions that he would really go to the White House and fight for.» Cruz bruker det for alt det er verdt i den vedvarende kampen mot Trump, og har nå en «liberal boogeyman» på sin side. Les mer.

Ben Jealous, tidligere leder av NAACP, støtter Bernie Sanders. Den tidligere lederen av NAACP (National Asssociation for the Advancement of Colored People), Ben Jealous, annonserte torsdag at han støtter Bernie Sanders (I-Vermont). Dette er en etterlengtet støtte fra den afroamerikanske siden, som Sanders har slitt med å få støtte fra. Hillary er mer populær, og i meningsmålingen fra NBC og the Wall Street Journal har hun 74 prosent av støtten, mens Sanders bare har 17 prosent. Les mer.

Bernie versus Hillary i debatt – hvem vant? I går kveld møttes Bernie Sanders (I-Vermont) og Hillary Clinton ansikt til ansikt i en ordentlig debatt for første gang siden Iowa. Begge var med på et «Town Hall meeting» på onsdag, hvor krangelen for det meste gikk på hvem som var mest progressiv. Debatten i går kveld ga Hillary og Bernie enda en mulighet til å overbevise velgere om å velge en kandidat slik at løpet ikke forblir så nærme. Debatten var opphetet i starten, men endte med et smil og et håndtrykk. Ifølge Vox fikk begge kandidatene vist fram sine sterke sider. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Pharma Bro Goes to Washington» av Olga Khazan (The Atlantic): «It’s been nearly six months since Shkreli’s former company, Turing Pharmaceuticals, bought a 62-year-old drug called Daraprim. The medication is used to treat toxoplasmosis, a parasitic infection that can be life-threatening for people with compromised immune systems, such as those with HIV/AIDS. Turing immediately raised the price from $13.50 a tablet to $750. Almost as quickly, the 32-year-old Shkreli became the face of everything that’s wrong with drug pricing in America.»

«Bernie Bros, Explained» av Dara Lind (Vox): «Journalists and pundits who write about Bernie Sanders or his policies have learned to be very careful. At this point, it’s pretty much a given that almost anything critical of Bernie Sanders or his supporters will lead to backlash, and perhaps even personal attacks. It is definitely a real thing that happens. But how common it is, how unique it is to Sanders supporters, and how much of a problem it is for Sanders’s campaign, his supporters, or American democracy — these are all open questions.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.