God morgen! Det er torsdag 4. februar, Rand Paul (R-Kentucky) og tidligere Iowa-vinner i 2012, Rick Santorum, har avsluttet sine presidentkampanjer, og Mor­gen­kaffen er servert.

«It’s been an incredible honor to run a principled campaign for the White House. Today, I will end where I began, ready and willing to fight for the cause of Liberty. Across the country thousands upon thousands of young people flocked to our message of limited government, privacy, criminal justice reform and a reasonable foreign policy. Brushfires of Liberty were ignited, and those will carry on, as will I. Although, today I will suspend my campaign for President, the fight is far from over. I will continue to carry the torch for Liberty in the United States Senate and I look forward to earning the privilege to represent the people of Kentucky for another term.»

Senator Rand Paul (R-Kentucky) i en pressemelding etter at det ble klart at han gir opp kampen om Det hvite hus.

NYHETER

Obama besøkte for første gang en moske i USA. President Barack Obama besøkte i går en moske i en forstad til Baltimore, for å møte med muslimske ledere og for å snakke ut mot fiendtligheten og diskrimineringen mot islam. Dette er første gang Obama besøker en moske i USA. Presidenten var svært opptatt av den økende fiendtligheten mot islam i sin State of the Union tale. “When politicians insult Muslims, whether abroad or our fellow citizens, when a mosque is vandalized, or a kid called names, that doesn’t make us safer. That’s not telling it like it is. It’s just wrong. It diminishes us in the eyes of the world.” Les mer.

Paul Ryan inviterte Freedom Caucaus til møte om budsjettet i 2017. Speaker i Representantens hus, Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt) holdt tirsdag kveld et møte med mer enn 25 medlemmer av Freedom Caucus for å overtale den konservative gruppen om å støtte de budsjetterte utgiftene for 2017. Ifølge kilder gikk ikke møte særlig bra. Representant Mo Brooks (R-Alabama, 5. Distrikt) som er medlem av gruppen uttalte i etterkant av møtet: «There’s not a snowball’s chance in hell that I’ll vote for that,» Les mer.

#2016SIRKUSET

Rand Paul trekker seg fra presidentkampen. Senator Rand Paul (R-Kentucky) kunngjorde onsdag at han avslutter sin presidentkampanje. Paul har lenge slitt med å få oppmerksomhet rundt sitt kandidatur og har havnet i skyggen av senator Ted Cruz (R-Texas) og Donald Trump. Spesielt har hans ikke-intervensjonistiske syn på utenrikspolitikken slått dårlig an når mange republikanere er opptatt av terrorisme og uro i utlandet. Selv om kandidaturet mislyktes denne gang håper Paul at han tilbød mange republikanere et alternativ på saker han mener er avgjørende for å tiltrekke seg minoriteter og unge velgere. Les mer.

Clinton planlegger et comeback i New Hampshire. Etter en hårfin seier i Iowa er Hillary Clinton nå klar for New Hampshire hvor senator Bernie Sanders (I-Vermont) leder på gjennomsnittsmålingene fra RealClearPolitics med over 16 prosentpoeng. Taktikken til Clinton kampanjen syntes å være og prøve og snakke ned hva en eventuell seier her vil bety, for så å overraske positivt og potensielt gjøre et lite valgskred som hun gjorde mot president Barack Obama da hun først kom på tredje i Iowa og så vant New Hampshire i 2008. Les mer.

New Hampshire blir vanskeligere for Ted Cruz. Om ikke senator Ted Cruz’ seier i Iowa var en seier for den etablerte delen av det republikanske partiet så var det en seier for basen i partiet, men New Hampshire er noe ganske annet enn Iowa. I gjennomsnittsmålingene fra RealClearPolitics ligger riktignok Cruz på andre plass, men han er over 20 prosentpoeng bak Donald Trump. De siste meningsmålingene fra Iowa viste også Trump seier over Cruz, men ikke med så stor margin som målingene nå viser. Les mer.

Marco Rubio under angrep fra de andre etablerte kandidatene. Etter senator Marco Rubios (R-Florida) overraskende sterke tredjeplass i Iowa blir den unge senatoren nå angrepet av de andre såkalt etablerte kandidatene før nominasjonsvalget i New Hampshire neste uke. For både Bush, Kasich og Christie er New Hampshire et ”break it or make it” øyeblikk og aller helst burde de slå Rubio før vi beveger oss til South Carolina. Les mer

Rubio overtar ledelsen i «the Endorsement Primary». Natt til torsdag ble det klart at Pennsylvania-senator Pat Toomey gir sin støtte til Marco Rubio som dermed overtar ledelsen i «the Endorsement Primary». Også Iowa-vinner fra 2012, Rick Santorum (Pennsylvania) som avsluttet sin presidentkampanje i går gjorde det klart at han støtter Rubio. Les mer.

Donald Trump anklager Cruz for skittent spill i Iowa. Trump, som kom på andreplass etter Cruz i Iowa, utløste i går en twitterstorm mot Cruz fordi en av senatorens medarbeidere feilaktig fortalte noen som stemte i valgmøtene i Iowa at Ben Carson planla å avslutte sitt kandidatur. Cruz ba senere om unnskylding på vegne av medarbeideren, men Trump krever enten nyvalg eller at Cruz sine stemmer blir nullstilt. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

Which states Cruz, Trump and Rubio Need to Win av Nate Cohn og Josh Keller (New York Times) ”The Iowa caucuses are only the beginning of a long national race for the Republican nomination. To win, the three leading candidates must build diverse coalitions of voters and capitalize on states where they have natural strengths.”

After being tested by Ted Cruz in Iowa, Donald Tumps front-runner status comes into question av Allie Morries (Political Monitor) «If the Iowa entrance surveys are any indication, Trump could face trouble in the Granite State. While the Republican businessman cleaned up with Iowa voters who made up their minds more than a month ago, … Cruz and … Rubio beat him among caucus-goers who made up their mind within a week of the election.»

The progressive Roots of the Pro-life Movement av Emma Green (The Atlantic) «Ronald Reagan. Barry Goldwater. George Wallace. These men probably won’t be featured on pro-choice pamphlets any time soon, but during at least some point in their political careers, the Moral Majority-era president, conservative stalwart, and infamous segregationist all favored the legalization of abortion.»

DAGENS PROGRAM

Are Flaten er på plass i New Hampshire. Følg @areflaten på Twitter og Snapchat for løpende oppdateringer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Bachelorstudent i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.