God morgen! Det er tirsdag 2. februar, i natt var det caucusvalg i Iowa, og Mor­gen­kaffen er servert.

«God bless the great state of Iowa … Tonight is a victory for the grass roots. Tonight is a victory for courageous conservatives across Iowa and all across this great nation. Iowa has sent notice that the Republican nominee and the next president of the United States will not be chosen by the media; will not be chosen by the Washington establishment; will not be chosen by the lobbyists.»

Texas-senator Ted Cruz talte til et svært ivrig publikum da det ble klart at han gikk seirende ut av Iowa.

NYHETER

Clinton-høring berammet til valgdagen i New Hampshire. En føderal domstol besluttet mandag å beramme høring vedrørende Clinton-epostene til valgdagen i New Hampshire-primærvalget. Høringen tar sikte på å forhøre seg med det amerikanske utenriksdepartementet om hvorvidt de har anskaffet de fremleggelsespliktige e-postene som retten har begjært innsyn i. Les mer.

Okkupasjonen av Malheur National Wildlife Refuge vedvarer. I Morgenkaffen torsdag 28. januar kunne man lese at lederen av den månedslange militære okkupasjonen av Malheur National Wildlife Refuge, Ammon Bundy, ble arrestert. Dette ser imidlertid ikke ut til å få en hurtig avslutning på okkupasjonen. Militsen gav nemlig klar beskjed om at de fortsatt kom til å okkupere verneområdet, med lokalsamfunnets støtte. Les mer.

#2016SIRKUSET

Ted Cruz gikk seirende ut i Iowa. Det var et rekord-fremmøte for republikanerne i Iowa, med omtrent 170.000 fremmøtte. Etter et svært jevnt løp var det til slutt Texas-senator Ted Cruz (R) som trakk det lengste strået. Tea Party-favoritten fikk 28 prosent av stemmene, og motbeviste med dette de fleste målingene som ble fremlagt i dagene før caucusvalget, som langt på veg tilskrev Donald Trump seier i Iowa. Trump havnet derimot på annenplass med 24 prosents oppslutning. En overraskelse kom i form av Florida-senator Marco Rubio, som klarte å holde seg i teten med Cruz og Trump. Rubio endte til slutt opp med 23 prosent av stemmene, rett under Donald Trump. Nedover på listen havnet den pensjonerte nevrokirurgen Ben Carson en skuffende fjerdeplass med 9 prosents oppslutning, Kentucky-senator Rand Paul på femteplass med 4 prosent og tidligere Florida-guvernør Jeb Bush med 3 prosent. Ingen av de andre kandidatene fikk over 2 prosent. Les mer.

Usikkert hvilken betydning Iowa-utfallet vil få for Trump. I dagene før caucusvalget i Iowa var det flere som spådde Trump-seier. Slik gikk det imidlertid ikke. Det var en ydmyk Donald Trump som møtte pressekorpset og tilhengere da nyhetene om Cruz-seier var et faktum. Trump erklærte blant annet at han elsket Iowa så høyt at han måtte vurdere å kjøpe en gård i delstaten, i tillegg til at han hyllet de andre presidentkandidatene. Trump avsluttet derimot med en motiverende spådom om seier i New Hampshire neste tirsdag. Et spørsmål som særlig reiser seg i denne forbindelse er hvor stor betydning det vil få for Trumps kampanje at Cruz gikk ut seirende. Les mer.

Viktig tredjeplass for Rubio. Florida-senator Marco Rubio endte til slutt på tredjeplass med 23 prosents oppslutning, noe som må betraktes som svært positivt for Rubio-kampanjen. Denne plassen sementerer Rubio som den sterkeste «establishment»-kandidaten, over Jeb Bush, New Jersey-guvernør Chris Christie og Ohio-guvernør John Kasich. Det var et svært engasjert publikum som møtte Rubio når Iowa-utfallet ble kjent. Den veltalende senatoren uttalte: «This is the moment they said would never happen. For months, they told us we had no chance. But tonight, here in Iowa the people of this great state have sent a very clear message after seven years of Barack Obama we are not waiting any longer.» Les mer.

Den republikanske nominasjonskampen fortsetter uten Huckabee. Etter et slående nederlag i Iowa, med en oppslutning på omtrent 2 prosent, erklærte tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee at han kom til å suspendere kampanjen. Veien videre inn mot primærvalget i New Hampshire vil således foregå uten den tidligere baptist-pastoren. Det er heller ikke overraskende om flere republikanske presidentkandidater erklærer å suspendere sin kampanje i dagene som kommer. Det vil blant annet bli interessant å se hvordan Carson-leiren reagerer på utfallet i Iowa. Les mer.

Dødt løp mellom Clinton og Sanders. Det er fortsatt ikke bekreftet hvem som har gått seirende ut av Iowa hos demokratene. Foreløpig skiller det bare 0,3 prosentpoeng mellom Clinton og Sanders i favør Clinton, men det kan fortsatt ta en stund før man får en endelig bekreftelse på hvem som blir vinneren. Vermont-senator Bernie Sanders kalte de foreliggende resultatene for et ”vitual tie”. Det er vanskelig å argumentere mot Sanders, nærmere uavgjort kommer man nesten ikke.

Hvor stor betydning vil Iowa-utfallet få i New Hampshire? Tidligere president Bill Clinton (D) gikk mandag ut og erklærte at Hillary Clinton klart kunne vinne primærvalget i New Hampshire, alt avhengig av hva som ble utfallet i Iowa. Noen storslått seier for Clinton-leiren ble det imidlertid ikke. Bernie Sanders (I-Vermont) gjorde det faktisk såpass bra at han på mange måter kan betraktes som den ”egentlige” vinneren. Med en solid ledelse på meningsmålingene i «The Granite State» for Sanders, må nok Clinton-kampanjen belage seg på mange arbeidstimer for å få overtaket, uansett hva utfallet i Iowa måtte bli.

Den demokratiske nominasjonskampen fortsetter uten O’Malley. Det var ikke uventet at tidligere Maryland-guvernør O’Malley kom til å beslutte å suspendere sin kampanje etter caucusvalget i Iowa. O’Malley endte på under 1 prosents oppslutning. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Why do the Iowa caucuses matter? Because everyone thinks they do.» av Andrew Prokop (VOX): «The state is small. Its population is overwhelmingly white. Turnout for the caucuses is absurdly low. Democrats don’t even get a secret ballot. And vanishingly few of the delegates who will actually determine each party’s nominee at the national conventions will be from Iowa. So why do we care so much about who wins?»

«The prestige of the Iowa caucuses can be traced to one president» av Peter Grier (BusinessInsider): «How did the Iowa caucuses become The Iowa Caucuses – the kickoff to the American presidential election cycle and a key influence on the political race to come?»

DAGENS PROGRAM

Følg med på AmerikanskPolitikk.no utover dagen for analyser av nattens hendelser. En podcast er også på trappene. Følg med!


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.