Mer

  Huckabee og Santorum sier farvel, Ted Cruzer videre

  Mike Huckabee kastet inn håndkleet etter en svak 9. plass med kun 1,8 prosent av stemmene i Iowa. Santorum gjorde det samme to dager senere. Ted Cruz seiret ved å bygge videre på formelen Huckabee vant med for åtte år siden.

  Den populære Arkansas-guvernøren (1996-2007) vant caucus-valget i Iowa i 2008 på Jimmy Carter-måten: Gjennom en grasrotkampanje med besøk på kryss og tvers i hele Iowa. Han fullførte «the full Grassley» – oppkalt etter senator Chuck Grassley (R-Iowa, 1981-d.d) – og besøkte samtlige av delstatens 99 counties, slik Grassley gjør hvert år.

  Den tidligere baptist-pastorens religiøse tone og bakgrunn traff akkurat de rette velgerne i 2008, og han slo til slutt Mitt Romney – som også satset hardt i staten – med ni prosentpoeng.

  I 2016 prøvde han å gjenskape suksessen, til ingen nytte.

  Etter å ha blitt de kristenkonservatives kandidat i 2008 (han vant til sammen åtte stater), tilbragte Huckabee over seks år som populær TV-vert på FOX News. Han sluttet i FOX for å utforske muligheten for å stille igjen.

  Det ble med forsøket for Huck, som gikk fra en posisjon nær midten av scenen i den første debatten, til å bli plassert i underdebatten ved de siste fire anledningene.

  Etter å ha kunngjort at han trekker seg ble Huckabee æret i nattens taler fra Marco Rubio (3. plass) og Donald Trump (2. plass). Han har enda ikke kommet med noen støtteerklæring, men det er ingen hemmelighet at han misliker Iowa-vinneren Ted Cruz.

  Også Rick Santorum, som vant caucusvalget i 2012, måtte se seg kraftig slått i natt. Han kastet inn håndkleet to dager etter valget.

  Santorum havnet på 11. plass med kun 1 prosent av stemmene, etter at han byttet ledelse med Mitt Romney gjennom hele valgnatten for fire år siden. Da stemmene var talt opp tapte Santorum med åtte stemmer. Først 17 dager senere kom de endelige resultatene som ga Santorum en overraskende seier, og det med 34 stemmers margin.

  Huckabee og Santorums imponerende grasrotseiere gjorde dem til de kristenkonservatives svar på partimaskineriets foretrukne kandidater; John McCain i 2008 og Mitt Romney i 2012.

  Gårdagens Ted Cruz-seier posisjonerer ham som de kristenkonservatives foretrukne kandidat i 2016, selv om det nå er mange fler som kjemper om det samme stempelet (Det er bare å se på Marco Rubios økte omtale av Gud og sin religiøse tro i innspurten i Iowa).

  Cruz har noe Huckabee og Santorum ikke hadde

  Ted Cruz bør imidlertid ikke avskrives som en ny Huckabee eller en ny Santorum.

  Cruz kombinerte det langvarige fokuset på Iowa, med besøk i hver eneste krik og krok, med Obamas sylskarpe 2008-modell, basert på omfattende analyser av velgerdata og tusenvis av frivillige.

  Han knyttet samtidig det kristenkonservative budskapet sammen med fokus på Grunnloven og motstand mot Washington, D.C. Det er en bredere koalisjon enn det Huckabee og Santorum stablet på beina.

  Førstegangssentoren fra Texas har bygd et valgkampmaskineri som setter Iowas to forrige vinnere i skyggen. Med sine 51,666 stemmer satte Cruz rekorden for flest antall stemmer i Iowa-caucusets historie.

  Han har i tillegg langt mer penger i ryggen enn det Huckabee og Santorum hadde i sin tid. Texas-senatoren hadde i de nylig offentliggjorte tallene fra 2015s fjerde kvartal $18,7 millioner i banken ved nyttår. Det er mest av alle på republikansk side ($8 millioner foran Marco Rubio og over $11 millioner foran Jeb Bush og Donald Trump), kun slått av Hillary Clinton ($38 mill.) og Bernie Sanders ($ 27,1 mill.).

  Cruz vil i tillegg få kjenne tilstrømningen av pengedonasjoner, små og store, som kommer av å vinne Iowa.

  For åtte år siden åpnet Mike Huckabee døra for kandidater som Santorum og Cruz.

  Huckabee hadde muligheten den gangen, men hadde ikke det som skulle til for å kjempe videre etter Iowa. 2008-seieren står igjen som et tidlig eksempel på en vinnende formel for håpefulle, kristenkonservative kandidater som vurderer et presidentkandidatur.

  Ted Cruz har oppdatert denne formelen.

  Henrik Heldahl
  Henrik Heldahl
  Politisk journalist i Nettavisen og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også