POLK CITY, IOWA: Det er valgdag, og fortsatt helt åpent her i Iowa. Hillary Clinton og Donald Trump har et lite overtak på konkurrentene ifølge meningsmålingene.

Kandidatene gjør i dag sitt siste forsøk på å overbevise potensielle velgere om å gi de et par timer av sin tid i nominasjonsmøtene som sparkes igang presis klokken 19.00 mandag kveld (02.00 natt til tirsdag norsk tid). De tar deretter turen til sine respektive valgvaker, som på forhånd er annonsert som «seiersfester», uavhengig av hvordan kandidatene ligger an på målingene.

Hvem ligger best an på demokratisk side?

I følge gjennomsnittet av Iowa-målingene (Real Clear Politics) leder Hillary Clinton med 47,3 % mot Bernie Sanders 44 %. Gjennomsnittet til Pollster gir Clinton 47,4 % mot Sanders 44,1 %

Det er med andre ord veldig jevnt.

FiveThirtyEight.com har utviklet en modell med et eget målingsgjennomsnitt. I følge denne ligger sannsynligheten for en Clinton-seier på 73 % (mot Sanders’ 27 %). Ved å ta høyde for faktorer utover meningsmålingene (slik som støtteerklæringer), stiger sannsynligheten for en Clinton-seier til 79 % mot Sanders’ 21 %.

Hvem ligger best an på republikansk side?

I følge gjennomsnittet av Iowa-målingene (Real Clear Politics) leder Donald Trump med 30,4 % mot Ted Cruz’ 24,2 %. Marco Rubio følger på 3. plass med 15,2 %. Gjennomsnittet til Pollster gir Trump 31,3 %, Cruz 23,4 %, og Rubio 14,5 %.

Det er med andre ord jevnt også på republikansk side.

I følge FiveThirtyEight-modellen ligger sannsynligheten for en Trump-seier på 56 % (mot Cruz’ 33 % og Rubios 9 %). Ved å ta høyde for faktorer utover meningsmålingene (slik som støtteerklæringer), synker sannsynligheten for en Trump-seier til 48 %, mens det ser noe lysere ut for Cruz med 39 %, og Rubio med 11 %.

Det kan tippe begge veier i begge partier, avhengig av hvor gode kandidatenes Iowa-organisasjoner faktisk er, og av oppmøtet i de ulike valglokalene mandag kveld. Det sier seg selv.

Jeg er mest spent på hvordan Ted Cruz sin mye omtalte organisasjon gjenspeiler seg i valgresultatene, og om Trump-velgerne dukker opp i like stor grad som den siste Des Moines Register-målingen tyder på.

Og sist, men ikke minst: Kan Bernie Sanders overraske nok en gang?

Hvordan har det gått med tidligere vinnere av Iowa?

Siden 1972 har 7 av 9 demokrater som har vunnet caucusvalget i Iowa, også vunnet presidentnominasjonen. Kun to av disse vant deretter valget: Jimmy Carter i 1972 (som riktignok kom på 2. plass bak «Uncomnited» i Iowa), og Barack Obama i 2008.

Iowa har ikke truffet like godt på republikansk side. Siden 1980 har kun 2 av 6 republikanere som har vunnet i Iowa også vunnet presidentnominasjonen. Kun én av disse vant selve presidentvalget: George W. Bush i 2000.

Coverfoto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.