Mer

  Morgenkaffen mandag 1. februar: Showdown i Iowa

  God morgen! Det er mandag 1. februar, #2016sirkuset er offisielt igang med årets første valgdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Look, Ted Cruz is a total liar. I am so against ObamaCare. […] I want people taken care of. I have a heart. I want people taken care of. If people have no money, we have to help people. But that doesn’t mean single payer. It means we have to help people. If somebody has no money and they’re lying in the middle of the street and they’re dying, I’m going to take care of that person.»

  Presidentkandidat Donald Trump om helsepolitikk på ABC This Week.

  NYHETER

  Iowa for alle penga. Etter måneder med posisjonering begynner primærvalgsesongen i dag. Som så ofte før er det Iowa som har æren av å starte sirkuset. Og sirkus har det vært. Ifølge New York Times har delstaten opplevd 1500 arrangementer med kandidater og 60,000 fjernsynsreklamer. ” I feel like I’m being courted by several boyfriends to date me. And they are all nice,” uttaler en litt frustrert republikansk velger til Washington Post. På tross av alt trøkket deltok allikevel kun 5.4 prosent av stemmeberettigete i det republikanske caucus i 2012, skrev Huffington Post da. I år blir det nok noe høyere med spennende valg hos begge partier, men dette er fortsatt for spesielt interesserte. De som liker det får nyte det imens de kan, for i hovedvalget er det ingen som interesserer seg hvem Iowa mener bør bli president.

  Se Iowa-resultatene fra hvert distrikt etterhvert som de kommer. Her får du det demokratiske valget og her det republikanske.

  #2016sirkuset

  Donald Trump leder nå i Iowa ifølge en meningsmåling av Des Moines Register. Han har en oppslutning på 28 prosent mot Ted Cruz sine 23 prosent. På tredje plass øker Marco Rubio litt og oppnår 15 prosent. Cruz har allikevel en grunn til å holde humøret oppe, han leder nemlig blant dem som tradisjonelt møter opp på valgmøtedagen.

  CNN har også en meningsmåling fra New Hampshire der Trump får 30 prosent. Bak ham er det fryktelig jevnt med Cruz på 12 prosent, Rubio på 11, Ohios guvernør John Kasich ligger på 9 prosent og New Jerseys guvernør Chris Christie på 8 prosent. På demokratisk side leder fortsatt Bernie Sanders stort i New Hampshire med 57 prosent mot Hillarys 34.

  Trump: Heller en dealmaker enn en som sloss med alle.ABC This Week deltok Donald Trump per telefon. Han trakk fram at Ted Cruz ikke har noen støtte blant dem som kjenner ham best: republikanske senatorer. Trump argumenterte også for at han vil kansellere Obamacare, men ønsker fortsatt helsedekning for landets fattigste, uten at han spesifiserte hvordan det skulle skje. Konfrontert med Cruz sin siste anti-Trump reklame der han blir fremstilt som en ”dealmaker” heller enn ”fighter,” og med nære bånd til Hillary Clinton, svarte Trump tilbake at landet kanskje heller trenger en som kan fungere med alle typer mennesker og ikke bare sine egen lille gruppe.

  Cruz mot Trump. Senator Ted Cruz (R-Texas) gjestet CNN State of the Union. Cruz snakket ned sine sjanser i Iowa og uttrykte at han har en grasrotkampanje i alle stater. Han komplimenterte også Trump sine fornærmelser av ham og mente de alltid var både fargerike og minneverdige, og fortsatte så med at han ikke vil gjengjelde tonen Trump har holdt i det siste. Allikevel mente Cruz det at Donald Trump ikke deltok i debatten var som å ikke møte opp til et jobbintervju – han fortalte velgerne i Iowa at han ikke ønsker å bli gått etter i sømmene. Også Marco Rubio (R-Florida) fikk sitt pass påskrevet av Cruz – at han alltid har støttet amnesti for ulovlige innvandrere.

  Bob Dole: Ted Cruz er en RINO. Bob Dole, tdligere republikansk presidentkandidat i 1996 og pensjonert senator fra Kansas, kom med krass kritikk mot Ted Cruz i et intervju på FOX News søndag. Han mente Cruz var en RINO (Republican In Name Only) som står for en ytre høyre konservatisme. Han mente at hvis han måtte velge mellom Trump og Cruz ville han gå for Trump som i det minste har evnen til å snakke med folk, i motsetning til Cruz som ifølge Dole står for en ”my way or the highway” politikk. Doles utspill er nok et tydelig tegn på at ‘the establishment’ virkelig ikke liker Cruz.

  Rubio: Trump is the greatest show on earth. På CNN State of the Union ble Marco Rubio intervuet. Han mente Cruz har fremstilt seg selv som vel høy og mørk i spørsmålet om amnesti, og at han ikke har vært så kompromissløs tidligere som han nå gir uttrykk for. Rubio forsikret også at det ikke blir noe generelt amnesti med han – at lovbrudd må få konsekvenser. I likhet med Cruz roste Rubio Donald Trump for sin underholdningsverdi – ”the greatest show on earth,” men at han selv driver en seriøs valgkamp.

  ABC This Week deltok Hillary Clinton, som ifølge Des Moines Register har en tynn ledelse i Iowa – 45 mot Sanders sine 42 prosent. Hun ble naturlig nok spurt om 22 eposter som utenriksdepartementet har bestemt seg for å holde tilbake, på tross av at Clinton selv ønsker dem offentliggjort. Uten å si det rett ut indikerte hun at hun trodde det kunne være politiske grunner til at noen ønsket å så tvil om innholdet i epostene. Clinton sier hun føler seg klar, at det som kan skade henne har kommet ut, og at hun både som senator og utenriksminister var ansett som dyktig og en som var godt likt både blant demokrater og republikanere. Hennes siste reklame bruker Bill Clinton for alt han er verdt, for å si at Hillary er kandidaten som kan gi ”change”.

  CNN State of the Union var konkurrenten Bernie Sanders (I-Vermont) den demokratiske hovedattraksjonen. Han har sett seg mektig lei på hva han føler er Clintonkampanjens angrep når det gjelder Planned Parenthood og våpenlovgivning. Han ble også konfrontert med Washington Post, som på lederplass mener Sanders bringer velgerne et helt urealistisk budskap. Ikke uventet tar Sanders kritikken fra eliten med knusende ro. Han kjører en kampanje for å endre tingens tilstand, argumenterer han, og får dermed kritikk fra ”the establishment,” Washington Post inkludert. Sanders ville heller ikke ”frikjenne” Clinton for epost-håndteringen, men mener saken må gå sin gang, men at det er en ’alvorlig ting’. På ABC This Week mente Sanders at Hillarys eposter ga republikanerne like mange åpninger som hans ”sosialisme”.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus

  Påmeldingsfristen gikk ut i Kentucky på tirsdag og i West Virginia på lørdag. Den går ut i New Mexico tirsdag, Maryland onsdag og Indiana fredag. Sjekk delstatssidene for full oversikt!

  Colorado senator: Forretningsmann Jack Graham blir republikaner nummer ørten til å prøve å vinne senatsnominasjonen i år. Graham har trolig penger nok til å ha en sjanse her; han startet ballet med å spytte inn en million dollar av egne midler.

  Louisiana senator: Tidligere delstatssenator Troy Hebert, som startet karrieren som demokrat før han ble uavhengig, vil stille til Senatet.

  Pennsylvania senator: Republikanske Harper har målt det demokratiske primærvalget til senator og finner tidligere admiral og kongressmann Joe Sestak i tet med 33%, tidligere guvernørstabssjef Katie McGinty med 28% og borgermester John Fetterman med 11%.

  Wisconsin senator: Tidligere senator Russ Feingold (D) har en 50-37 ledelse på senator Ron Johnson (R) ifølge en måling fra Marquette University. Målingen bekrefter at Johnson er republikanernes mest utsatte senator i år.

  Alabama distrikt 2: Kongresskvinne Martha Roby har offentliggjort en intern måling som gir henne en 72-16 ledelse på Tea Party-aktivist Becky Gerritson i det republikanske primærvalget.

  California distrikt 48: Tidligere delstatsrepresentant og fylkespartileder Scott Baugh stiller mot kongressmann Dana Rohrabacher. Begge er republikanere.

  Colorado distrikt 7: Bystyremedlem Bruce Baker (R) stiller mot kongressmann Ed Perlmutter (D).

  Connecticut distrikt 5: Borgermester Clay Cope stiller for republikanerne i dette setet, som er helt på kanten av hva partiet kan ha håp om å vinne i et presidentvalgår.

  Georgia distrikt 3: Både borgermester Drew Ferguson og forretningsmann Jim Pace stiller for republikanerne i dette åpne, tungt konservative setet.

  Maryland distrikt 1: Tidligere borgermester Jim Ireton (D) vil stille for demokratene i dette trygt republikanske setet.

  Maryland distrikt 2: Delstatsrepresentant Pat McDonough (R) vil stille i dette trygt demokratiske setet. Han er ikke på valg før i 2018, så han har ingenting å tape.

  Maryland distrikt 8: Som om ikke dette demokratiske primærvalget hadde nok deltagere, slenger nå den velstående vinselgeren David Trone seg på. Han blir kandidat nummer åtte i dette trygge setet.

  Minnesota distrikt 3: Lobbyist Jon Tollefson (D) vil stille mot kongressmann Erik Paulsen (R). Distriktet er politisk jevnt, men Paulsen har vært ganske trygg.

  Texas distrikt 1: Rancher Simon Winston har lånt sin egen kampanje over 300.000 dollar og har nå mer penger på bok enn kongressmann Louie Gohmert. Dermed kan dette republikanske nominasjonsvalget bli mer interessant enn noen hadde trodd på forhånd.

  Wisconsin distrikt 8: Kongressmann Reid Ribble (R) tar ikke gjenvalg. Han ble valgt inn i jubelåret 2010 og har vært trygg i de siste to valgene. Setet er imidlertid mer jevnt på papiret, så her kan det fort komme mange kandidater fra begge partier.

  Wyoming distrikt 1: Som ventet vil Liz Cheney, datter av tidligere visepresident Dick Cheney og feilslått kandidat til senatsnominasjonen i 2014, melde seg på til nominasjonen for dette åpne, trygt republikanske setet.

  Indiana skole: Skoleinspektør for Yorktown, Jennifer McCormick vil søke den republikanske nominasjonen mot delstaten skoleinspektør Glenda Ritz. Disse nominasjonene avgjøres på partienes delstatskonventer. Ritz er for øvrig den eneste demokrat som innehar et delstatsverv i Indiana.

  New Mexico admin: Delstatsrepresentant Nora Espinoza blir første republikaner til å stille til administrasjonsminister.

  Pennsylvania justis: Harper har også målt det demokratiske primærvalget til justisminister og finner sittende minister, den skandalerammede Kathleen Kane i tet, med 31%, distriktsadvokat Stephen Zappala 18%, fylkesråd Josh Shapiro 13% og distriktsadvokat John Morganelli 9%.

  DAGENS ARTIKLER

  «Valgdag i Iowa: Hvem ligger best an, og hvordan har det gått med tidligere vinnere?» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «… Kandidatene gjør i dag sitt siste forsøk på å overbevise potensielle velgere om å gi de et par timer av sin tid i nominasjonsmøtene som sparkes igang presis klokken 19.00 mandag kveld (02.00 natt til tirsdag norsk tid). De tar deretter turen til sine respektive valgvaker, som på forhånd er annonsert som «seiersfester», uavhengig av hvordan kandidatene ligger an på målingene.»

  «6 problems with the Iowa polls» av Steven Shepard (Politico): «Participating in a caucus is harder than voting in a primary election. Unlike primaries, caucus voters can only cast their ballots in the evening, at a designated time. And the process is far more time consuming than arriving at the local polling place and pulling the lever. That has implications for turnout.»

  «The U.S. Has No Global Strategy» intervju med Robert Gates (Wall Street Journal): «Donald Trump brings the same skill set to leadership in the public sector that I would bring to the New York real-estate market, … The skills don’t transfer. When he talks about making other countries do things, it’s just completely unrealistic.»

  DAGENS PROGRAM

  Det er endelig valgdag i Iowa og Are Tågvold Flaten tilbringer dagen i og rundt Des Moines. Han deltar på et nominasjonsmøte før han tilbringer kvelden på en valgvake. Følg @AmPolitikk på Twitter, samt @AreFlaten på Twitter, Instagram og Snapchat for oppdateringer utover dagen, kvelden og valgnatten…


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

  Coverfoto: Fra Iowa-hovedkontoret til Bernie Sanders, i West Des Moines, søndag 31. januar 2016. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.
  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også