I et siste forsøk på å overbevise velgere om at han er kandidaten med mest integritet går Bernie Sanders hardt ut mot Hillary Clinton i ny tv-reklame. Ted Cruz har på sin side skiftet angrepsfokuset fra Donald Trump til Marco Rubio, som har styrket sin oppslutning i Iowa.

Den siste meningsmålingen fra Des Moines Register og Bloomberg Politics viser at demokratenes caucusvalg fremdeles er helt åpent. Sanders får 42 prosent oppslutning blant sannsynlige caucusvelgere mot Clintons 45 prosent, noe som er innenfor feilmarginen på +/- 4 %.

Sanders-kampanjen jobber intenst med å repetere Obamas Iowa-triumf fra 2008, ved å mobilisere demokratiske og uavhengige velgere som vanligvis ikke stemmer i caucusvalget. Clinton krysser for sin del fingrene for at budskapet om at hun har størst mulighet til å vinne presidentvalget motiverer nok demokratiske kjernevelgere til å ta turen til stemmelokalet.

Sanders har gjennom hele valgkampen gjentatt budskapet om at ”jeg har aldri vist en negativ reklame i mitt liv.” Tonen mellom Clinton og Sanders har imidlertid gradvis blitt mer aggressiv, og torsdag lanserte Sanders-kampanjen en tv-reklame som kritiserer Clinton for å ha fått utbetalt millionhonorarer fra finanseliten for taler hun holdt etter at hun gikk av som utenriksminister i 2012.

På republikansk side har Cruz mistet ledelsen på tre prosentpoeng over Trump fra forrige Des Moines Register meningsmåling (foretatt 7-10 januar). Trump får 28 prosent mot Cruz sine 23 prosent, noe som er over 10 prosentpoeng lavere enn Cruz’ oppslutning fra hans toppnivå i desember. Marco Rubio haler innpå Cruz, og styrker sin tredjeplass med 15 prosent oppslutning.

Cruz har de siste ukene fokusert på budskapet om at han er det eneste reelle alternativet til Trump, blant annet med å lansere Trump-kritiske tv-reklamer i Iowa. En sterk tredjeplass til Rubio vil derfor kunne undergrave Cruz sin ønskede posisjonering videre i nominasjonsprosessen, ettersom Rubio vil fremstå som en troverdig Trump-utfordrer og dermed kunne øke støtten blant moderate republikanske velgere.

Det er således ikke overraskende at Cruz, for å unngå at Rubio blir ansett som det fremste alternativet til Trump, skiftet angrepsfokuset til Rubio rett før Iowas caucusvalg. I en ny tv-reklame omtaler han Rubio som ”republikanernes Obama” på grunn av hans tidligere arbeid med innvandringsreform og støtte til CO2-beskatning.

https://www.youtube.com/watch?v=9nILuA7iAV8&feature=youtu.be

Meningsmålingen fra Des Moines Register, Iowas største avis, omtales ikke uten grunn for gullstandarden for Iowas caucusvalg. Siden 1988 har meningsmålingen bestandig forutsagt riktig vinner med unntak av Rick Santorums overraskende seier i 2012. Men også den gangen viste meningsmålingen, helt presist, dødt løp mellom Santorum, Mitt Romney og Ron Paul.

Santorums seier, som kom som følge av en massiv mobilisering de siste timene før caucusvalget, er en god pekepinn på at kandidater kan stikke av med seieren i Iowa i siste øyeblikk.

Det knyttes stor spenning til valgdeltagelsen i demokratenes og republikanernes caucusvalg, ettersom det vil være en god indikasjon på Sanders og Cruz sine muligheter til å overprestere mot Clinton og Trump. For Sanders sin del vil det være en stor fordel med høy valgdeltagelse. Obama vant Iowa i 2008 etter rekordhøy valgdeltagelse, blant annet på grunn av støtte fra mange unge velgere. Cruz-kampanjen håper på en lavere valgdeltakelse, det vil si at mange Trump-sympatisører ikke tar turen til valgurnene.

45 % oppgir at de fremdeles kan endre mening eller ikke har bestemt seg, mens 55 % svarer at de med sikkerhet har bestemt seg for sin kandidat.

Amerikanskpolitikk.no dekker Iowas caucusvalg gjennom morgendagen.

Foto: Gage Skidmore