Det blir spennende helt til siste slutt her i Iowa. Des Moines Registers nye Iowa-måling har Hillary Clinton såvidt foran Bernie Sanders, mens Donald Trump har tatt et steg opp og vekk fra Ted Cruz.

DES MOINES, IOWA: Det har vært knyttet stor spenning til den siste Des Moines Register-målingen før mandagens caucusvalg her i Iowa. Den ble sluppet lørdag kveld lokal tid, og målingen anses som «gullstandarden» blant de mange meningsmålingene i Iowa (mer om hvorfor, og om damen bak målingen, her og her).

Republikanerne

  1. Donald Trump 28 % (+6 fra forrige måling)
  2. Ted Cruz 23 % (-2)
  3. Marco Rubio 15 % (+3)

Mye står på spill, spesielt for Ted Cruz (R-Texas). Mens en seier til Donald Trump bedrer hans sjanser til å vinne nominasjonen, vil en 2. plass for Cruz tilsi et stort nederlag fordi han har satset stort – og lenge ligget godt an – i Iowa.

Oppmøtet vil ha betydning. Dersom flere evangelisk kristne møter opp enn det Register-målingen tyder på, endres bildet til 26 prosent for Trump og 25 prosent til Cruz.

De mange kandidatene på republikansk side er dårlig nytt for Cruz, ifølge målingen. Hvis valgkampen var et tomannsløp mellom Cruz og Trump svarer 53 prosent at de ville valgt Cruz, mens 35 prosent svarer at de ville gått for Trump.

45 prosent av de spurte svarer imidlertid at de ikke har bestemt seg, noe som betyr at stillingen mellom kandidatene kan endre seg innen mandag.

Og hva med Marco Rubio (R-Florida)? Flere medier har skrevet om et begynnende #Marcomentum i Iowa denne uken, men denne målingen viser ikke tegn på det.

Demokratene

  1. Hillary Clinton 45 % (+3 fra forrige måling)
  2. Bernie Sanders 42 % (+2
  3. Martin O’Malley 3 % (-1)

Hillary Clinton leder med kun 3 prosentpoeng over Bernie Sanders (I-Vermont), noe som er innenfor feilmarginen på +/- 4 prosent.

I likhet med i 2008, da Clinton tapte for Obama (og John Edwards), er det særlig unge og førstegangsvelgere som gir sin støtte til Sanders. Også unge kvinner er skeptiske Clinton. Kvinner eldre enn 35 år svarer de vil stemme på Clinton, mens kvinner under 35 år anser Sanders for å være det beste valget.

53 prosent av de spurte svarer at de ville vært veldig entusiastiske dersom Clinton vinner nominiasjonen, og hele 83 prosent av dem som sier de vil stemme på Clinton oppgir at de har bestemt seg.

Sanders favner ikke like bredt som Obama gjorde i 2008, noe som peker i retning av Clinton, selv om det er nesten dødt løp mellom de to.

Målingen er gjennomført av Selzer & Company for Des Moines Register og Bloomberg i perioden 26. – 29. januar. Tallene er basert på telefonintervjuer med 602 registrerte republikanere og 602 registrerte demokrater. Feilmarginen er +/- 4 prosentpoeng i begge målingene.

Hvor nøyaktige har Selzers målinger vært i tidligere valg (via FiveThirtyEight.com)?

selzerfinalpoll

Helene Megaard bidro til denne saken.