God morgen! Det er fredag 29. januar, Ted Cruz (R-Texas) blir omtalt som den store taperen i nattens debatt, og Mor­gen­kaffen er servert.

«I was treated very unfairly by Fox. Since then they’ve been excellent, they’ve been very nice, but it’s too late…I wanted to fight for myself just like I’ll fight for the country…You have to stick up for yourself, you have to fight for yourself and you have to fight for your country.»

Donald Trump står på sitt i et ekslusivt intervju til Brianna Keilar på CNN rett før debatten.

NYHETER

Joe Biden er lederen av en ny føderal «task force» som vil utrydde kreft. President Obama har signert en «presidential memorandum» som etablerer «the Cancer Moonshot Task Force» og forener fjorten føderale byråer for å utrydde kreft. Samarbeidet er inspirert av den teknologiske fremgangen USA hadde i løpet av romkappløpet og målet er å klare ti års forskning på fem. Visepresident Joe Biden skriver: «We’re trying to get to a quantum leap on the path to a cure». Les mer.

Nancy Pelosi benekter at hun og Trump har et «bra forhold». Tidligere denne uken sa Donald Trump at han og Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt), minoritetsleder i Huset, har et «bra forhold». Pelosi er en av demokratenes toppolitikere og respektert i begge partier. Hun sa derimot «I don’t have much of a relationship», og meddelte at hun gjerne kunne jobbe med Trump i noe han var interessert i, «but I expect to be working with a Democrat as the President of the United States». Ouch. Les mer.

#2016SIRKUSET

Santorum og Huckabee klamrer seg til Trump for oppmerksomhet. Rick Santorum og Mike Huckabee ble med på Donald Trump sin alternative tv-sending, en fundraiser for veteraner for å få sårt tiltrengt oppmerksomhet, imens senatorer Marco Rubio (R-Florida) og Ted Cruz (R-Texas) og resten av kandidatene debatterer i den republikanske debatten. Cruz strevde til tider, men reddet seg med en vits: “If you guys ask one more mean question, I may have to leave the stage.”. Trump derimot, storkoste seg på tv-sendingen sin, og ga oss dette gullkornet når han tok imot pengegaver på vegne av veteranene: “I don’t feel good about turning down money because my whole life I’ve been greedy greedy greedy…but I’m gonna be greedy for the United States!”. Les mer.

Hvem kom best ut av debatten? Ifølge Washington Post hadde Rand Paul (R-Kentucky) en god kveld. Paul viste gamle takter og minnet seerne om hvorfor han for bare ett år siden ble regnet som en av Det republikanske partiets mest spennende kandidater. Likevel er det nok for sent for Paul å gjøre noe varig fremstøt i denne valgkampen. En annen som kom godt fra det var Jeb Bush, som syntes å være mer avslappet uten Donald Trump til stede. Den store taperen ble Ted Cruz (R-Texas) som ble angrepet fra alle kanter i Trumps fravær. Politico skriver at en del av taktikken til Trump var nettopp dette – at de andre kandidatene skulle fyre løs på Cruz.

Carly Fiorina hadde forlatt Bill og andre utsagn fra b-debatten. Den siste republikanske debatten før Iowa fant i går sted, og de mindre populære kandidatene fra det republikanske partiet hadde en siste sjanse til å få oppmerksomhet: Mike Huckabee uttalte «I honestly don’t understand how anybody with an IQ above plant life would think we’d be better off with [big government]…I’m not feelin’ the Bern, Bill». I tillegg til kommentaren om Bill Clinton, sa Carly Fiorina om Hillary: «She’s escaped prosecution more times than El Chapo… the woman should be prosecuted!». Det gjenstår å se om denne siste debatten har en innvirkning. Les mer.

#Marcomentum? Rubio setter seg opp mot Hillary i ny tv-reklame. Senator Marco Rubio (R-Florida) er på tredjeplass i meningsmålingene, bak senator Ted Cruz (R-Texas) og Donald Trump, men har sluppet en ny reklame der han kun fokuserer på Hillary og sier «This election is about defeating Hillary Clinton, and about saving what makes American unique». Rubio presenterer seg som det eneste alternativet som kan vinne over Hillary fra den republikanske siden… mon tro om det er riktig? Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Hillary Clinton and the Audacity of Political Realism» av Ezra Klein (Vox): «If Obama was surprised by his presidency’s failure to change the tenor of American politics, Clinton probably wasn’t. She had always been clear that Obamaism was, in her view, shot through with naiveté about the nature of both American politics and Republican opposition.»

«How Jimmy Carter Revolutionized the Iowa Caucuses» av Julian E. Zelizer (The Atlantic): «During one early morning interview on a local television station, Carter embraced the politics of personality when he dressed up in an apron and chef hat to show to audiences how he liked to cook fillets of fish. He talked about the way he would slice the fish and how he liked to marinate them overnight. The appearance was a smash hit.»

«Rush Limbaugh Doesn’t Know He’s Part of the Establishment» av Conor Friedesdorf (The Atlantic): «There is no one who rails against “the Republican establishment” more frequently than Rush Limbaugh. Every week he speaks about it on the radio with disdain. And he always does so while holding himself apart, as if he’s describing a rival tribe.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Bachelorstudent ved Sciences Po Paris på utveksling til King's College London. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2016.