God morgen! Det er torsdag 28. januar, Donald Trump står på sitt og nekter å delta i kveldens debatt på Fox News, og Mor­gen­kaffen er servert.

«And I think you should forgive not only journalists who come at you in ways you don’t like, but I think you should be the bigger man and say, ‘You know what? I didn’t like it. … But I’m not going to take any action against it.’ Don’t you think that’s the right thing to do?»

Fox-programleder Bill O’ Reilly til Donald Trump under The O’Reilly Factor i går kveld.

NYHETER

Ammon Bundy arrestert. Ammon Bundy, lederen for den månedslange militære okkupasjonen av Malheur National Wildlife Refuge i Burns, Oregon, ble natt til onsdag amerikansk tid, arrestert i en konfrontasjon med politiet på en motorvei. En av Bundys tilhengere ble drept, mens en annen ble såret. Den avdøde ble senere identifisert som Robert ”LaVoy” Finicum, han har fungert som talspersonen for gruppen. Les mer.

Høyesterett neste for Obama? I det president Barack Obama tar fatt på sitt siste år som president er det vanskelig å la være å tenke på hva han kommer til å gjøre etterpå. Kanskje skrive enda en bok? Under et arrangement for Hillary Clinton i Iowa ble presidentkandidaten spurt om hun ville vurdere å oppnevne Obama som høyesterettsdommer. Clinton var svært begeistret for ideen, men påpekte at ”He may have other things to do”. Obamas CV gjør han faktisk ganske kvalifisert til stillingen, med en grad fra Harvard Law School, advokat på en rekke høyprofilerte sivile rettighetssaker og som forleser i grunnlovsrett ved University of Chicago. Samtidig er det kanskje en og annen republikaner i Kongressen som skulle hatt noe de skulle sagt først. Les mer.

#2016sirkuset

Hopp for Jeb Bush i New Hampshire. Tidligere guvernør i Florida, Jeb Bush, har gjort et aldri så lite comeback på meningsmålingene i New Hampshire. For på en ny meningsmåling fra Emerson College hopper Bush opp på en andreplass med 18% oppslutning blant republikanske velger. Donald Trump leder fortsatt med 35%, mens John Kasich følger Bush med 14%, deretter følger Marco Rubio 9%, Ted Cruz 8% og Chris Christie med 5%. Les mer.

Trumps forklaring på hvorfor han dropper Fox News debatten. Det har ikke vært noen tvil om hvem som har vært i sentrum det siste døgnet, Donald Trump. Han er fortsatt klar på at han ikke kommer til å stille i kveldens debatt på Fox News. Han peker selv på den pågående krangelen med kanalen og ordstyrer i kveldens debatt, Megyn Kelly. ”Megyn Kelly is really biased against me. She knows that. I know that. Everybody knows that. Det er ulike meninger om hvorvidt dette er et smart trekk av Trump. Mens enkelte hevder at dette vil bidra til at han fremstår som svak på den ene siden, og en som stiller seg over «reglene» på den andre, mener andre at dette er nok et tegn på Trump kontrollerer nyhetsstrømmen og at Trump vil ende med å dominere debatten selv om han ikke er til stede. Les mer.

View this post on Instagram

Should I do the #GOPdebate?

A post shared by President Donald J. Trump (@realdonaldtrump) on

 

Michael Moore hos Megyn Kelly. Rett etter at det ble klart at Donald Trump kom til å droppe kveldens tv-debatt gjestet den liberale filmskaperen Michael Moore Megyn Kelly sitt show på Fox News. Moore klarte ikke å styre seg og gjorde umiddelbart narr av Donald Trump, noe han fortsatte med og som etterhvert utviklet seg til å bli ganske kleint og ubehagelig. Det hele ender faktisk med at Moore spør Kelly ut på date. Les mer. Se videoen:

DAGENS ARTIKLER

«Trumps Effect On The Latino Vote Has Begun: More Hispanic Us Citizens Are Coming » av Adrian Carrasquillo (Buzzfeed): «Thousands of legal Hispanic residents are becoming U.S. citizens from Nevada to Florida and Colorado because of Trump. “There is a measurable, substantial increase in Latino voter registration and voting when there is a clear villain perceived as anti-Latino.”

«Republicans point fingers: Who let Trump get this far?» av Alex Isenstadt (Politico): «With time running out until the first primary votes are cast, establishment Republicans have begun a ferocious round of finger-pointing over who is to blame for the party’s failure to stop Donald Trump.»

DAGENS PROGRAM I IOWA

I dag følger Are Tågvold Flaten Rick Santorum og den republikanske tv-debatten.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.