Trump og Cruz på krigsstien med nye reklamefilmer

I den nyeste reklamefilmen til Ted Cruz blir Donald Trump nok en gang fremstilt som en falsk konservativ på grunn av sine ”New York-verdier.”

Team Cruz repeterer Texas-senatorens tidligere fremsatte kritikk av Trump i en TV-reklame som vises i Iowa fra tirsdag og frem til caucusvalget mandag: Trump er en progressiv, urban og sekulær New Yorker med manglende forståelse for verdisettet til Iowas innbyggere.

Poenget understrekes av Trump selv i et intervju med den avdøde Meet the Press-legenden Tim Russert. Trump sier han er pro-choice og begrunner det med at han er fra New York. Det vises deretter et klipp fra et valgkampmøte i november der Trump spør forsamlingen, ”Hvor dumme er folk i Iowa?” (Det kuttes før det kommer fram at Trump snakker om noen av detaljene i Ben Carsons-selvbiografi).

I kjent stil har også Trump skjerpet kritikken mot Cruz de siste ukene, blant annet ved å regelmessig angripe Cruz’ politiske troverdighet, splittende personlighet og manglende samarbeidsevner, i tillegg til å hevde at han ikke kan bli president på grunn av sin kanadiske fødsel.

I et intervju med CNNs Wolf Blitzer på mandag uttalte Trump at Cruz er en ”kvalm person som ikke kommer overens med noen.” Han fremhevet nok en gang seg selv som en pragmatiker som, i motsetning til Cruz, kan få ting gjort i Washington.

Trump anklaget også Cruz for å fare med «løgn etter løgn» i et intervju på ABC News på søndag, som respons til en annen nylig lansert reklamefilm der Trump anklages for å ha bygget formuen sin gjennom ekspropriasjon, blant annet ved å rive huset til en eldre, enslig kvinne.

Flere kommentatorer har trukket frem at Cruz er nødt til å vinne «Hawkeye» delstatens evangeliske velgere for å kunne hevde seg videre i nominasjonsprosessen. Cruz advarte selv en gruppe pastorer i et privat møte om at Trump kan bli ustoppelig hvis han vinner Iowa, noe som kommer fram i en video fra Christian Broadcasting Network. Mye står imidlertid også på spill for Trump hvis han underpresterer i Iowa, etter som han har bygget kampanjen sin rundt et sterkt fokus på seg selv som en populistisk og uslåelig kandidat.

Trump lanserte nylig på sin side en valgkampvideo der han trekker Cruz sin troverdighet angående grensekontroll og ulovlig innvandring i tvil, og anklager senatoren for å være for amnesti til udokumenterte innvandrere. Det er Trumps første angrepsreklame.

Samtidig fremstiller Trump seg som den eneste kandidaten som vil gjennomføre en strengere innvandringspolitikk – et tema som har vært en sentral del av årsaken til hans suksess på meningsmålingene.

Begge kandidater hadde lenge en felles enighet om å ikke kritisere hverandre. Mens de republikanske kandidatene har stått i kø for å angripe Trump siden han entret 2016-racet i juni, har Cruz unngått å legge seg i klammeri med «The Donald» og i stedet hedret hans kandidatur.

Strategien til Cruz, som formodentlig gikk ut på å vente til Trump floppet for deretter å overta en stor andel av hans tilhengere, fikk imidlertid en brå slutt da Trump omtalte Cruz som ”manisk” i et intervju 13. desember, etter at Cruz sådde tvil om Trumps dømmekraft på et lukket donormøte.

Cruz fremholdt på sin side at han kun har understreket de politiske forskjellene mellom ham og Trump, i motsetning til Trump som beskyldes for å ”daglig angripe min personlighet”. Uttalelsene kom på et valgkampmøte i Manchester i Iowa tirsdag, der Cruz samtidig advarte de fremmøtte om å velge en president som ”vil overgi enda flere av våre prinsipper”.

Til tross for at det har vært lite vellykket for de kandidatene som har gått ut mot Trump – inklusive Jeb Bush, Rand Paul og tidligere kandidater som Scott Walker og Rick Perry – holder FiveThirtyEight Cruz som en knepen favoritt til å vinne Iowa (i deres polls-plus modell. Trump leder i «polls-only» modellen).

RealClearPolitics gjennomsnittsmålinger ledet Cruz Iowa fra midten av desember, men den seneste uken har Trump gjort et byks på meningsmålingene, og leder med 33,2 % mot Cruz’ 27,5 %.

I Quinnipiacs nyeste meningsmåling havner Trump på 31 % og Cruz 29 %, noe som er innenfor feilmarginen på 3,8 %. 39 % av velgerne som oppgav støtte til en kandidat sa imidlertid at de fremdeles var åpne for å forandre mening.

På lørdag lanserer Iowa-avisen Des Moines Register sin siste meningsmåling som vil gi det beste inntrykket av temperaturen før caucusvalget mandag.

Det blir spennende å se om den plukker opp eventuelle endringer som følge av Donald Trumps beslutning om å droppe Fox News-debatten i Des Moines torsdag kveld.