Vi stiller USA-kjennere aktu­elle spørsmål, og her får du sva­rene. Denne gangen: Det er litt mindre enn en uke igjen til caucusvalget i Iowa…

Bakgrunn: Valgkampen har allerede pågått lenge, men nå er det alvor. Det er litt mindre enn en uke igjen til caucusvalget i Iowa den 1. februar, og det er jevnt på både demokratisk og republikansk side.

Spørsmål: Hvem vinner Iowa, og hva får valgutfallet å si for den videre valgkampen på henholdsvis demokratisk og republikansk side?

Det er ikke noe lett spørsmål, og vi setter stor pris på bidragene.

Panelet16
Illust­ra­sjon: Renate Ton­stad Flaten.

Melby-liten Svein Melby (@svmelb), senior­forsker ved Insti­tutt for for­svars­stu­dier:

«Etter flere tiår med økonomisk nedtur for den hvite middelklassen har det bygd seg opp en enorm frustrasjon overfor den politiske og økonomiske eliten. På toppen av dette har de samme velgergruppene sett at det multikulturelle USA og det verdiliberale USA vokser frem og endrer landet. Den politiske eliten har snakket om alt dette, men har ikke forstått rekkevidden og potensialet i den populistiske anti-politiker trenden som her har vokst seg stadig sterkere. Dermed har det heller ikke blitt gjort noe som har snudd middelklassens økonomiske og sosiale nedtur. Donald Trump har gjennom å bryte med alt det politisk korrekte truffet tidsånden hos den hvite middelklassen og gitt disse velgerne noe de har manglet i lang tid, nemlig en skikkelig grunn til å stemme. Dermed har Trump trolig de mest motiverte velgerne, noe som jeg tror blir avgjørende for valgutfallet også i Iowa. I sum innebærer alt dette at Trump etter min vurdering går mot en sikker seier i Iowa. Dyktige taktiske grep har også gjort at han har fått skapt nødvendig tvil om Ted Cruz. I det hele tatt har Trump ført en hensynløs, men uhyre effektiv valgkamp, og har vist betydelig politisk talent, noe jeg ikke forutså. Det skal dog understrekes at det knytter seg tvil til fremmøteprosenten hos Trumpvelgerne fordi mange av dem ikke vanligvis deltar i valg. Men det meste taler til Trumps fordel. Vinner Trump Iowa tar han høyst sannsynlig også New Hampshire i neste runde, og dermed blir han svært vanskelig å slå. Jeg tror det bare er en Rubio som overpresterer i begge de to første valgene som kan ta opp kampen med Trump over tid. Men dette kan være avgjort allerede før vi kommer frem til Floridavalget (15. mars, red.anm.) som eventuelt er Rubios «last stand».

På demokratisk side ser Sanders ut til å ha størst momentum, og kan vinne Iowa, en stat som politisk skulle passe han bra. Men likevel holder jeg en knapp på at Hillary nå har en bedre bakkeoperasjon enn i 2008 og drar dette i land. Skulle Hillary vinne Iowa tåler hun greit et tap i New Hampshire, og går mot en rimelig sikker nominasjon.Skulle hun imidlertid tape begge de to første rundene endres dynamikken i valgprosessen og det vil bli mye fokus på Hillarys svakheter som kandidat. Det skal uansett mye til for at hun ikke vinner til slutt, men da kan nominasjonsstriden vare et godt stykke utpå våren.

I sum, så tror jeg dette går mot et oppgjør mellom Donald Trump og Hillary Clinton i november, et oppgjør der jeg faktisk holder en knapp på Trump.»


PanelSnoen Jan Arild Snoen (@jasnoen), kom­men­tator for Minerva:

«Demokratene: Clinton vinner, men ikke med så mye. Det betyr at Sanders trolig vinner New Hampshire med omtrent samme margin. Men han har foreløpig ikke klart å vinne innpass blant svarte velgere, og uten det vil han tape South Carolina så det synger og ikke kunne gjenta Obamas suksess fra 2008. Clinton fremdeles stor favoritt til å vinne. Vinner hun både Iowa og New Hampshire er det hele over.

Republikanerne: Veldig usikkert om Trump eller Cruz vinner. Resultatet vil redusere usikkerheten omkring Trump betydelig. Vinner han, er det bare en relativt rask konsolidering rundt Cruz og/eller Rubio som kan stoppe ham. Taper han, tyder det på at hans oppslutning er soft, og han vil ha mistet noe av appellen som en winner. Cruz må vinne eller komme svært nær, eventuelt at Rubio gjør det dårligere enn forventet, siden det skal mye til for at partiet samler seg rundt ham for å stoppe Trump, så upopulær som han er blant republikanerne i Kongressen. Rubio ligger an til klar tredjeplass i underkant av 15 prosent. Vesentlig mer vil kunne gi rask konsolidiering av “the not completely insane vote”, ved at han slår Bush/Christie/Kasich klart i NH og disse dropper ut. (Bush kan tenkes å fortsette i ren destruktiv trass). Vesentlig mindre vil peke mot at han blir nr. 3 eller dårligere i NH, og da blir det vanskelig å ta seg inn igjen. Jeg har problemer med å se at andre i det “normale” sporet kan utfordre Trump/Cruz. Må i så fall være Christie med en andreplass i NH. Jeg analyserte dette nærmere den 12. januar. Oppdatert analyse kommer 31. januar på Minervanett.no.»

HilmarMjelde-ny Hilmar L. Mjelde (@HilmarLMjelde), forsker, Uni Rokkansenteret:

«På republikansk side blir det mest spennende om vi etter Iowa og New Hampshire står igjen med to grasrotfavoritter (Trump, Cruz) i tet, eller en etablissement-favoritt vs. en grasrotfavoritt (f.eks. Trump mot Rubio), som historisk er det vanlige. Om betydningen av Iowa og NH skrev jeg og Gunnar Grendstad nylig i en Aftenposten-kronikk: ‘Den kritiske testen i primærvalgene kommer tidlig og tydelig i det tette samspillet mellom sprinten i valgmøtene i Iowa og jaktstarten i primærvalget i New Hampshire. Kandidatene som kommer dårlig ut i begge disse to vinn-eller-forsvinn-øvelsene kan slukke lysene på valgkampkontorene.’ De som gjør det bra, derimot, får mest medieomtale, økt donorstøtte, nye støtteerklæringer. På demokratisk side har Sanders og Clinton begge valgkampressurser nok til å knive frem til juni.»


AlfTomas-litenAlf Tomas Tønnessen (@toenness), president i American Studies Association of Norway og førsteamanuensis i språk og litteratur ved Høgskulen i Volda:

«Jeg tror det kan bli jevnt mellom Ted Cruz og Donald Trump, men antar at Cruz vil vinne Iowa på grunn av en langvarig innsats for å bygge opp et nettverk av støttespillere som kan mobilisere nominasjonsmøtedeltakterne. Cruz er en mer troverdig konservativ enn Trump, og den konservative begelsen er i ferd med å samle seg om ham som deres fanebærer. En seier i Iowa vil kunne gi Cruz drahjelp inn i de viktige primærvalgene i Sørstatene noen uker senere. Cruz er en god retoriker, men mangler den utøvende erfaringen guvernører som Ronald Reagan og George W. Bush hadde. Han har heller ikke deres personlighet og pragmatiske evner og er mer ytterliggående enn disse tidligere presidentene. (Det var interessant å lese en artikkel om tiden til den unge Cruz i høyesterettskontoret til William Rehnquist og hvordan Cruz virket svært opptatt av å forsvare og begrunne dødsstraff).

På demokratisk side virker det som Hillary Clinton er bedre forberedt i Iowa enn hun var i 2008. Jeg tror hun kan vinne en knepen seier mot Bernie Sanders, men det er jevnt på målingene og Sanders har entusiastiske tilhengere, slik Barack Obama hadde i 2008.»


MathiasSundin-liten

Mathias Sundin (@MathiasSundin), Riksdagsmedlem (FP) som skriver om amerikansk politikk på amerikanskpolitik.se:

«Otroligt svårt att gissa! Donald Trump eller Ted Cruz förstås. Jag väljer Cruz, baserat på att jag tror han är bättre organiserad i Iowa och att hela hans kampanj hänger på ett vinst i Iowa. Hos demokraterna är det lika svårt att gissa, men jag tar Bernie Sanders. Iowa gav utmanaren Obama vinsten för åtta år sedan och de gillar att röra om lite. Tror dock inte det ger Sanders någon verklig chans att vinna demokraternas nominering.»


EirikLokke-liten Eirik Løkke (@EirikLokke), råd­giver i Civita:

«På republikansk side vil kampen mest sannsynlig stå mellom Trump og Cruz. Den store x-faktoren er hvor godt organisert valgkamporganisasjonen til Donald Trump er. Personlig hadde jeg håpet at Marco Rubio gjorde det bedre, og kanskje kan støtten fra Des Moines Register gi ham økt oppslutning. Men jeg anser det som tvilsomt at han greier å vinne i Iowa. En seier i Iowa vil naturligvis gi vinneren momentum. Imidlertid tror jeg at Iowa og New Hampshire vil bli mindre avgjørende i år, enn de har vært i tidligere GOP-primærvalg. Både i 2008 og i 2012 festet de nominerte, McCain og Romney, tidlig grepet – allerede i mars var det klart at de kom til å bli GOPs kandidater. I år tror jeg det kommer til å bli klart betydelig senere. Det blir veldig interessant å se hvem av kandidatene som først kaster inn håndkleet, og hvilken kandidat (om noen) establishementet i GOP greier å samle seg rundt. Jeg tror Marco Rubio er den beste kandidaten til å utfordre Cruz og Trump. Og for det republikanske partiets fremtid er det svært viktig at han lykkes.

På demokratisk side blir det naturligvis en kamp mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders. Jeg tror Hillary Clinton vinner i Iowa og taper mot Bernie Sanders i New Hampshire. Men for Hillary er det sannsynligvis mindre problematisk å tape Iowa nå, enn hva tilfelle var i 2008 mot Barack Obama. Dette fordi Iowa i all hovedsak har et hvit elektorat, og for Obama var det avgjørende å vise tidlig at han kunne få støtte blante hvite amerikanere. For Sanders er utfordringen motsatt – han må bevise at han også kan nå ut blant minoriteter. Det kan han først bevise etter Iowa og New Hampshire.»


Thor-Steinhovden Thor Steinhovden (@TenkeThor), fagrådgiver i Tankesmien Agenda:

«Spådom: Cruz og Clinton. På republikansk side tror jeg Cruz tar The Donald i Iowa, til tross for at sistnevnte har gjort det bra på meningsmålinger i det siste. Gjentatte ganger har det blitt sagt at Cruz har bygd et valgkampmaskineri på grasrotnivå i Iowa, mens Trump setter full tiltro til at kjendisstatusen hans og mediedekning skal være nok til en seier. Selv om Trump er populær har man ikke testet velgernes lojalitet i minus femten grader, og jeg tror at det vil være utslagsgivende (eller, kanskje jeg håper?) Dessuten mener jeg at det til syvende og sist vil telle mer å bli sett på som en «ekte konservativ» kandidat i Iowa, som tradisjonelt sett har gått for typer som Huckabee og Santorum. Rubio blir nummer tre, og vil nok være fornøyd med det – han vil bli mer populær etter hvert som de mer «spiselige kandidatene» som Bush, Carson, Kasich gir seg, og dermed frigir mer moderate velgere.

Når det gjelder demokratene, har Hillary alt å tape. Hun led et smertelig nederlag mot Obama her i 2008, og er litt i samme situasjon nå. Bernie har haler innpå på meningsmålingene, men det ser bedre ut for Clinton denne gangen. Jeg tror hun drar det i havn, men at en «close second» nesten er like bra for Sanders (som jo vinner New Hampshire).»


NicolaiBuzatu Nicolai Buzatu (@NicolaiLB), Dekker 2016-sirkuset på AmerikanskPolitikk.no:

«På republikansk side tror jeg Ted Cruz vinner Iowa knepent foran Donald Trump. Delstaten der det store flertallet av republikanske velgere er evangeliske regnes som sentralt å vinne for Cruz hvis han skal hevde seg mot Trump videre i nominasjonsprosessen. Medias fremstilling av Iowas caucusvalg som en kamp mellom Cruz og Trump taler formodentlig til Cruz sin fordel. Det vil kunne føre til at mange republikanske velgere samles rundt Cruz i de nærmeste dagene før caucusvalget, som det fremste alternativet til Trump sin dominans, til tross for at en stor andel av disse tradisjonelt ikke er lojale til Cruz sin liberalistiske økonomiske politikk.

Valget vil uansett bli meget jevnt mellom Trump og Cruz. Trump har lagt mye prestisje i å vinne Iowa, blant annet ved å fri til det evangeliske segmentet Cruz har gjort til sin viktigste målgruppe. Bare i tiden etter at Sarah Palin kunngjorde sin støtte til Trump har han gjort et bykst på meningsmålingene og gjeninntatt ledelsen i Iowa. Usikkerheten rundt Trump ligger imidlertid i hvor stor andel av støttespillerne hans som er en del av den harde ”Fifth Avenue” kjernen og hvor mange som sympatiserer med personligheten hans, men som ikke vil ta turen til stemmelokalene. Hvis caucusvalget blir jevnt vil ikke et tap i Iowa ha forspillende effekt på Trump – som leder stort i New Hampshire – bortsett fra å signalisere at han ikke er uovervinnelig. En seier vil imidlertid øke sjansene hans til å vinne nominasjonsvalget betydelig.

Bernie Sanders ligger meget godt an på demokratisk side i Iowa. Han har gode muligheter til å gjøre en tilsvarende bragd som Barack Obama gjennom å vinne caucusvalget med bred støtte fra unge velgere samt demokrater og uavhengige velgere som vanligvis ikke stemmer i nominasjonsprosessen. Jeg holder fremdeles Hillary Clinton som en knapp favoritt da hun har bredere støtte blant eldre aldersgrupper som i større grad stemmer i primærvalg. Til tross for hennes ukarismatiske personlighet, vil sannsynligvis mange demokratiske kjernevelgere samles om Clinton i tro på at hun har større sannsynlighet til å vinne presidentvalget. En Sanders seier, kombinert med en trolig seier i New Hampshire, vil øke hans stilling som en tenkelig president istedenfor en protestkandidat. Clinton har imidlertid så stor støtte på Østkysten og i urbane områder at hun kommer til å ende opp med å vinne den potensielt langvarige demokratiske nominasjonskampen.»


Heldahl

Henrik Heldahl (@henrikheldahl), dekker 2016-sirkuset på AmerikanskPolitikk.no:

«På demokratisk side vinner Hillary Iowa med 7-8 prosentpoeng. Bernies sterke debattopptreden for en uke siden er nok til å holde staten jevn, og hvis han kommer under fem prosentpoeng bak Hillary vil det være en stor seier. Viktigheten av å ha momentum inn mot New Hampshire gjør at hvert eneste prosentpoeng teller! Hillarys eneste sjanse til å vinne New Hampshire er å ta en betydelig seier i Iowa. Hva som ligger i ordet ‘betydelig’ er litt avhengig av hvor målingene ligger rett før valget, og medias ‘spin’ på utfallet.

På republikansk side er det virkelig 50-50 mellom Trump og Cruz, men undertegnede går for en meget knepen Cruz-seier, samt at Rubio overrasker med en sterk tredjeplass (over 15 prosent). Målingene bikker for øyeblikket i Trumps favør, og en overlegen Trump-seier vil garantere seiere i New Hampshire (allerede garantert), South Carolina og Nevada. Cruz vil tjene stort på å slå Trump, mens Rubio vil få mye igjen i New Hampshire hvis han putter 9-10 poeng mellom seg selv og fjerdeplassen. Husk også at Rick Santorum lå på under 8 prosent på målingene på denne tiden for fire år siden…»

Gooding-liten

George Goo­ding (@GeorgeGooding), kommenterer amerikanske forhold på Amerikaneren.no

«Til syvende og sist tror jeg Ted Cruz vinner over Trump i Iowa.

Til tross for at Cruz har fått seg en smell på målingene og i pressen etter skilsmissen med Trump, antar jeg at caucusformatet gjør at Cruz står seg.

Dersom Trump taper og støtten hans viser seg å være vesentlig lavere enn målingene har vist til nå, risikerer luften å gå ut av Trump-ballongen før New Hampshire. Trump er en dårlig taper, hans image er ikke forenlig med å tape.

Vinner derimot Trump, og målingene hans viser seg å være reelle, blir han desto farligere fremover. Da snakker vi trolig om en nominasjon som avgjøres på landsmøtet i sommer.

Carson, Santorum og flere fra den konservative fløyen kan se seg tjent med å droppe ut etter de ikke oppnår noe i Iowa.

På demokratisk side tror jeg Clinton drar det så vidt i land, noe som kommer til å understreke at Sanders er «for real». Sanders vinner nok uansett New Hampshire, men en seier i Iowa ville hjulpet ham med troverdigheten i senere delstater.

Det forutsetter selvfølgelig at Clinton ikke snart blir siktet for lovbrudd i forbindelse med hennes håndtering av gradert materiale gjennom e-postserveren sin. Den skoen kan falle når som helst.»ronnebergKristoffer Rønneberg
(@ronneberg), Aftenpostens USA-korrespondent:

«Jeg tror det blir Clinton og Trump som vinner i Iowa. Usikkerheten er størst på republikansk side. Cruz har muligheter til å gjøre et comeback den siste uken før valget, forutsatt at han klarer å få til et comeback i debatten på torsdag. Sist gang ble han tidvis gruset av både Trump og Rubio, og det bidro til å snu det som for Cruz var en veldig god trend i Iowa.

Følg med på meningsmålingen fra Ann Selzer i Des Moines Register senere denne uken (lørdag, red.anm). Hun har rykte på seg for å treffe oftere enn de fleste andre, og løftes frem av bl.a. Nate Silver som en av de beste pollsterne.

Iowa gir momentum, men New Hampshire er viktigere. Rick Santorum vant i Iowa for republikanerne i 2012. Noen som har hørt fra ham i det siste? Ja, han fikk ikke nyte seieren fordi folk trodde i tre uker at Romney hadde vunnet, men likevel: Santorums seier sier noe om hvor lite representative velgerne i Iowa kan være.

Å spå utfallet av valgkampen basert på Iowa er spesielt vanskelig i år fordi alt er så annerledes i år enn hva vi er vant til. Men én ting kan vi anta: Vinner Cruz i Iowa, øker sannsynligheten for at Trump stiller som uavhengig kandidat. Og dersom Sanders skulle vinne i Iowa (og i New Hampshire, noe han jo ligger an til å gjøre), øker sannsynligheten for at Mike Bloomberg stiller som uavhengig kandidat. Denne valgkampen kan lett bli enda mer crazy enn hva vi har sett så langt…»


HeidiSkjeseth-liten Heidi Taksdal Skjeseth (@heidits), Dagsavisens USA-korrespondent:

«Demokratene: Jeg tror Hillary Clinton stikker av med en knepen seier i Iowa, noe som vil roe nervene betraktelig i Hillary-leiren. Da har hun råd til å tape New Hampshire, noe mye tyder på at hun vil gjøre, uten at det for alvor truer kandidaturet hennes. Bernie Sanders oppsving på meningsmålingene i Iowa minner om Clintons kamp mot Obama i 2008, da hun jo tapte, og Sanders framgang har skjerpet den tidligere så vennlige tonen mellom Sanders og Clinton. Det har også gjort valgkampen mer interessant på demokratisk side, og økt entusiasmen blant særlig unge velgere. Jeg tror Hillary Clinton vil vinne, men at hun kjenner presset fra venstre, noe hun som politiker med 30 års erfaring vet å tilpasse seg til. Sanders kan fortsatt holde koken med tap i Iowa så lenge han ikke skuffer stort.

Republikanerne: Til så godt som alle politiske kommentatorers overraskelse og til mange republikaneres ergrelse, ser det ut til at Donald Trump vinner Iowa for republikanerne. Det vil være et kjempenederlag for etablissementet og ikke minst for Jeb Bush, som har havnet helt i bakevja. Det er imidlertid verdt å huske på at velgerne i Iowa ikke er særlig representative for USAs befolkning: Nær 90 prosent av innbyggerne er hvite, og delstaten har langt flere evangelister og konservative kristne enn landsgjennomsnittet. Det er viktig å vinne Iowa, men det er ingen garanti for suksess: Rick Santorum vant for eksempel i 2012, men har ikke klart å markere seg i år. En Trump-seier er likevel dårlige nyheter for et republikansk parti som allerede sliter med å vinne ikke-hvite velgere, og for alle som forsøker å ta politikk på alvor. Trump kommer til å fortsette som før, men jeg tror fortsatt ikke han vil vinne nominasjonen.»

VegardKristiansenKvaale-litenVegard Kristiansen Kvaale (@vegardkvaale), Dagbladets USA-korrespondent:

«Jeg tror Hillary Clinton vinner på demokratisk side, mens Donald Trump vinner den republikanske nominasjonskampen.

I Clintons tilfelle vinner hun trolig med knapp margin mot Bernie Sanders. Dersom hun vinner vil det sementere henne som storfavoritten på demokratisk side, men dersom Sanders gjør det så bra som han ligger an til, vil det fortsatt være mye spenning i racet.

Foreløpig er det svært mange kandidater og usikkerhetsmomenter på republikansk side, så det er altfor tidlig å konkludere med hvem som vil bli kronet som partiets presidentkandidat til slutt. Trumps største utfordrer i Iowa er Ted Cruz. Dersom Trump virkelig vinner, vil mange i det republikanske partiet måtte begynne å ta ham på langt større alvor enn de har gjort hittil. De kan for eksempel bety at andre deler av partiet begynner å samle seg om én eller færre kandidater enn i dag for å kunne slå tilbake.»Rasmussen Austin Rasmussen
, Communications Officer, Republicans Abroad Norway:

«While Republicans Abroad Norway does not endorse or support a specific candidate until the nominee has been selected, Donald Trump’s recent surge in the caucus polls just a week out suggests he may be the likely victor in Iowa. However, Ted Cruz had a comparatively commanding lead just a few weeks ago. Politically speaking, a lot can happen in a week, thus it appears to remain a race between Trump and Cruz.

Personally, I would like to see Rand Paul’s numbers increase substantially. Not only is Senator Paul a leader among Republican candidates that champions individual freedom and less federal involvement in the lives of private citizens, he is also a plaintiff in the lawsuit against FATCA; Foreign Account Tax Compliance Act. This is a law that deeply affects every American living abroad.
Both Trump and Cruz seem to polarize in their own way, just as the two leading candidates on the left. What sets Trump apart is that he attracts large support from both Republican and Democrat constituents. Both have a strong chance of defeating either Democratic candidate in the presidential race as many await the potentially impending Clinton indictment, while the majority of Americans simply will not vote for the socialist overhaul the Sanders policy advocates.»

Red.anm: Democrats Abroad Norway fikk også spørsmålet, men hadde ikke mulighet til å delta i denne omgang.


Og hva tror jeg?


Are Tåg­vold Flaten (@AreFlaten), redaktør og USA-korrespondent for AmerikanskPolitikk.no, følger presidentvalget i USA for TV2:

«Jeg tror til syvende og sist Hillary Clinton drar seieren i land her i Iowa. Bernie Sanders har definitivt medvind, men Clinton er godt organisert, og hun viser seg fra sin beste side i valgkampen når hun presses. En seier vil gi henne pusterom foran det varslede nederlaget for Sanders i New Hampshire, før hun kan ta turen til lysere valgutsikter i sør. Clinton har fortsatt de beste kortene på hånden for å sikre seg nominasjonen, men hun har ikke råd til å snuble stygt på oppløpssiden her i Iowa.

På republikansk side er det langt jevnere. Jeg tror Ted Cruz fortsatt kan vinne dette i Iowa, gitt det langvarige arbeidet med å bygge en bakkeoperasjon her, samt de viktige lokale støtteerklæringene han har samlet med seg på veien. Donald Trump har definitivt medvind her i Iowa (målinger, bettingmarkeder, oppmøte på arrangementer, en hjelpende hånd fra Branstad og Grassley, Palins støtteerklæring, en mediedekning de andre kun kan drømme om, osv.), men jeg tror for øyeblikket at Cruz-organisasjonen i alle Iowas 99 counties blir avgjørende mandag kveld i neste uke. Viktigheten av kristen-konserative velgere og deres nettverk overrasket i både 2008 (Huckabee) og 2012 (Santorum), og det kan fort slå til igjen.

Den republikanske tv-debatten torsdag kveld kommer til å endre dynamikken noe i innspurten, og Des Moines Registers siste Iowa-måling på lørdag gir oss en siste pekepinn før mandagen. Dagen etter Iowa, avhengig av resultatene, vil flere kandidater som har satset tungt her vurdere å kaste inn håndkleet. Utfallet i New Hampshire vil imidlertid bli enda viktigere med tanke på uttynningen av de moderate kandidatene i feltet.

En eventuell Trump-seier i Iowa vil gjøre ham til en meget vanskelig mann å stoppe etter den ventede seieren i New Hampshire. Amerikansk politikk har med andre ord blitt snudd på hodet det siste halvåret. Stay tuned.

Coverfoto: Donald Trump-tilhenger i Ames, Iowa, 19. januar 2016. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.