God morgen! Det er tirsdag 26. januar, Obama snakker om 2016-valgkampen, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Thank you. Thank you. It is not easy for people to stand up and say that. But the truth is that until millions of people, who are experiencing exactly what you guys are experiencing, do say that, we don’t make change. You can’t live in dignity on $10,000 or less.»

Demokratisk presidentkandidat Bernie Sanders (I-Vermont) trøstet en gråtkvalt kvinne under et folkemøte i Iowa. Kvinnen slet med å holde tårene tilbake da hun fortalte om livet som enslig forsørger på minstelønn i USA.

I dag kommer det en ny utgave av «Panelet» på AmerikanskPolitikk.no. Vi spør: Hvem vinner Iowa, og hva får valgutfallet å si for den videre valgkampen på henholdsvis demokratisk og republikansk side?

NYHETER

Høyesterettsavgjørelse gjør endringer i straffeprosessen. I 2012 kom USAs Høyesterett til unge lovbrytere ikke lengre kunne idømmes livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse. Høyesterett kom mandag til at denne avgjørelsen måtte gis tilbakevirkende kraft, således at fengselsinnsatte som er dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse som ungdommer, enten må gis mulighet til å prøve saken på nytt eller gis mulighet til å argumentere for prøveløslatelse. Les mer.

#2016SIRKUSET

Obama snakker om 2016-valgkampen. President Barack Obama har gode minner fra caucusvalgene i Iowa, da han gikk seirende ut både i 2008 og i 2012. Med caucusvalget i Iowa én uke unna, benyttet Obama anledningen til å komme med et par ord om de ulike kandidatene. Obama, som ikke kommer til å erklære støtte til noen kandidater, hyllet blant annet «fryktløse» Sanders og «unormalt smarte» Clinton. Presidenten mente imidlertid at Det republikanske partiet ikke var til å gjenkjenne. Du kan høre hele intervjuet med Politico nedenfor. Les mer.

Rick Perry støtter Cruz. Tidligere Texas-guvernør og republikansk presidentkandidat, Rick Perry, erklærte mandag at han støtter Ted Cruz (R-Texas). Perry, som ble den første republikaneren til å kaste inn håndkleet, gav uttrykk for at Cruz «by far [is] the most consistent conservative in that crowd». Den lengstsittende guvernøren i Texas’ historie planlegger videre å knytte seg til Cruz-kampanjens innspurt i Iowa denne uken. Les mer.

Gode nyheter fra South Carolina for Bernie Sanders. Det er fortsatt langt opp til Hillary Clinton på målingene i South Carolina, hele 33 prosentpoeng i følge RealClearPolitics sin gjennomsnittsmåling i delstaten. Likevel er det grunn for optimisme for Sanders-leiren. Mandag erklærte representant i South Carolinas delstatshus, Justin Bamberg (D), at han skifter fra å støtte Hillary til å støtte Sanders. Bamberg er blant annet kjent for å representere familien til Walter Scott, som ble skutt av en polititjenestemann i fjor vår. Det er fortsatt mange afroamerikanske velgere som ikke enda vet hvem Bernie Sanders er. Denne støtteerklæringen vil klart kunne hjelpe på dette. Les mer.

Bill Clinton planlegger Iowa-offensiv. Mens Hillary Clinton synker på meningsmålingene og hennes hovedutfordrer Bernie Sanders (I-Vermont) øker i popularitet, trekker Hillary sitt sterkeste kort: Hennes ektemann og tidligere president, Bill Clinton. Etter meningsmålingene å dømme kommer Sanders til å vinne New Hampshire, noe som gjør Iowa svært betydningsfull for Clinton-leiren. Dersom hun også taper denne staten, kan det virkelig bli krisestemning. Bill Clinton er svært populær hos demokratene, en aktiv inntreden fra hans side kan således gi Hillary-kampanjen en sårt trengt oppsving. Les mer.

Pro-Cruz-PAC til angrep på Trumps abort-historikk. Som du kunne lese i Morgenkaffen tirsdag 19. januar, har virkelig feiden mellom Donald Trump (R) og Texas-senator Ted Cruz (R) tilspisset seg. Alle midler tas i bruk før det skal avgjøres hvem som skal gå av med seier i «The Hawkeye State». Tvistegjenstanden denne runden er Donald Trumps tidligere ståsted i abort-spørsmålet, som også tidligere har vært utgangspunktet for angrep. Reklamen viser en yngre utgave av Donald Trump som uttaler at han er «very pro-choice in every respect» vedrørende spørsmål om selvbestemt abort, noe som ikke samsvarer med kristen-konservative velgeres ståsted, som er en avgjørende velgergruppe å ha på sin side i Iowa. PACen «Keep The Promise» planlegger angivelig å bruke 2,5 millioner dollar på å markedsføre Ted Cruz før valgene i Iowa og South Carolina. Les mer.

Trump bruker gründer-CVen i ny anti-Obama-reklame. De ulike presidentkandidatene har virkelig trappet opp negativ reklame-gamet. Uken før Iowa-caucusvalget er heller ikke det rart. Én som iallfall har vært konsekvent i angrepene, er Donald Trump. Denne gangen er det president Obama som får gjennomgå. I reklame-snuttet sammenligner «The Donald» Obamas «deals» med hans egne. Med en henvisning til sin bestselgende bok er konklusjonen at «it’s time for a president who understands the art of the deal».

View this post on Instagram

Obama's deal vs. Trump's deals

A post shared by President Donald J. Trump (@realdonaldtrump) on

Morgensnadder: En 18 år gammel Ted Cruz forteller hva han vil gjøre når han blir stor.

DAGENS ARTIKLER

«Hillary Clinton and Bernie Sanderes Battle for Party’s Future» av Patrick Healy (NYTimes): «The race between Hillary Clinton and Senator Bernie Sanders, which voters will begin deciding a week from Monday, is not just about the White House anymore. It has intensified into an epochal battle over their vastly different visions for the Democratic Party.»

«Could Latino voters decide the next American president?» av Mona Chalabi (TheGuardian): «New data shows one in nine potential US voters is Hispanic, meaning they could change America’s political map – but what would it take for them to do so?»

DAGENS PROGRAM

Redaktør Are Tågvold Flaten følger i dag Marco Rubio, Donald Trump og Hillary Clinton i Marshalltown, Iowa.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Skribent for AmerikanskPolitikk.no.