God morgen! Det er fredag 22. januar, Bill klarer ikke å holde seg unna kampanjen til Hillary, og Mor­gen­kaffen er servert.

The establishment is more worried about taking down Ted Cruz than Donald Trump… Probably no coincidence that he’s doing so well and that he’s the most hated lawmaker in Washington.

Politisk korrespondent Michael J. Mishack i den politiske podkasten TwentySixteen.

NYHETER

Hvem er verre – Trump eller Cruz? Deler av de etablerte konservative miljøene betrakter Donald Trump som den største trusselen mot Det republikanske partiet, samtidig som republikanske lobbyister anser Ted Cruz (R-Texas) som den verste. Richard F. Hohlt, en lobbyist, uttalte seg om saken: “Do they all love Trump? No. But there’s a feeling that he is not going to layer over the party or install his own person. Whereas Cruz will have his own people there.” Les mer.

Bernie Sanders beklager for uttalelse om at reparasjoner er unødvendige. Bernie Sanders (I-Vermont) uttalte på tirsdag at reparasjoner, altså tilbakebetaling for slaveri, ikke er nødvendig, og begrunnet det med at det ikke ville gå gjennom i Kongressen. Kampanjen hans har nettopp kommet med en offentlig beklagelse der de uttalte at «Senator Sanders is the most progressive member of the United States Congress and has unabashedly advocated and promoted policies that overwhelmingly benefit the Black community» Les mer.

#2016SIRKUSET

Donald Trump og Bernie Sanders leder målingene i Iowa. Trump leder foran senator Ted Cruz (R-Texas) med 37% foran 26% på målingene av mulige velgere, og senator Marco Rubio (R-Florida) holder fast tredjeplass med 14%. Bernie Sanders (I-Vermont) derimot, leder over Hillary Clinton med 51% mot hennes 43%, men ikke overraskende har meningsmålingene en feilmargin på 6%. Les mer.

Ted Cruz skylder på Obama – som vanlig. Senator Ted Cruz (R-Texas) sa til et publikum i Manchester, New Hampshire «You know who one of those millions of Americans who’s lost their health care because of Obamacare? That would be me. I don’t have health care right now». Cruz forsetter å kritisere Obamacare i løpet av kampanjen sin, og har lovet at han vil oppheve programmet. Les mer.

Bill Clinton klarer ikke å holde seg unna. Bill Clinton er bekymret. Ifølge kilder, synes Bill at kampanjen til Hillary satser for mye på de første statene, og ikke nok på de senere. Han har blitt stadig mer involvert i lokallagene som fokuserer på valgene etter Iowa, og selv om kampanjen bygger seg opp virker det for stille. Katastrofen for Hillary i 2008 var for lite fokus på Iowa – forhåpentligvis tar hun det ikke for langt den andre veien. Les mer.

Ny Bernie Sanders reklame. Senator Bernie Sanders (I-Vermont) lanserte torsdag en ny tv reklame med lydspor fra Simon & Garfunkel. Reklamen viser en mildere side av den høyrøstede demokraten, komplett med idealistiske bilder fra småbyer og landbruk. Teksten «They’ve all come to look for America» ble kombinert med videoklipp av masse entusiastiske supportere. Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Why Precisely is Bernie Sanders Against Reparations?» av Ta-Nehisi Coates (The Atlantic): «Sanders is a lot of things, many of them good. But he is not the candidate of moderation and unification, so much as the candidate of partisanship and radicalism.»

«90’s Scandals Threaten to Erode Hillary Clinton’s Strength With Women» av Amy Chozick (New York Times): «Ms. Dunham … told the guests at the Park Avenue apartment of Richard Plepler, the chief executive of HBO, that she was disturbed by how, in the 1990s, the Clintons and their allies discredited women who said they had had sexual encounters with or been sexually assaulted by former President Bill Clinton»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.