Mer

  Sarah Palin kaster seg med i Trump-sirkuset

  Sarah Palin støtter Donald Trumps presidentkandidatur. Tirsdag kveld stod de sammen på scenen i Iowa.

  AMES, IOWA: Nyheten om at det faktisk var Sarah Palins støtteerklæring som var Donald Trumps «special announcement» nådde meg mens jeg satt og hørte på Bernie Sanders i Carroll, Iowa tirsdag formiddag. John McCains visepresidentkandidat i 2008 hadde nok en gang funnet veien til rampelyset, og det kun 13 dager før caucusvalget i Iowa.

  View this post on Instagram

  #makeamericagreatagain #2016sirkuset

  A post shared by Are Tågvold Flaten (@areflaten) on

  Palin støttet Trump-utfordreren Ted Cruz sin senatskampanje i Texas i 2012. Den gang var hun en viktig støttespiller på høyresiden i partiet, etter å ha vandret i ødemarken en liten periode etter nederlaget i 2008. Palin har ikke spilt en like stor rolle innad i partiet de siste årene (jeg møtte henne på en blåbærgård i Missouri sommeren 2012), men hun kjenner sin besøkelsestid når det nærmer seg valg.

  God dag for Trump, dårlig dag for Cruz

  Men la oss spole tilbake litt.

  Tirsdagen startet med en støtteerklæring til Trump fra datteren til den avdøde skuespilleren John Wayne, født i Winterset, Iowa. På scenen i Ames senere på dagen sier hun at «Amerika fortjener en sterk leder som John Wayne.»

  Dagen fortsatte med at Iowa-guvernør Terry Branstad (R) gjorde det klart at han ikke ønsker en Ted Cruz (R-Texas) seier her 1. februar. Branstad trakk fram Cruz sin motstand mot bioetanol-subsidier, som er viktige for Branstad og Iowa, som en viktig årsak.

  Branstad kommer ikke til å støtte noen kandidat før valget. Motstanden mot Cruz er imidlertid en boost for Trump ettersom det er dødt løp mellom de to her i Iowa.

  Det bringer meg til støtteerklæringen fra tidligere Alaska-guvernør Sarah Palin (R).

  Hun tok scenen her i Ames rundt klokken seks lokal tid. Omlag 1500 mennesker hadde kommet seg til arrangementet på tross av de glatte veiene og snøen i lufta. Trump introduserte henne, etter først å ha holdt en kort tale der han som vanlig brukte mye tid på å sitere sine egne meningsmålinger.

  Palin ga deretter støtteerklæringen sin.

  «Are you ready to Make America Great Again?»

  Det er ingen som snakker som Palin, og hun fortsatte med en tidvis usammenhengende og surrealistisk tale (du leser den ord for ord her, men den gjør seg best på video).

  Det var ingenting å si på underholdningsverdien, men det viktigste for Trump er at Palin gir ham ryggdekning overfor skeptiske, konservative caucusvelgere. Hun kan fort overbevise Tea Party-republikanere som fortsatt sitter på gjerdet om at Trump er deres mann. Hun var inne på noe av det i talen, og fortsetter ved Trumps side her i Iowa på onsdag.

  Trump har den mye omtalte buzzen, men det ryktes fortsatt at det er Ted Cruz som er best organisert her i Iowa.

  Coverfoto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no (på vei til bilen etter arrangementet)
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også