God morgen! Det er onsdag 20. januar, Sarah Palin har offisielt gitt sin støtte til Donald Trumps presidentkandidatur, og Mor­gen­kaffen er servert.

«Endorsements alone don’t guarantee victory, but Palin’s embrace of Trump may turn the fight over the evangelical vote into a war for the soul of the party.»

Ralph Reed, formann i «The Faith and Freedom coalition», i en uttalelse til New York Times tirsdag.

NYHETER

Høyesterett tar opp saken om Obamas utøvende immigrasjonsordre. Høyesterett kunngjorde tirsdag at den vil ta opp spørsmålet om hvorvidt Obamas utøvende immigrasjonsordre er lovlige eller ikke. De utøvende ordrene gir oppimot fem millioner mennesker som har kommet inn i landet illegalt som barn, eller som har barn som er amerikanske statsborgere, arbeidstillatelse og tillatelse til å søke på det såkalte DAPA-programmet (Deferred Action for Parents of Americans and Lawful Permanent Residents). Disse ordrene var, ifølge Obama, et resultat av Kongressens manglende vilje til å samarbeide om immigrasjonsreform. Det hvite hus har lovet at de, dersom Høyesterett opprettholder presidentens ordre, vil sette opp DAPA-programmet før hans periode er over. Demokratiske kandidater har uttalt at de vil fortsette dette programmet, mens en overveiende del av det republikanske feltet har lovet å oppløse programmet og snarere fordoble håndhevelsen av eksisterende immigrasjonslover. Les mer.

Det hvite hus lover å legge ytterligere press på Iran. Mens fem amerikanere i helgen ble løslatt fra i fangenskap i Iran, er den tidligere FBI-agenten Robert Levinson fremdeles savnet, ni år etter han forsvant i landet. Etter nyheten om løslatelsen av fem andre amerikanere har Levinsons familie uttrykt skuffelse over at den pensjonerte agenten fremdeles er savnet. Pressetalsmann for Det hvite hus, Josh Earnest, lovet tirsdag at administrasjonen vil fortsette legge press på Iran for informasjon om hvor Levinson befinner seg. Les mer.

#2016sirkuset

Sarah Palin støtter Donald Trumps presidentkandidatur. Tirsdag ble ryktet bekreftet: Tea Party-fenomen, tidligere Alaska-guvernør og tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin gir sin støtte til Donald Trumps presidentkandidatur. Redaktør Are Tågvold Flaten var på plass i Ames, Iowa og kommer med en sak på AmerikanskPolitikk.no nå i morgentimene. Støtteerklæringen kommer knappe to uker før caucusvalget i Iowa. Palin har etablert en solid fanskare i Iowa, noe som kan gi Trump en fordel over Ted Cruz (R-Texas), som er Trumps hovedutfordrer i delstaten. I en uttalelse tirsdag sa Trump følgende:»I am greatly honored to receive Sarah’s endorsement. She is a friend, and a high-quality person whom I have great respect for. I am proud to have her support». Les mer.

Iowas republikanske guvernør ønsker alle andre enn Cruz. Iowa-guvernør Terry Branstad (R) sa i går at han ikke ønsker Ted Cruz på på seierspallen i Iowa 1. februar. Branstad kommer ikke til å støtte noen andre, men han kan fort stikke kjepper i hjulene for Cruz. Branstad-nyheten + Palins støtte til Trump = Dårlig dag for Cruz.

Kasich inn på andreplass i New Hampshire. En ny måling gjennomført av American Research Group viser at Ohio-guvernør John Kasich (R) nå ligger på andreplass i den republikanske valgkampen i New Hampshire. Mens Donald Trump fremdeles nyter en god ledelse med 27 %, får Kasich nå 20 % av sannsynlige republikanske velgeres støtte i den viktige delstaten. Dette til tross for at han jevnt over har ligget på bunnen av meningsmålingene i Iowa. Kasich etterfølges av Marco Rubio (R-Florida) på 10 % og guvernør Chris Christie (R-New Jersey) og Ted Cruz (R-Texas), som begge ligger på 9 %. Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) får 8 % av velgerstøtten. Les mer.

Clinton sikrer seg støtte fra LGBT-gruppe. Tirsdag ble det klart at LGBT-rettighetsgruppen Human Rights Campaign gir sin støtte til demokratiske presidentkandidat Hillary Clinton. Gruppen uttalte at Clinton er den kandidaten som i størst grad vil fremme deres sak: “While they (republikanere) fight to take us backwards, Hillary Clinton is fighting to advance LGBT equality across our nation and throughout the world”, heter det i en uttalelse fra gruppens president, Chad Griffin. Han presiserte også at presidentvalget vil være skjebnesvangert for LGBT-bevegelsen: “All the progress we made as a nation on LGBT equality and all the progress we have yet to make is at stake in November. In most states, LGBT people are still at risk of being fired, evicted or denied services simply because of who they are.” Les mer.

Samtidig minker Clintons ledelse nasjonalt. Selv om Clinton stadig leder den demokratiske valgkampen nasjonalt, viser en ny meningsmåling publisert tirsdag at denne ledelsen har sunket i løpet av den siste måneden. Målingen, som er gjennomført av Monmouth University gir Clinton en ledelse på 52 %, noe som er syv poeng lavere enn i desember. Clintons utfordrer, Bernie Sanders (I-Vermont), får på sin side 37 % støtte blant velgere nasjonalt, noe som er en forbedring på elleve poeng fra desembermålingen. Det er særlig blant velgere som beskriver seg som liberale og blant kvinner at Sanders har tatt innpå Clinton. Blant minoriteter og eldre velgere har Clinton fremdeles sterk støtte. Les mer.

PS: Fått med deg ukas podkast enda? «To uker igjen til Iowa!»

DAGENS ARTIKLER

«Free Media Less Helpful to Trump in Iowa» av David Byler (RealClearPolitics): «GOP presidential hopeful Donald Trump shocked political observers by taking the lead in national polls last summer and has continued to defy expectations by holding that lead ever since. But in a few short weeks he’ll confront a challenge different from anything else he’s faced so far – an actual election.»

«For Clinton, It’s Time to Stay Cool in Iowa and New Hampshire» av Charlie Cook (NationalJournal): «Some­times politi­cians get in­to a tough po­s­i­tion with no easy way out, and their best op­tion is just to plow straight ahead. Hil­lary Clin­ton is now in such a po­s­i­tion.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.

Coverfoto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no
Avatar photo
Utdannet statsviter ved NTNU og Universitetet i Oslo. Jobber som forsker og doktorgradskandidat med fordypning i amerikansk utenriks- og alliansepolitikk. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".