God morgen! Det er tirsdag 19. desember, USA feiret Martin Luther King Jr. Day i går, og Morgenkaffen er servert.

«We would be outraged if this happened to white kids, and we should be outraged that it’s happening right now to black kids.»

Presidentkandidat Hillary Clinton fulgte opp hennes oppgitthet over drikkevannskrisen i Flint, Michigan under et folkemøte i South Carolina på Martin Luther King Jr. Day.

NYHETER

Britiske parlamentarikere debatterte Trump-utestengning. I etterkant av Donald Trumps forslag om innreiseforbud for muslimer til USA, undertegnet omlag 500.000 briter en online-underskriftskampanje om innreiseforbud for Donald Trump til Storbritannia. I britisk politikk er parlamentet bundet til å drøfte enhver sak som får over 100.000 underskrifter, noe som er årsaken til at debatten ble holdt. «The Donald» trenger derimot ikke å være engstelig. Etter alt å dømme kan han fortsatt ta turen til Storbritannia fremover! Du kan se hele debatten her. Les mer.

#2016sirkuset

#ampolcast er tilbake! I årets første utgave av #ampolcast tar vi turen til Iowa, to uker før caucusvalget markerer den offisielle starten på nominasjonssirkuset. Kommentator Helene Megaard leder sendingen fra Oslo. Redaktør og USA-korrespondent Are Tågvold Flaten er med på tråden fra Decorah, Iowa.

Rubio kjemper for evangelisk støtte. Det er ingen tvil om at evangelisk-kristne er en viktig velgermasse å ha på sin side når det skal velges i Iowa. I 2012 utgjorde denne velgergruppen 57 prosent av stemmene i delstaten. Med caucusvalget bare to uker unna, har nå Florida-senator Marco Rubio (R) satt i gang en storoffensiv for å kjempe for deres støtte. Til tross for at Ted Cruz (R-Texas) allerede er en favoritt blant kristenkonservative velgere, håper nok Rubio at om lag 7.000 TV-sendte reklamer og en rekke folkemøter kan gjøre susen. Les mer.

Trump-Cruz-feiden er i full gang. Etter å ha hatt et avslappet forhold gjennom store deler av 2015, har nå Iowa-favorittene åpnet en ordkrig. Donald Trump kalte Cruz konsekvent for en «nasty guy» under et intervju med ABCs «This Week» på søndag. Mandag kom Cruz med sitt motsvar. Texas-senatoren gikk blant annet ut mot Trumps Twitter-aktivitet og tidligere politiske ståsted. Cruz uttalte ytterligere: «For whatever reason he seems to be very dismayed. I guess as conservatives continue to unite behind our campaign as his poll numbers continue to go down, that seems to be — he’s a little testy.» Det er under to uker til caucusvalget i Iowa, og man kan nok forvente at feiden tilspisses ytterligere fremover. Les mer.

Jeb Bush med ny utdanningsplan. Det har til nå ikke vært lett for forhåndsfavoritt Jeb Bush (R). Mandag slapp imidlertid den tidligere Florida-guvernøren sin utdanningsplan i et håp om å forbli relevant. På selveste MLK-dagen tok Bush til ordet for at «ensuring every individual has access to a quality education is the great civil rights challenge of our time.» Som Florida-guvernør satt Bush utdanning høyest på agendaen, noe han nok håper kan gi planen økt legitimitet og fokus. Les mer.

Rand Paul med merkelig Cruz-angrep. Texas-senator Ted Cruz har vært i hardt vær etter hans tilsynelatende nedsettende bemerkning om «New York values» under TV-debatten i forrige uke. I gårsdagens Morgenkaffe kunne man eksempelvis lese at Donald Trump kalte ham en hykler, da Cruz (ifølge Trump) nyter godt av Wall Street-donasjoner. Nå har også Kentucky-senator Rand Paul kastet seg inn i ordkrigen. Med valgkampens merkeligste reklame angripes Ted Cruz for hans bånd til Wall Street, i tillegg til at han ikke avga stemme i Senatet for Pauls forslag om bedre innsyn i sentralbankens dokumenter. Les mer.

Donald Trump talte på Liberty University. Det er ikke bare Marco Rubio som setter inn støtet for å vinne evangelikalsk støtte. Mandag talte mangemilliardær og republikansk front-runner Donald Trump til studenter ved det kristne universitetet Liberty University. Like før caucusvalget i Iowa er heller ikke det en dum ting å gjøre, da universitetet er det største evangelikalske universitetet i verden. Trump brukte blant annet anledningen til å tale om viktigheten av kristendommen i det amerikanske samfunnet (se hele talen nedenfor). Les mer.

DAGENS ARTIKLER

«Presidential election ad wars: candidates flood $6.5m into Iowa TV market» av Dan Roberts (TheGuardian): «The Guardian analysis suggests an average of $23 per voter has already been spent in the Des Moines area, which ranks just 73rd among US television markets by number of “TV homes” but will play a crucial role in the national nomination process when voters take part in party caucuses on February 1, the first electoral tests of the 2016 election.»

«Sharp Clinton-Sanders debate foreshadows primary battles» av Cathleen Decker, Evan Halper og Seema Mehta (LATimes): «With a fierceness that underscored their fight in early presidential primary states, Hillary Clinton and Bernie Sanders sparred Sunday night over guns, healthcare and the influence of Wall Street in the final debate before voters begin to determine their future.»

Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Skribent for AmerikanskPolitikk.no.