God morgen! Det er mandag 18.januar, demokratenes siste tv-debatt før caucusvalget i Iowa er unnagjort, og 2016s første utgave av Mor­gen­kaffen er servert. Det er godt å være tilbake.

«Look, the truth is, he’s a nasty guy. He was so nice to me. I mean, I knew it. I was watching. … But he’s a nasty guy. Nobody likes him. Nobody in Congress likes him. Nobody likes him anywhere once they get to know him. He’s a very –- he’s got an edge that’s not good. You can’t make deals with people like that and it’s not a good thing. It’s not a good thing for the country. Very nasty guy.»

Presidentkandidat Donald Trump hudflettet sin hovedmotstander på ABCs This Week i går.

NYHETER

Obama skryter av Iran-avtale. President Barack Obama kom søndag med en uttalelse der han snakket om samarbeidet med Iran. ”Dette er en god dag,” begynte han. Han uttalte at amerikansk diplomati må å være smart, tålmodig og disiplinert, noe USA har fått til overfor Iran. Presidenten skrøt av å ha stoppet Iran i å utvikle en atombombe og å ha skapt et rom for dialog. ”Iran har ikke lenger nok høyanriket uran til å produsere en bombe,” sa han, men understreket også at avtalen ikke løser alle problemene med Den islamske republikken. Fra republikansk hold får Obama mye kritikk for å ha frigitt bortimot 150 milliarder dollar til Iran som har vært frosset i banker, og for at Iran i 14 timer arresterte 10 amerikanske marinesoldater. Obama slo fast at den opprettede dialogen er grunnen til at det tok så kort tid å løse konflikten på fredelig vis. Du ser uttalelsen her.

#2016sirkuset

Bernie Sanders kom best ut av demokratenes siste tv-debatt før Iowa. Are Tågvold Flaten kommenterer fra Decorah, Iowa:

«Sanders snakket med store ord om store forandringer, mens Clinton igjen og igjen framstod som en kandidat som kun ønsker små endringer, steg for steg.

Hun framstod som en inkrementalist, han som den visjonære.

Clinton har tidligere sagt at hun ikke driver valgkamp for Obamas tredje presidentperiode, men til sin første. Søndag kveld hørtes det ut som hun ønsker å videreføre mer enn hun ønsker å forandre. Det er fordel Sanders.»

Les hele gjennomgangen av debatten her.

Hillary har begynt å svette. Presidentkandidat Hillary Clinton gjestet bortimot alle søndagens talkshows i går. To uker før velgerne bestemmer seg sliter Clinton med å få medvind som kan parkere motkandidaten senator Bernie Sanders (I-Vermont). Sanders har et fast grep på ledelsen i New Hampshire, og spiser seg nå innpå i Iowa – bare 2 prosent bak Clinton i den ferskeste målingen.

CNN State of the Union og ABC This Week varmet hun opp til debatten med noen angrep mot Sanders. Hun anklaget Sanders for å ville svekke Obamacare til fordel for et nytt program med mer makt til delstatene, noe som hun mener vil gi republikanerne større mulighet til å trenere det. Hun anklaget også senatoren for å endre mening om sine minst populære saker av taktiske grunner. Bernie Sanders forsvar av liberale våpenlover var en gjenganger. Hun ble ogå spurt om støttespiller David Brocks krav om at Sanders offentliggjør sin helsetilstand (Brock leder den største super PACen som støtter Clinton). Clinton ønsket ikke si noe om det, men klarte ikke å la være å påpeke at hun har offentliggjort sin (Sanders har nå uttalt at han vil offentliggjøre de nødvendige dokumentene, melder Washington Examiner).

Det er liten tvil om at Hillary har en jobb å gjøre med å fremstå som en sterk kandidat som vil vinne i november. Ihvertfall hvis spørsmål som dette blir en gjenganger:

Bernie Sanders slo tilbake på ABCs This Week og uttalte at han var skuffet over at Clinton-kampanjen begynner å høres ut som republikanere i sin kritikk av hans helseplan. Han la vekt på at han har en D- i karakter fra NRA (National Rifle Association), men at han vil sikre at eventuelle innstrammelser ikke går ut over våpenbutikker i rurale områder. På CBS’ Face the Nation trakk Sanders igjen fram Clintons tette bånd til Wall Street.

Trump mot Cruz. På republikansk side begynner det også å bli hett. På ABCs This Week gikk presidentkandidat Donald Trump knallhardt (selv til han å være) ut mot sin hovedutfordrer i Iowa, senator Ted Cruz (R-Texas). I tillegg til den krasse personbeskrivelsen gjengitt øverst, kalte han også senatoren for en hykler, og som en som later som om han er en Robin Hood som forsvarer mannen i gata mot de store bankene, mens han – i Trumps ord – tar lån fra Goldman Sachs og Citicorp uten å oppgi det. Han anklaget også Cruz for å ha løpt etter ham i innvandringspolitikken.

Ted Cruz var selv i New Hampshire og skrøt av sin karriere som urokråke i Senatet både for demokratene, men også for sitt eget parti. Han kom også med rimelig saftig valgflesk når han beskrev ”the Obama stagnation” med kun 2 prosent vekst. Cruz argumenterer for at med de rette grepene – blant annet flat skatt og dereguleringer – vil man kunne få veksten opp til fem prosent årlig, slik John F. Kennedy gjorde i sin tid.

Graham støtter Bush. Tidligere presidentkandidat Lindsey Graham (R-Sør Carolina) ga fredag sin støtte til Jeb Bush. I en uttalelse sa Graham at han har konkludert med at Bush er den kandidaten som er klar til å være «commander-in-chief» fra dag 1. Det gjenstår å se om dette gir Bush den nødvendige medvinden i South Carolina, som går til valgurnene 20. februar.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Colorado senator: Republikanere har rekruttert sin antatte favorittkandidat (riktignok av de som ikke alt hadde sagt nei…) til å stille mot senator Michael Bennet (D), nemlig delstatsrepresentant Jon Keyser. Han er jurist og har militær bakgrunn fra Afghanistan og Irak.

Arizona distrikt 1: Republikanernes kandidat i distrikt 9 i 2014, Wendy Rogers, hopper over til distrikt 1 i stedet.

California distrikt 36: Delstatssenator Jeff Stone (R) vil stille mot kongressmann Raul Ruiz (D) i dette vippesetet.

Florida distrikt 6: Delstatsrepresentantene David Santiago og Fred Costello meldte seg på den republikanske nominasjonskampen, mens tidligere kongresskvinne Sandy Adams melder seg av pga. helseproblemer og tidligere borgermester Adam Barringer trekker seg pga. at han ikke ønsker å splitte stemmene fra det fylket både han og Costello er fra. Barringer har heller ikke samlet inn særlig med penger.

Michigan distrikt 1: Tidligere delstatssenator Jason Allen melder seg på det republikanske nominasjonsvalget. Fra før stiller delstatssenator Tom Casperson.

New York distrikt 3: Bystyremedlem Anna Kaplan (D) blir første demokrat til å annonsere sitt kandidatur i dette åpne vippesetet.

Virginia distrikt 2: Kongressmann Scott Rigell (R) vil ikke ta gjenvalg. Distriktet er svært jevnt på presidentnivå, men vil bli litt mer konservativt som følge av nytegningen som nå er under vurdering av den føderale Høyesterett. Delstatsrepresentant Scott Taylor (R) er foreløpig eneste kandidat, men her kan det kjapt bli mange om beinet.

West Virginia distrikt 2: Tidligere delstatsrepresentant Mark Hunt (D) har droppet ut av racet for justisminister og vil i stedet stille til Kongressen. Samtidig har farmasøyt Ken Reed, som stilte i det tett befolkede primærvalget på republikansk side i 2014, trukket seg, og overlatt nominasjonen til kongressmann Alex Mooney. Distriktet er ganske konservativt, men Mooney tok bare 47% i 2014, så han er langt fra trygg.

New Mexico admin: Demokratenes kandidat fra 2014, Maggie Tolouse Oliver vil stille i suppleringsvalget til administrasjonsminister i 2016. Republikaneren som ble valgt i 2014, Dianna Duran måtte gå av pga. økonomisk svindel. Ingen republikanere har så langt vært villige til å stille.

Missouri viseguvernør: Tidligere kongressmann Russ Carnahan (D) vil stille til viseguvernør. Carnahan ble skviset ut av Kongressen i 2012, som følge av nytegningen (Missouri tapte et sete).

North Dakota guvernør: Forretningsmann Doug Burgum vil stille til den republikanske nominasjonen. Han vil imidlertid ikke forsøke å få støtte fra det republikanske delstatskonventet i april, som ofte har vært ensbetydende med nominasjonen i denne delstaten. Burgum vil i stedet sette kreftene inn på primærvalget i juni.

North Dakota forsikring: Lobbyist for delstatens handelskammer, Jon Godfread vil stille til den republikanske nominasjonen til forsikringskommissær.

Oklahoma guvernør: Tidligere kongressmann Dan Boren (D) vurderer å stille til guvernør i 2018. Den konservative Boren er trolig den sterkest tenkelige kandidat demokratene kan få. Boren er sønn av en tidligere senator og guvernør.

Pennsylvania justis: Fylkesråd Josh Shapiro blir sjette demokrat til å søke nominasjonen for dette vervet. Med sittende justisminister Kathleen Kane (D) i masse juridisk og politisk trøbbel, men innstilt på gjenvalg, kan dette bli et veldig spennende primærvalg der hun kan komme til å vinne, presis fordi det er så mange motkandidater til å dele stemmene.

Washington finans: Fylkeskasserer Duane Davidson (R) er første kandidat til dette åpne vervet.

Washington skole: Fjerde demokrat til å stille til dette åpne vervet er tidligere delstatsrepresentant Larry Seaquist.

West Virginia justis: Delstatsrepresentant Doug Reynolds (D) stiller til dette vervet.

Wisconsin guvernør: Guvernør og tidligere presidentkandidat Scott Walker (R) vil ikke utelukke at han stiller til en tredje periode. Walkers forsøk på presidentnominasjonen har gjort ham upopulær i hjemstaten, men mye kan skje før 2018.

DAGENS ARTIKLER

«Bernie Sanders dominerte demokratenes siste tv-debatt før Iowa» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Søndag kveld møttes Hillary Clinton, Bernie Sanders og Martin O’Malley til demokratenes fjerde og siste tv-debatt før caucusvalget i Iowa. Det meste handlet om Sanders, som kom best ut av debatten.»

«The Brutalism of Ted Cruz» av David Brooks (New York Times): «…in his career and public presentation Cruz is a stranger to most of what would generally be considered the Christian virtues: humility, mercy, compassion and grace.»


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Podkast har vi også.