Bernie Sanders dominerte den siste tv-debatten før Iowa

Søndag kveld møttes Hillary Clinton, Bernie Sanders og Martin O’Malley til demokratenes fjerde og siste tv-debatt før caucusvalget i Iowa. Det meste handlet om Sanders, som kom best ut av debatten.

DECORAH, IOWA: Den uavhengige senatoren fra Vermont, som stiller som en selverklært ”demokratisk sosialist” i den demokratiske nominasjonskampen, har medvind i iskalde Iowa om dagen. 74-åringen ligger ikke langt bak 68-åringen Clinton i Iowa, og han leder fortsatt i New Hampshire. Tonen dem imellom har samtidig blitt hardere og bitrere de siste ukene. Det er tydelig at Clinton-kampanjen har havnet litt på bakbeina.

Et sikkert tegn på at pila for øyeblikket peker i gal retning for Clinton er at pressen nok en gang snakker om nederlaget mot overraskelsesmannen Obama i 2008. Den konservative radioprateren Hugh Hewitt oppsummerte det slik på «Meet the Press» søndag morgen: «På Groundhog Day, som er dagen etter caucusvalget i Iowa, så kommer hun til å ha en Bill Murray-opplevelse, ved å gjenoppleve det som skjedde henne for åtte år siden…»

Med det sagt…

Hillary Clinton startet bra, og hun kom best fra segmentet i debatten som omhandlet våpenlovgivning. Hun kan ikke konkurrere med Sanders’ engasjement når det gjelder minstelønn, middelklassen og Wall Street, så det gir mening at hun posisjonerer seg til venstre for Sanders i våpensaken.

Clinton benyttet også muligheten – igjen og igjen – til å knytte seg så tett som mulig til president Barack Obama.

Obama er en meget populær mann blant demokrater i Iowa, og også blant svarte i South Carolina. Clinton har fortsatt langt høyere oppslutning enn Sanders blant svarte og andre minoriteter, og støtten fra disse gruppene er å anse som en slags brannmur mot Sanders på sikt.

Bernie Sanders, som var nyklipt for anledningen, preget ellers debatten med sin velkjente, hevede og tidvis hese stemme. Han angrep Hillary Clinton for sine tette bånd til Wall Street, og han snakket om hjertesakene sine på en engasjert og effektiv måte.

Sanders snakket med store ord om store forandringer, mens Clinton igjen og igjen framstod som en kandidat som kun ønsker små endringer, steg for steg.

Hun framstod som en inkrementalist, han som den visjonære.

Clinton har tidligere sagt at hun ikke driver valgkamp for Obamas tredje presidentperiode, men til sin første. Søndag kveld hørtes det ut som hun ønsker å videreføre mer enn hun ønsker å forandre. Det er fordel Sanders.

Martin O’Malley (53) stod også på debattscenen i Charleston, South Carolina. Han fikk langt mindre taletid enn Sanders og Clinton, men gjorde det beste ut av den lille tiden han fikk, uten at det kommer til å bety så mye. «Kan jeg få 30 sekunder jeg også?» spurte han på et tidspunkt.

Ifølge Vox fikk Sanders 30 minutter og 12 sekunder i taletid, mot Hillary Clintons 27 minutter og 31 sekunder. Martin O’Malley fikk 14 minutter og 29 sekunder. PolitiFact har faktasjekket debatten.

Neste demokratiske tv-debatt arrangeres først 11. februar, to dager etter primærvalget i New Hampshire. Det overrasker ingen dersom Martin O’Malley har kastet inn håndkleet innen den tid.

Medvinden fortsetter for Sanders etter denne debatten, men Hillary Clinton er fortsatt favoritt til å vinne den demokratiske nominasjonen.

Valgresultatene i Iowa og New Hampshire kommer til å endre dynamikken i valgkampen, uansett utfall.

Helt til slutt

Clinton sendte denne tv-reklamen i hver reklamepause under debatten på den lokale NBC-stasjonen her i Decorah, Iowa:

Sanders var også på lufta i hver reklamepause. Han sendte denne:

Og Martin O’Malley? Han har ikke penger til slikt.