Mer

  Caucustrening og tv-debatt med Cruz-kampanjen

  Ted Cruz er fortsatt forhåndsfavoritten til å vinne det republikanske caucusvalget i Iowa. Torsdag kveld inviterte kampanjen til informasjonsmøte, caucustrening og tv-debatt på storskjerm.

  DES MOINES, IOWA: Mens Ted Cruz gjør seg klar til å gå på debattscenen i North Charleston, South Carolina, har Iowa-kampanjen til Texas-senatoren samlet et par hundre mennesker i en gymsal i Heritage Assembly Church i Des Moines. Cruz-tilhengerne får servert mat, gratis t-skjorter («Choose Cruz», betalt av super-PACen «Keep the Promise»), valgkampmateriell og talepunkter.

  «Caucusvalget starter presis klokken sju,» sier en lokal leder i Iowa-kampanjen til Cruz.

  «Kom tidlig. Ikke kast bort tiden på å sjekke e-posten din eller Facebook når du har kommet fram. Snakk med de andre som er der. Overbevis dem om at de må støtte Ted Cruz.”

  Det er ti minutter igjen til tv-debatten starter. Det er kun et par plansjer igjen av presentasjonen.

  ”Dersom du kommer kledd i Ted Cruz-utstyr, kan det hende at de du prøver å overbevise allerede har gjort seg opp en mening om deg. Du kan heller bruke Supermann-taktikken,» sier han.

  «Vis kun fram Cruz-skjorta di under jakka, dersom det passer seg.”

  På storskjermen

  Jubelen er øredøvende i gymsalen i det Ted Cruz omsider introduseres på scenen. En dame med en Cruz-button går samtidig rundt og serverer ny-poppet popkorn. Cruz er den åpenbare vinneren av tv-showet for publikum i dette rommet.

  Det skulle bare mange, men er det er liten tvil om at Cruz gjør det godt i republikanernes sjette tv-debatt.

  Han parkerer Donald Trump i det såkalte «birther»-spørsmålet tidlig i debatten (om hvorvidt Canada-fødte Cruz kan bli president), og han gjør det med et smil. Liksom-vennskapet mellom Trump og Cruz – som fram til nå har gavnet dem begge – er offisielt et tilbakelagt kapittel.

  Andre halvdel av den over to timer lange debatten er ikke like sterk for Cruz sin del, der både Trump (med 9/11 anekdoten som svar på Cruz sitt «New York Values» angrep), og særlig Marco Rubio (for flip-flopping) får inn flere stikk.

  Trump gjorde det bedre i andre halvdel av debatten, og holder fortsatt koken. Rubio var ikke like god som i tidligere debatter, og Chris Christie var blant annet overlegen i flere av sparringene dem imellom.

  Jeg synes Rubio gjør seg bedre med en positiv og framtidsrettet retorikk, framfor den harde og mer kompromissløse tonen han la om til i South Carolina. Det gjenstår å se om det slår ut positivt på målingene, og det blir spesielt spennende å følge dynamikken mellom Rubio og Cruz de neste dagene. Førstnevnte satser på at en massiv tv-kampanje skal gi ham et gjennombrudd i Iowa. Sistnevnte satser på at en mer tradisjonell, bredt-organisert kampanje skal gi ham seieren.

  Hva med resten? Jeb Bush fikk ikke øyeblikket han var ute etter, men så er heller ikke tv-debattene hans foretrukne arena. Han må satse på at pengene, tv-reklamer og opptredener i New Hampshire betaler seg innen 9. februar. John Kasich hadde nok en middelmådig opptreden, og er avhengig av mye av det samme som Bush. Og Ben Carson? Han falt helt igjennom i denne debatten.

  Alt i alt? En innholdsrik og nokså severdig debatt som kommer til å prege dynamikken i nominasjonskampen fram mot republikanernes neste tv-debatt den 28. januar.

  Den går av stabelen her i Des Moines.

  Følg meg gjerne på Twitter, Instagram og Snapchat for oppdateringer fra Iowa de neste ukene: @areflaten.
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også